Zona muntilor Orastiei si poporului Dac

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Facultate

2. Cadru geografic. Resurse
Zona Muntiilor Orastiei este delimitata de raurile Strei, Mures si Sebes.Denumirea geografica a muntiilor este aceea de Muntii Sureanu; acesti munti au mai multe varfuri de 1900-2000 m. (Numele de Muntii Orastiei este folosit de istorici si arheologi).

Pe langa fier, muntii nu puteau furniza locuitoriilor hrana necesara si nici piatra pentru constr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zona muntilor Orastiei si poporului Dac

2. Cadru geografic. Resurse
Zona Muntiilor Orastiei este delimitata de raurile Strei, Mures si Sebes.Denumirea geografica a muntiilor este aceea de Muntii Sureanu; acesti munti au mai multe varfuri de 1900-2000 m. (Numele de Muntii Orastiei este folosit de istorici si arheologi).

Pe langa fier, muntii nu puteau furniza locuitoriilor hrana necesara si nici piatra pentru constructii (pentru ca cea care se gasea era prea sfaramicioasa). De aceea hrana era adusa din asigurata de valea fertila a Muresului, iar blocurile de piatra era aduse de la distante de mai multe zeci de km (calcarul de langa localitatea actuala, Calan, iar andezitul de langa Simeria).


3. Vestiigiile dacice
In aceasta regiune, dacii au construit atat fortarete (Costesti - Cetatuie, Blidaru, Piatra Rosie, Sarmizegetusa), cat asezari civile, dens populate in antichiate, (asezarea de la Fetele Albe si de langa cetatiile de la Costesti si Sarmizegetusa).Pe langa aceste vestigii importante, in intreaga zona au fost descoperite numeroase turnuri de aparare, locuinte izolate, ateliere, etc.

COSTESTI
4. Amplasarea
Cetatea se afla pe dealul Cetatuie, in punctul in care valea Gradistei (Orasului) se ingusteaza brusc.De pe varful dealui, avand 561 m inaltime, se poate supraveghea o regiune intinsa, pana spre Mures.


5. Sistemul de aparare
La inceput, cetatea era aparata doar de un val de pamant, avand o lungime de aproximativ 340 m.Apoi au fost construite 4 turnuri de dimensiuni medii de 12 X 12 m, cu ziduri executate in tehnica murus dacicus. Trei dintre aceste turnuri au fost unite printr-un zid (tot murus dacicus). Acest zid este intarit prin 7 contraforti, care aveau si rolul de a sustine o platforma de lupta.

La aceste turnuri se adauga alte trei turnuri, aflate la est, respectiv la nord de cetate, in-afara valului de pamant.Apararea mai era asigurata si de o dubla palisada de lemn, in interiorul cetatii.

6. Murus dacicus
Murus dacicus este denumirea latina a tehnicii dacilor de constructie a zidurilor.Blocurile de calcar erau asezate unul langa altul, perfect lipite, in 2 siruri paralele. Spatiul dintre cele doua siruri se umplea cu sfaramaturi de piatra si pamant bine batut.

Deoarece aceasta umplutura exercita presiuni asupra peretilor, in blocuri se sapau jgeaburi, mai inguste spre interior si mai largi spre exterior, in care se fixau capetele unor barne de lemn, care astfel sustineau zidul.In aceeasi tehnica, dacii au ridicat si zidurile de la cetatile Blidaru, Piatra Rosie, Sarmizegetusa.

7. Turnurile locuinta - resedintele regilor daci
Pe platoul superior, nivelat de catre daci, in interiorul cetatii, au fost constuite 2 turnuri-locuinta. Acestea, fiind singurele locuinte dacice realizate din piatra, reprezinta probabil resedintele regilor daci.

Aceste constructii aveau 2 etaje, parterul fiind realizat in tehnica murus dacicus, iar etajul, din caramida. Accesul la etaj era asigurat de o scara interioara, iar la turnul locuinta nr.1 s-au descoperit si urmele unei scari exterioare.Acoperisul era realizat din tigle masive.Langa turnul locuinta nr.2 se poate observa o scara monumentala, realizata din lespezi de calcar.

8. Sanctuarele
La Costesti au fost descoperite 4 sanctuare, constand din aliniamente de tamburi de piatra. Unul singur este plasat in interiorul valului de pamant, iar restul 3 in exterior.Cel mai mare sanctuar se afla la nordul cetatii, fiind format din 4 siruri de cate 15 tamburi.Bazele de calcar aveau rolul de a sustine coloane de lemn. Mai mult despre arhitectura acestor sanctuare nu cunoastem.

9. Alte vestigii dacice
Dacii au sapat, in interiorul cetatii, 2 cisterne, care aveau rolul de a alimenta cetatea cu apa.In varful dealului au fost descoperite blocurile de la baza stalpilor de lemn care sustineau un turn de observatie.La baza dealului exista o intinsa asezare civila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.