Zeii lui Homer la Syrianus si Proglus

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

I. Maestrul lui Produs, Kyriauus
Produs datoreaza mult maestrului sau, Syrianus, ce putin tot atit cit datora Platon lui Socrate. Syrianus, ne spune el, a fost ghidul si initiatorul sau 1: ni el a invatat sa-l comenteze pe Platon, izvorul oricarui adeA'ar, dupa o scurta oprire pe linga Aristotel, pentru a se familiariza cu arta ratio-namentului. De la el a mostenit grija, care va ramine mar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii lui Homer la Syrianus si Proglus

I. Maestrul lui Produs, Kyriauus
Produs datoreaza mult maestrului sau, Syrianus, ce putin tot atit cit datora Platon lui Socrate. Syrianus, ne spune el, a fost ghidul si initiatorul sau 1: ni el a invatat sa-l comenteze pe Platon, izvorul oricarui adeA'ar, dupa o scurta oprire pe linga Aristotel, pentru a se familiariza cu arta ratio-namentului. De la el a mostenit grija, care va ramine marea lui grija: de a pune in evidenta acordul teologiei lui Homer cu cea a lui Platon.

Nu ne-a parvenit nici o scriere a lui Syrianus. Catalogul insusi al operelor sale, dat de Suidas, este suspect, caci lexiAZcograful ii atribuie aproape aceleasi titluri ca si lui Produs 2. Este foarte plauzibil sa fi scris ca si discipolul sau un comenAZtariu la Republica lui Platon si o lucrare asupra Teologiei lui Orfeu. Dar ca ar fi dizertat Despre, (cartile) lui Produs relative la zeii lui Homcr3 ar fi o neverosimila rasturnare de roluri.

Avem totusi o marturie mai buna chiar de la Produs. El se refera frecvent, la maestrul sau caruia ii atribuie bucuros intreaga sa stiinta si pare sa citeze una din opsrele sale in legatura cu Teomahia homerica: pentru mai multe preciAZzari, spune el in incheierea expunerii, se vor citi explicatiile lui Syrianus si uimitoarele revelatii pe care le aduce "in solutiile sale la problemele homerice" 4

Sa fie oare titlul unei carti a lui Syrianus ? El ar fi putut, desigur sa consacre o lucrare speciala pentru rezolvarea obiectiilor lui Platon impotriva lui Homer. Dar se poate sa fi dat aceste solutii cu ocazia unui comentariu la Republica, asa cum a facut si Produs.Oricum ar sta lucrurile, Produs insusi se recunoaste tributar lui Syrianus: trebuie sa ne inchipuim mereu prezenta maestrului in spatele discipolului.

II. Teologia lui Produs
Produs a elaborat un sistem teologic deosebit de complicat: el a multiplicat la infinit intermediarii dintre Zeu si lumea materiala, atit pentru a putea pazi mai bine diviniAZtatea suprema in transcendenta sa, cit si pentru a asigura un loc tuturor personajelor divine pe care trebuie sa le instaleze in nisele imensului portal.Gasim aproapo peste tot, in opera lui Produs, aluzii la zeii mitologiei, pe care ii insereaza, ici si colo, in "serii", incareindu-i cu o semnificatie simbolica, lotusi Produs s-a aplecat in mod special asupra problemei zeilor homerici in comentariul sau la Republica5. El expune sensul profund care trebuie atribuit miturilor teologice ale marelui poet, care este pentru el glasul insusi al revelatiei s.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.