Zorile formei noi

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cicero ca e contradictoriu si care il plasase pe Ovidiu deasupra lui Vergiliu .In una din scrisori face o descriere constiincioasa a minastirii Charlieu de linga Senlis, si este remarcabil faptul ca acum, desi reda pur si simplu, in maniera medievala, ceea ce era de vazut acoAZlo, devine brusc mult mai lizibil. Spune ca vrabiile iau si ele masa, impreuna cu monahii, in refectoriu, incit s-ar putea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zorile formei noi

Cicero ca e contradictoriu si care il plasase pe Ovidiu deasupra lui Vergiliu .In una din scrisori face o descriere constiincioasa a minastirii Charlieu de linga Senlis, si este remarcabil faptul ca acum, desi reda pur si simplu, in maniera medievala, ceea ce era de vazut acoAZlo, devine brusc mult mai lizibil. Spune ca vrabiile iau si ele masa, impreuna cu monahii, in refectoriu, incit s-ar putea naste intrebaAZrea daca regele acordase prebenda pentru calugari sau pentru paAZsari, ca un sfredelus se comporta de parca el ar fi staretul, ca magarul gradinarului il roaga pe autorul scrisorii sa-l pomeneasca si pe el in epistola; totul e vioi si amuzant, dar nu specific umanistic.

Sa nu uitam ca pe Jean de Monstreuil si pe Gontier Col i-am mai cu-noscut, ca admiratori entuziasti ai romanului de la Rose si ca memAZbri in Cours d'amours din 1401; sint aceiasi. Asadar, nu este oare evident ca acest umanism timpuriu fusese numai un element de viata exterior ? De fapt, nu este decit un efect mai accentuat al eruAZditiei scolastice medievale si se deosebeste prea putin de acele reAZluari ale latinitatii clasice, pe care le vedem la Alcuin si ai lui, in timpul lui Carol cel Mare, si din nou in scolile franceze din secoAZlul al XII-lea.

Cu toate ca acest prim umanism francez, negasind continuatori directi, se ofileste in cercul restrins al oamenilor care il cultivasera, el este totusi strins legat de marea miscare spirituala internationala. Pentru Jean de Monstreuil si cercul lui, Petrarca este un exemplu ilustru. Tot asa si Coluccio Salutati, cancelarul florentin, care, dupa mijlocul secolului al XIV-lea, introdusese noua retorica latina in limba actelor oficiale, este mentionat de el in repetate rinduri . PeAZtrarca, insa, daca se poate spune asa, era inca apreciat in Franta tot in spiritul medieval.

Fusese prieten personal cu mintile calauzitoare ale unei generatii anterioare: poetul Phillippe de Vitri, filozoful si politicianul Nicolas Oresme, care il crescuse pe delfin (Carol al V-lea); Philippe de Mezieres pare sa-l fi cunoscut si el pe Petrarca. Acesti barbati insa, cu toate ca gindirea lui Oresme contine multe lucruri noi, nu sint nicidecum umanisti.

Daca intr-adevar, asa cum a banuit Paulin Paris , Peronne d'Armentieres a lui Machaut, in dorinta ei de a avea o relatie amoroasa cu un poet, nu a fost mi-nata numai de exemplul Heloisei, ci si de cel, recent, al Laurei, atunci Le Voir-Dit ofera o remarcabila dovada ca o inspiratie din opera in care noi vedem mai cu seama zorile gindirii moderne mai poate totusi sa produca o creatie pur medievala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.