Ziua pamanteana se scurteaza

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Deja ziua ar avea doar 23 de ore si 56 de minute, iar in circa 20 de ani, durata se va mai scurta cu 0,12 milisecunde. Care ar fi explicatia? Redistribuirea greutatii Pamantului, sustine Landerer, citat de 'Bild'. Oceanele incalzite se vor extinde, cotropind portiuni insemnate de uscat, ceea ce va ingreuna zonele respective, indeosebi emisfera nordica a planetei. In aceasta situatie, se va produce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ziua pamanteana se scurteaza

Deja ziua ar avea doar 23 de ore si 56 de minute, iar in circa 20 de ani, durata se va mai scurta cu 0,12 milisecunde. Care ar fi explicatia? Redistribuirea greutatii Pamantului, sustine Landerer, citat de 'Bild'. Oceanele incalzite se vor extinde, cotropind portiuni insemnate de uscat, ceea ce va ingreuna zonele respective, indeosebi emisfera nordica a planetei. In aceasta situatie, se va produce 'efectul patinatorului', care se invarte din ce in ce mai repede in timpul piruetelor, cand isi strange bratele cat mai aproape de axul trupului, explica savantul.

De mentionat ca ipoteza scurtarii zilei terestre este vehiculata de mai mult timp. Unii spun ca deja ziua ar avea? 16 ore, din cauza procesului de deplasare a polilor, pusa in evidenta de satelitii de observatie meteo. Consecintele ar consta in incalzirea regiunii arctice prin cresterea temperaturii medii anuale cu cinci grade fata de media generala a secolului trecut, nota UPI in februarie 2006.

Cercetatorii australieni au constatat deja o crestere a nivelului Oceanului planetar cu 19,5 cm intre 1870 si 2004, estimand ca pana la sfarsitul secolului 21 ea va atinge 30 de cm. Toate acestea, ca si sporirea activitatii seismico-vulcanice, din 1875 incoace, la care se adauga anomaliile climatice din ultimii ani - tsunami, tornade etc- ar fi direct legate de fenomenele geo-magnetice aflate in curs.

Exista chiar voci - nevalidate stiintific - care prevestesc 'marea trecere' din anul 2012, cand ar urma sa se produca inversarea polilor magnetici (fenomen care se petrece o data la 13.000 de ani) si cresterea rezonantei magnetice a Pamantului pana cand? timpul va atinge valoarea zero.

Pe numeroase site-uri dedicate anului 2012 se anticipeaza o schimbare profunda a omenirii, trecerea in a patra dimensiune, realizarea contactului cu civilizatii din constelatiile Orion si Pleiade, alinierea planului sistemului nostru solar cu planul galactic al Caii Lactee si alte asemenea fenomene SF interpretate drept 'Apocalipsa' sau 'Sfarsit' (in stravechiul calendar mayas). De altfel, previziunile mayase de regasesc si-n filmul 'Apocalypto', regizat de Mel Gibson.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.