Zonele de clima ale Asiei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Tipuri de climate:
Pe întinsul Asiei se găsesc 11 tipuri de climate zonale, plus cel montan.

Climatul ecuatorial, cu ploi abundente pe tot parcursul anului, cuprinde Arhipelagul Indonezian, parte din Filipine și Peninsula Malacca, adică ASIA de SE.
Climatul tropical umed, de nuanță musonică, are un scurt anotimp arid (iarna). Este specific pentr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zonele de clima ale Asiei

Tipuri de climate:
Pe întinsul Asiei se găsesc 11 tipuri de climate zonale, plus cel montan.

Climatul ecuatorial, cu ploi abundente pe tot parcursul anului, cuprinde Arhipelagul Indonezian, parte din Filipine și Peninsula Malacca, adică ASIA de SE.
Climatul tropical umed, de nuanță musonică, are un scurt anotimp arid (iarna). Este specific pentru Indochina și India. Vara se formează pe suprafețele oceanice cicloni tropicali numiți locali taifun (arie de joasă presiune atmosferică ce provoacă furtuni și precipitații abundente). În aceste areale se găsește polul ploilor, la Cherrapunji (statul Assam din NE Indiei), cu o medie de 11 m apă de ploaie pe an, dar s-au înregistrat 23 m în 1861.

Climatul tropical semiarid, cu un lung anotimp lipsit de ploi (de 8-9 luni pe an), se întâlnește pe unele fâșii din India (Thar), dar mai ales în podișul indian (Podișul Deccan).
Climatul tropical arid (de deșert) este specific pentru Arabia, vestul Pakistanului și al Afganistanului (unde musonii de vară, ploioși, bat spre NE și nu afectează părțile continentale situate le vest de India).
Climatul subtropical cu vară ploioasă cuprinde China și sudul Japoniei, unde musonii de vară aduc ploi dinspre Oceanul Pacific.
Climatul mediteranean, cu vară aridă, este specific pentru țărmul Mării Mediterane, sudul Mării Negre, sudul Caspicei, avansând pe văi adăpostite spre sud, pe sub Munții Zagros, până la Golful Persic. Se găsește relativ la aceeași latitudine de climatul anterior, dar pe fațada vestică a continentului.

Climatul temperat cu ierni aspre, de nuanță umedă, are o extindere foarte mare, de la Ural la Pacific, cuprinzând și o parte din nordul Chinei, dar mai ales din Japonia. Iarna este cu atât mai aspră, cu cât mergem spre est. Aici, spre lumina nordică a zilei, este și polul frigului -Oimiakon, cu - ‚71 grade celsius.
Climatul temperat continental cu ierni aspre, dar secetos (de stepă) se situează în sudul climatului anterior (Asia Centrală, Tibet, parte di Gobi etc.).

Climatul temperat continental arid (de deșert) ocupă centrul continentului, la est de Caspica, la nord de barajul lanțului muntos al Himalaiei.
Climatul continental de tundră (subartic sau subpolar) are ierni foarte reci și friguroase. Ocupă fâșia din nordul taigalei. Aici apare un alt pol al frigului -Verhoiansk (-60 grade celsius). Precipitațiile anuale sunt sub 250 mm.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.