Zorile

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

{n fine, [n alte p`ri ale Banatului "Zorile mortului" se strig` (c[nt`) nu numai dup` repauzarea omului, ci mai v[rtos dup` [nmorm[ntarea lui,m[ne diminea` [n v`rsatul zorilor.
Disdiminea` vin la casa mortului ]ase ori opt muieri c[nt`toare care se [mpart [n dou` p`ri (grupe) apoi cu p`rul despletit se a]eaz` dinaintea casei mortului (ori [n curtea casei), de regul`,de c`t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zorile

{n fine, [n alte p`ri ale Banatului "Zorile mortului" se strig` (c[nt`) nu numai dup` repauzarea omului, ci mai v[rtos dup` [nmorm[ntarea lui,m[ne diminea` [n v`rsatul zorilor.
Disdiminea` vin la casa mortului ]ase ori opt muieri c[nt`toare care se [mpart [n dou` p`ri (grupe) apoi cu p`rul despletit se a]eaz` dinaintea casei mortului (ori [n curtea casei), de regul`,de c`tre r`s`rit. O parte din muierile c[nt`toare se a]eaz` [ntr-un col de cas` (dar astfel [nc[t se aud ]i se v`d unele pe altele) ]i astfel a]ezate strig` Zorile, c[nt[ndu-le.

Grupa prim` de c[nt`toare [ncepea a c[nta strofa [ntreb`toare, dar p[n` ce c[nta grupa aceasta, cealalt` ine secunda (isonul-tonot[nd), dup` aceea r`spunde grupa a doua strof` d`t`toare de r`spuns, in[nd grupa prim` secunda. Aceste "Zori ale mortului", c[nd vin muierile c[nt`toare pe ne]tiute (face oarecare din cos[ngeni dispoziie) [n rev`rsatul zorilor ]i [ncep a le c[nta, fac un astfel de efect surprinz`tor, [nc[t de]tept[ndu-se din somn, [ncep a pl[nge toi membrii familiei ]i toi vecinii, care aud c[ntecul.

Aceste "Zori", care se deosebesc de cele citate mai sus numai prin unele versuri ]i prin melodia de jale, sau mai bine zis, care s[nt numai o compilaie a celor de mai sus, sun` precum urmeaz`
La peste un secol distan`, un alt cercet`tor - (care probabil a vrut s` constate dac` la poporul nostru mai exist` continuitate [n g[ndire ]i tradiii !) ]i [l numim aici pe Bogdan Lupescu, ale c`rui articole pot fi trecute f`r` probleme [n monografii - constat` c` aceast` tradiie a bocetului ]i [n special Zorile, a supravieuit [n timp ]i spaiu. Este adev`rat nu la aceea]i dimensiune,dar flac`ra este [nc` vie.

"Printre gugulanii din satele muntoase ale Banatului, cultul morilor se p`streaz` ca [n urm` cu mii de ani. {n gospod`riile lor bogate ]i r`sf`ate, `ranii de azi cred la fel ca str`mo]ii lor,dacii, c` sufletul omului este nemuritor." B.Lupescu face cercet`ri [n satele de la poalele Muntelui Mic. {ncepe [n satul Borlova, unde dasc`lul Nicolae Cocie [i descrie cu lux de am`nunte obiceiurile locului, practicile magice, inclusiv despre c[ntecul zorilor , pe care la auzit [n multe r[nduri, dar nu reu]e]te s` [l reproduc` [n [ntregime, din cauz` c` nu l-a mai auzit de mult (dar ]i pentru c` fiind b`rbat, nu avea acces la executarea ritualului).

{n satul Borlova bocetul era c[ntat de c`tre trei femei, care erau "alese" prin v`duvia cinstit` ]i sfinenia lor, de c`tre [ntreaga ob]te s`teasc`, s` poat` veni trei diminei la r[nd "dup` ce moare un mort", la fereastra lui. Din p`cate, muriser` de cur[nd ]i dup` ele nu s-au mai n`scut altele, care s` le calce pe urme. Continu[ndu-]i peregrin`rile, B.Lupescu descoper` c` [n satul Vama Marga se mai c[nt`, dar foarte rar, numai la c[te un mort "de seam`".Probabil c` unii au ajuns s` considere tradiiile populare, str`mo]e]ti, ca pe ni]te obiceiuri exotice, pe care doar potentaii zilei ]i le pot permite, pentru a ie]i ]i mai mult [n eviden`.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.