Zona Muntilor Bucegi

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Potentialul turistic natural al Muntilor Bucegi este format din masivele acestei zone, pesteri (Ursului,Pestera lui Bogdan), cheii (Cheile Orzei,,Cheile Pesterii) si stancile cu forme ciudate precum Bebele si Sfinxul.Acestea reprezinta elementele de atractie turistica preferate de turisti.M-tii Bucegi, situati in cea mai mare parte pe teritoriul judetului Prahova, reprezinta una dintre regiunile d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zona Muntilor Bucegi

Potentialul turistic natural al Muntilor Bucegi este format din masivele acestei zone, pesteri (Ursului,Pestera lui Bogdan), cheii (Cheile Orzei,,Cheile Pesterii) si stancile cu forme ciudate precum Bebele si Sfinxul.Acestea reprezinta elementele de atractie turistica preferate de turisti.M-tii Bucegi, situati in cea mai mare parte pe teritoriul judetului Prahova, reprezinta una dintre regiunile de mare atractie turistica din Romania; altitudinile depasesc frecvent 2000 m: Varful Omu 2505 m; Varful Costila 2498 m, Varful Caraiman 2326 m. Masivul Bucegi a fost declarat parc national, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe.

Valea Prahovei - ce isi are punctul de origine sub Piatra Mare, separa M-tii Bucegi de M-tii Garbovei, formand intre Predeal (jud.Brasov) si Campina (jud. Prahova), unul dintre cele mai impresionante defilee din Romania, lucru accentuat de abruptul stancos al Bucegilor, cu o diferenta de nivel fata de Valea Prahovei, de peste 1000 m. De-a lungul Vaii Prahovei s-au dezvoltat statiuni pitoresti: Predeal, Azuga, Busteni, Poiana Tapului, Sinaia.

Dintre numeroasele varfuri ce domina peisajul,se remarca: Vanturisul (1942 m.), Varfu cu Dor (2030 m.), Furnica (2103 m.), Piatra Arsa (2044 m.), Jepii Mari (2071 m.), Jepii Mici (2173 m.). Unele stanci, precum Mecetul Turcesc, Sfanta Ana, Piatra Arsa, sunt blocuri imense de calcar, aparute sub aceasta forma datorita eroziunii. Alte stanci au forme ciudate si inaltimi intre 5-15 m., cum sunt: Babele, Sfinxul, Masa Ciobanului s.a.. Unul dintre cele mai atragatoare sectoare este cel de la Cascada Ialomitei, prag de roca ce face trecerea de la circul glaciar la valea glaciara.

In drumul ei catre campie, Ialomita a sectionat treptat barele de calcar ce i-au stat in cale, creandu-si unele din cele mai spectaculoase chei din Carpatii Meridionali.
Celalalt masiv muntos, Garbova, este constituit in principal din "strate de Sinaia", cutate si dispuse alternativ, intr-o succesiune de formatiuni geologice tipice, reprezentate de un complex grezos-marnos, de tip flis, constituit la baza de roci pelitice. Peste ele se afla gresii si calcare grezoase, iar in partea superioara, sunt conglomerate tillitice.

Relieful reprezinta elementul major in structura potentialului turistic el fiind suportat material al desfasurarii activitatilor turistice, precum alpinismul drumetiile si practicarea sporturilor de iarna. Alpinismul este o forma a turismului montan practicat de o categorie restransa de persoane cu aptitudini fizice deosebite si special antrenate. Constituit din roci foarte variate, Masivul Bucegi prezinta o mare diversitate de forme atragatoare : chei, vai stramte si pesteri - cheile Ursilor, Horoabei, Tatarului, Zanoagei, Orzei, Pestera Ialomitei etc.. - care confera peisajului un farmec in plus.

In Muntii Bucegi se intalnesc urmatorele zone de atractie turistica incadrate la relieful acestei zone:Pestera Ialomitei - sculptata de ape in versantul sudic al muntelui Batrana, ea se deschide spre valea Ialomitei, la altitudinea de 1660 m, la intrarea raului in cheile Pesterii. Lungimea totala este de 1128 m,din care sectorul accesibil al pesterii este de 400 m,iar deschiderea, la intrare, de 15 m.Cheile Orzei- apar pe valea Ialomitei, in aval de lacul Scropoasa, pe o lungime de circa 2 km, distanta pe care valea este foarte ingusta. Urmand cursul spre amonte, la iesirea din chei intalnim barajul lacului de acumulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.