comunicarea intragrupala

1x punct

categorie: Management

nota: 4.17

nivel: Facultate

Referat despre Comunicarea intragrupala
În alegerea membrilor grupului MP au existat niște criterii de selecție deci pornim de la premisa că pot face față oricăror sarcini sau provocări pe care le-ar putea ridica acest masterat. Se pune însă întrebarea: cum funcționează ei ca grup? Studiile arată că o echipă alcătuită numai din oameni străluciți nu este cea mai bună echipă.
Conform [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: comunicarea intragrupala

Referat despre Comunicarea intragrupala
În alegerea membrilor grupului MP au existat niște criterii de selecție deci pornim de la premisa că pot face față oricăror sarcini sau provocări pe care le-ar putea ridica acest masterat. Se pune însă întrebarea: cum funcționează ei ca grup? Studiile arată că o echipă alcătuită numai din oameni străluciți nu este cea mai bună echipă.
Conform studiului lui Belbin (1981), pentru a alcătui o echipă bună este necesară asigurarea a opt roluri: președintele, formatorul, producătorul, monitorul-evaluatorul, investigatorul resurselor, muncitorul (sau omul) companiei, coechipierul, vătaful.

Rolul în echipă , conform doctorului Meredith Belbin, reprezintă, o tendință de a te purta, colabora și relaționa cu ceialalți într-un mod specific. Rolurile Belbin în echipă descriu un model de purtare care caracterizează comportamentul unei persoane raportat la altele astfel încăt să se faciliteze progresul echipei. Eficiența unei echipe depinde nu numai de performanța individuală a membrilor săi , ci și de calitatea interacțiunii dintre aceștia. Valoarea teoriei lui Belbin constă tocmai în a permite unui individ sau unei echipe să se cunoască mai bine și să se adapteze astfel cerințelor mediului extern.

Rolurile identificate de Belbin în cadrul unei echipe, ca urmare a unui studiu care s-a întins pe perioada a nouă ani, se împart în trei categorii:
Roluri orientate spre acțiune: Formator, Muncitor, Vătaf.

Roluri orientate spre persoane: Președinte, Coechipier, Investigator de resurse.

Roluri cerebrale : Creatorul, Monitor-evaluatorul, Producătorul.

Președintele. Este o persoană care prezidează echipa și-i coordonează eforturile. El trebuie să fie disciplinat, orientat și echilibrat; un bun evaluator al oamenilor și al activităților; un om care este eficient prin capacitatea de a sesiza disponibilitățile persoanelor și oportunitățile de valorificare a lor.

Formatorul.
Este lider în raport cu sarcina grupului. Este mobilizat, perseverent și dominant. În absența președintelui îi preia rolul. Forța sa se află în pasiunea sa pentru sarcină, dar el poate fi prea receptiv, iritabil și neliniștit. Este nevoie de el ca stimulent al acțiunii celorlalți.

Producătorul.
Spre deosebire de “formator”, “producătorul” este introvertit, dar dominant intelectual. El este sursa ideilor și propunerilor originale, fiind cel mai imaginativ și cel mai inteligent membru din echipă. El poate, totuși să fie neatent la detalii și poate fi intolerant la critică. El are nevoie să fie îndemnat și stimulat pentru a nu întrerupe legăturile cu grupul.

Monitorul-evaluatorul.
Este și el inteligent dar are o inteligență analitică, mai curând decât creativă. Contribuția lui este disecarea atentă a ideilor și abilitatea de a urmări cursul unei argumentări. El este adesea mai puțin implicat decât alții, retras, dar necesar în rolul de controlor de calitate. Este o persoană demnă de încredere, pe care te poți bizui, dar poate fi rece în relațiile cu alții.

Investigatorul resurselor.
Acesta este un membru popular al echipei, extravertit, sociabil și relaxat. Este cel care poate face noi relații, propune idei și direcții de dezvoltare pentru grup, fiind totodată responsabilul cu valorificarea rezultatelor (cu “vânzările”), diplomatul și omul relațiilor. El nu este un original și nici un conducător și de aceea echipa trebuie să-i capteze contribuțiile.

Muncitorul (sau omul) companiei. Lucrătorul companiei este organizatorul practic. El este cel care transformă ideile în sarcini monitorizabile. Planurile, organigramele sunt lucruri care-i aparțin. Metodic, demn de încredere și eficient, nu se entuziasmează. El nu conduce, mai curând administrează.

Coechipierul.
Este omul “de echipă” este liantul ei. Este susținătorul altora, știe să-i asculte, să-i încurajeze. Armonizează și înțelege. Plăcut și popular dar necompetitiv, este omul pe care nu-l observi când este acolo, dar căruia îi sesizezi lipsa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.