Zone economice libere

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

ZEL au ca efecte privind eficienta economica adevarate salturi spectaculoase ale indicatorile economici; apropierea unor tehnologii moderne care pot fi folosite, dezvoltarea operatiunilor de import-export, iar in unele cazuri, producerea unor marfuri in conditii mai avantajoase datorita diminuarii unor impozite si taxe.Asezarea geografica este principalul factor care determina aparitia si dezvolta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zone economice libere

ZEL au ca efecte privind eficienta economica adevarate salturi spectaculoase ale indicatorile economici; apropierea unor tehnologii moderne care pot fi folosite, dezvoltarea operatiunilor de import-export, iar in unele cazuri, producerea unor marfuri in conditii mai avantajoase datorita diminuarii unor impozite si taxe.Asezarea geografica este principalul factor care determina aparitia si dezvoltarea unui ZEL. Panama si Hong-Kong sint exemple aproape perfecte ale unei situatii ideale pentru comoditatea transporturilor si comunicatiilor.

Chiar si Elvetia, care este o zona economica libera aproape in intregul ei, desi nu are iesire la mare, poseda in schimb mijloace de transport si comunicare excelente, terestre si aeriene.Avantajele si eficienta demonstrata de ZEL fac din acestea un factor propice de realizare a integrarii economice. Interesele diferite ale partenerilor economici influenteaza procesul insa.3. Distributia pe mapamond a zonelor econimice libere.In afara ZEL, propriu-zise, este la moda si crearea unor zone comerciale libere, numite fie "zone economice speciale" sau "zone libere deschise" (ca in China), fie "zone economice internationale" (cum ar fi cea propusa de Suedia intre Marea Nordului si Marea Neagra). Unele dintre ele se intind pe regiuni continentale, cum sint zonele propuse pentru statele din CSI, SEE, NAFTA, PEC.

Marea majoritate a actualelor ZEL, mult mai mici ca dimensiuni geografice decit zonele comerciale libere sint amplasate in apropierea unor noduri de comunicatie terestre, fluviale si maritime, aeriene. Ddispunerea lor pe cele patru mari uscaturi continentale se prezinta astfel: Irlanda poseda una din cele mai mari Zel. Primul aeroport cu regim vamal complet liberalizat din lume a fost Shannon care, prin reteaua sa de facilitati (parcuri pentru mica industrie, afacerile din turidmul international, etc.) a facut ca zona respectiva, impreuna cu portul liber Shannon sa inregistreze o alta rata a profitului: 29-33 la suta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.