Ziua Indragostitilor

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.15

nivel: Liceu

Acest obicei vechi de a extrage nume de 14 februarie era considerat ca fiind un semn bun pentru dragoste si deseori avea ca finalitate casatoria celor doi tineri. De cand aceste lucruri au inceput sa se practice aceasta a fost considerata ca fiind ziua indragostitilor o zi in care iubirea este mai presus de orice o zi in care trebuie sa dai dar si sa primesti dragoste de la persoana iubita. Istori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ziua Indragostitilor

Acest obicei vechi de a extrage nume de 14 februarie era considerat ca fiind un semn bun pentru dragoste si deseori avea ca finalitate casatoria celor doi tineri. De cand aceste lucruri au inceput sa se practice aceasta a fost considerata ca fiind ziua indragostitilor o zi in care iubirea este mai presus de orice o zi in care trebuie sa dai dar si sa primesti dragoste de la persoana iubita. Istoria ne spune ca prima sarbatorire moderna a zilei indragostitilor dateaza din secolul al XV-lea.

Tanarul duce de Orleans a fost capturat in timpul bataliei de la Agincourt in anul 1415 si tinut prizonier in Turnul Londrei pentru multi ani. El a scris de aici sotiei sale sute de poeme adevarate scrisori de dragoste adevarate valentine. De aici provine obiceiul de a trimite ravase de dragoste persoanei iubite cu ocazia zilei de 14 februarie. In prezent saizeci de astfel de scrisori de dragoste ale ducelui pot fi admirate in muzeul Angliei printre documentele regale. Florile ca valentine apar doar cu doua sute de ani in urma.

Se spune ca fata regelui Henric al IV-lea al Frantei a dat o petrecere in onoarea Sfantului Valentin. Cu aceasta ocazie fiecare dintre domnisoare a primit un frumos buchet de flori din partea iubitului pe care si-la alesese sa-i fie valentin. Acest obicei avea sa se raspandeasca din Franta pana in Italia si Anglia.
A devenit foarte curand un obicei obisnuit o modalitate prin care poti sa-i arati iubitului dragostea pe care i-o porti trimitandu-i flori si ravase de dragoste sau bomboane in forma de inima care sa-i poarte numele.

Printre simbolurile zilei de 14 februarie se include si cel al lui Cupidon. El este fiul nestamparat al zeitei dragostei Venus si se presupune ca este cel care aduce iubirea in inimile indragostitilor. Conform miturilor oricine era lovit de sagetile de iubire ale lui Cupidon se indragostea de prima persoana care-i iesea in cale. Aceasta calitatea a sa a facut ca peste decenii numeroase legende sa dezbata acest subiect. Chiar William sacaespeare in -Visul unei nopti de vara' realizeaza niste scene ilare pe seama personajelor din piesa sa. Dar in final totul se termina cu bine si toti indragostitii sunt fericiti. In mitologia romana Cupidon este cunoscut sub denumie de Eros fiul Afroditei.

Ambele nume sunt sinonime de fapt cu conceptul de iubire. Cupidon a jucat mereu un rol in celebrarea dragostei si a indragostitilor. Una dintre legende ne vorbeste despre povestea de dragoste dintre el si muritoarea Psyche. Venus era geloasa pe frumusetea acestei fete drept pentru care i-a ordonat lui Cupidon sa o omoare. In loc sa faca asta el sa-a indragostit de ea si a luat-o de sotie.

Fiind muritoare i sa-a interzis sa-la priveasca. Psyche a fost cea mai fericita fiinta pana cand sora sa a convins-o sa se uite la sotul ei. Pentru a o pedepsi Cupidon a parasit-o lund cu el toata dragostea despartind-o de gradinile pe care le iubea atat de mult lasand-o intr-un camp pustiu. Dorind sa-si regaseasca iubitul Psyche a intrat in templul zeitei Venus si i-a cerut sfatul. Venus i-a dat o serie de indatoriri una mai periculoasa decat cealalta.

Dintre ele ultima se referea la o calatorie pe taramul lui Hades pentru a-i aduce zeitei intr-o cutie putin din frumusetea sotiei zeului intunericului. Cea mai grea sarcina era in schimb nu calatoria in sine ci rezistarea in fata tentatiei de a nu o deschide. Psyche a cedat si drept rasplata a cazut intr-un somn mortal din care doar dragostea nemarginita pe care i-o purta Cupidon a mai putut sa o trezeasca. Miscata de iubirea dintre cei doi Venus a decis sa o faca si pe ea zeita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.