economia protectiei mediului

7x puncte

categorie: Management

nota: 7.74

nivel: Facultate

Datorita caracterului limitat al resurselor provenite din mediu, dar si faptului ca fara existenta sa dezvoltarea omenirii nu ar fi posibila, mediul trebuie utilizat in cadrul proceselor productive in conditii de
maxima eficacitate si eficienta, excluzand la maximum risipa si mai ales prevenind degradarea sau ceea ce este mai grav distrugerea iremediabila a unor componente ale acestuia.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: economia protectiei mediului

Datorita caracterului limitat al resurselor provenite din mediu, dar si faptului ca fara existenta sa dezvoltarea omenirii nu ar fi posibila, mediul trebuie utilizat in cadrul proceselor productive in conditii de
maxima eficacitate si eficienta, excluzand la maximum risipa si mai ales prevenind degradarea sau ceea ce este mai grav distrugerea iremediabila a unor componente ale acestuia.

In acest scop stiinta economica a dezvoltat o serie de instrumente prin intermediul carora decizia manageriala si cea politica precum si inovarea tehnologica pot fi orientate si stimulate in vederea unei
utilizari rationale, in conditii de protectie a mediului inconjurator.

1.2. SCURTA PREZENTARE A EVOLUTIEI CONCEPTELOR REFERITOARE LA ATITUDINEA FATA DE MEDIU
1.2.1. Scurt istoric

Inceputurile "economiei mediului" sunt legate de ceea ce sa numit "starea de bunastare" aparuta in Marea Britanie in a doua jumatate al secolului al XIX- lea , cand tara ajunge sub guvernarea reginei
Victoria , datorita politicii expansioniste , la apogeul puterii maritime si coloniale.

Pana la 1900 aceasta stare s-a definit mai mult in raport cu unele realizari pe plan social. Pana la primul razboi mondial , ambitiosul obiectiv al "starii de bunastare' s-a limitat la intentia de a atinge un "minim national" al bunastarii intr-un dezinteres aproape total fata de mediu, pentru ca pana la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial sa apara primele preocupari pentru consrvarea mediului, alaturi de cele sociale (educatie, sanatate, asigurarea locurilor de munca).

Perioada de reconstructie ce a urmat dupa al doilea razboi mondial, nivelul inalt al ratei dezvoltarii economice, au favorizat scaderea preocuparilor sociale de ordin calitativ in favoarea celor cantitative. Al saselea deceniu al secolului trecut marcheaza perioada finala a "miracolelor economiei". Cresterea economica a ajuns la scadenta, deoarece a inceput sa se scrie tot mai mult despre costurile sociale enorme care si-au facut aparitia.

Criza petroliera din perioada 1974-1980 a modificat in mod substantial tabloul realitatilor in favoarea unei reconsiderari a indicatorilor bunastarii sociale. Problema fundamentala a economiei bunastarii nu mai consta in atingerea unui "maxim" ci a unui 'optim" care se poate realiza in anumite conditii (de ex: ale crizei petroliere ).

La un moment dat , diversi ganditori (precum Pigou) au facut legatura intre bunastarea economica si avutia nationala, ca baza materiala a acesteia. Corelatia dintre ele genereaza doua tipuri de oferte:
volumetrice si de distributie. Primul tip de oferte (volumetrice) ne arata ca atunci cand nu se inregistreaza o scadere a accesibilitatii la elementele avutiei pentru saraci, orice crestere in volumul total al avutiei (efectul volumetric) se traduce printr-o crestere a bunastarii economice.

Efectele de distributie ne arata ca orice cauza ce limiteaza accesul la elementele avutiei pentru cei saraci, in cazul unui volum constant al acesteia, presupune de asemenea o crestere in linii generale a
bunastarii economice.

In concluzie Pigou atribuie politicii economice doua sarcini fundamentale : traficul de avutie de la cei care au mai mult la cei care au mai putin si imbunatatirea performantelor sistemului productiv.
Pareto, un alt economist de prestigiu, insista pe idea realizarii unui "optim social".
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.