zei egipteni

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.62

nivel: Liceu

AMONET

cea ascunsa

In mitologie egipteana, mai e cunoscuta si sub numele de Amaunet, cea ascunsaeste .Este identificata cu zeita Mama sau zeita Fertilitaii. La inceputul timpului a fost contopita cu zeita Neith.Era membra a unui grup de zei egipteni cunoscuti sub numele de Ogdoad. Sotul ei era zeulu Amon.


APOPHIS
Zeul sarpe
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: zei egipteni

AMONET

cea ascunsa

In mitologie egipteana, mai e cunoscuta si sub numele de Amaunet, cea ascunsaeste .Este identificata cu zeita Mama sau zeita Fertilitaii. La inceputul timpului a fost contopita cu zeita Neith.Era membra a unui grup de zei egipteni cunoscuti sub numele de Ogdoad. Sotul ei era zeulu Amon.


APOPHIS
Zeul sarpe

In mitologia egpiteana este cunoscut si sub numele de Apep si era reprezentat k un sarpe urias care traia in apele Nilului, un monstru care traia in intuneric, era dusman a lui Ra ,zeul soareleui.Apophis era o amenintare petru Ra si pentru calatoria acestuia catre lumina. La acesta lupta dintre lunima si intuneric, Apophis a reusit sal invinga pe Ra, dar niciodata nu la ucis. Atunci cand cerul era acoperit de nori, se spune ca Apophis a reusit sa impiedice iesirea lui Ra la lumina, iar la eclipsa se spunea ca Apophis il inghitea pe Ra.


HATHOS
Zeita fertilitati
In mitologia egipteana egipteana mai era cunoscuta si sub numele de Athor sau Athyr. Era reprezentata ca zeita cerului si regina raiului. Era fiica lui Ra si a sotiei regelui cerului Horus. Numele ei inseamna "casa lui Horul". De-a lungul timpului rolul ei s-a schimbat si a devenit zeita fertilitatii, ocrotitoare a femeilor si a casatoriilor, cu zeita iubirii si a frumusetii. De ceea era deseori confundata cu zeita Afroditat din mitologia greaca. Initial era prezentata sub forma unui vraci, mai tarziu a devenit femeie cu cap de vaca si in final o intalnim sub forma unei femei.


HERU'UR
Zeul cerului

Era cunoscut sub numele de Horus si era reprezentat ca un soim. Era descris ca fiu al lui Osirir si a lui Isis. Legenda spune ca a fost conceput de Isis din sulfetul regasit a lui Osiris. Menirea lui era de a razbuna moartea tatalui si de a pedepsi ucigasul acestuia, Seth. Dupa ce sa razbuant, Horus a deventi rege a Egiptului. In onoarea lui, urmatorii regi aveau la tron un soim cu aripi le deschise. Timp de secole egiptenii l-au vazut pe Horus ca pe o pasare divina, stapana a cerului. In cinstea lui a fost ridicat un templu la Edfu.


RA
Zeul soarelui
Era cunoscut si sub de Re si Phra si reprezinta zeul soarelui. Dupa unele descrieri a luat nastere din oceanul primordial, dar dupa altele Ra s-a nascut din floare primului lotus. Era reprezentat sub forma unui cap de soim si deasupre capului un dusc solar. Legenda spune ca Ra se naste in fiecare zi si isi incepe calatoria sa de-a lungul cerului cu barca sa iar noapte calatoreste prin lumea de dincolo. Cel mai mare dusman al sau, zeul Apophis, incearca sa-l omoare atunci cand isi incepe calatoria sper cer. De obicei iese invingator.


SETH
Zeul haosului

Seth este zeului haosului si al confunziei. Mai este cunoscut si sub numele de Set, Setekh, Suty sau Sutekh si este prezentat sub forma umana cu cap animalic mitic cu un nas lung si urechi rotunde. Seth l-a omorat pe Osiris, dar a fost infrant de Horus, fiul acestuia. in timpul luptei Seth i-a scos ochii lui Horus.


SOK'AR
Zeul intunericului

Este zeul intunericului in lumea inferioara.este cunoscut ca fondator al orasului lui Melfis. Era protectorul mortilor este indentificat cu Osiris si Ptah, fomand zeitatea Ptah- Sokar- Osiris, zeitate a creatiei, metamorfozei si renasterii. Era reprezentat printr-un cap de somn si corp mumificat.


AMON
logia egipteana este cunoscut sub numele de Apep si era reprezentat ca un sarpe urias care traia in apele Nilului, un monstru care traia in intuneric. Era dusman al zeului Ra, zeul Soarelui. Ahis ero amenintare pentru Ra si pentru calatoZeul Amon, protectorul orasului Teba, a devenit extrem de important, identificindu-se probabil cu zeul Soare, Ra, si devenind astfel conducatorul divin, Amon-Ra.
Un alt grup de legende il aveau ca protagonist pe zeul Osiris, care a fost ucis, apoi a inviat datorita eforturilor sotiei sale Isis si a fiului sau Horus.
Osiris a avut o importanta majora in religia egipteana, fiind judecatorul de dupa moarte, avind puterea de a da sau de a lua viata eterna. Cea mai mare parte a existentei egiptenilor era o pregatire pentru moarte. Pe linga faptul ca trebuia sa duca o viata cinstita, egipteanul trebuia sa aranjeze sa fie mumificat, sa-si aprovizioneze mormintul cu hrana adecvata si confort pentru eternitate si sa execute ritualurile din Cartea Mortilor, pentru a fi capabili sa invinga pericolele calatoriei pe tarimul celalalt.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.