Zeii lui Homer la Platonicieni - de la Plutarh la Porphirius

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Distantele sint totusi mari si exegeza traditionala le-a accentuat inca si mai mult. Zeus, Hera, Poseidon, Hades, deveniti eter si aer, apa si pamint, se materializasera net la alegoristii anteriori lui Platon, care-i urmau pe fizicienii presocratici. Porticul a modificat putin natura acestor zei-elemente. Hera, de pilda, nu mai era aerul propriu-zis, era sufletul aerului. . . Insa acest suflet-su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii lui Homer la Platonicieni - de la Plutarh la Porphirius

Distantele sint totusi mari si exegeza traditionala le-a accentuat inca si mai mult. Zeus, Hera, Poseidon, Hades, deveniti eter si aer, apa si pamint, se materializasera net la alegoristii anteriori lui Platon, care-i urmau pe fizicienii presocratici. Porticul a modificat putin natura acestor zei-elemente. Hera, de pilda, nu mai era aerul propriu-zis, era sufletul aerului. . . Insa acest suflet-suflu raminea inca material, ca si sufletul lumii, al carui aspsct, particular de altfel, este.

Platonicienii nu se puteau acomoda cu acest materialism. Lor le trebuia neaparat ca Zeus, marele zeu, sa fi fost conceput de Homer ca pur spiritual *. Si ce sa faca cu toti acei zei de primul si al doilea rang care, in Iliada, alcatuiesc curtea turAZbulenta a stapinului Olimpului si ale caror porniri prea vizibile sint un permanent scandal ?Diferite solutii au fost aduse acestei probleme a zeilor homerici, sau mai general, zeilor mitologiei si religiei.

Prima si cea mai simpla, luata in considerare de catre Plutarh si Maxim din Tyr, consta in a face din zei intermediari intre rasa umana si divinitatea adevarata.Plotin, putin mai tirziu, pune primele baze ale unei soAZlutii care rezolva problema intr-o maniera mai putin superficiala: el asimileaza dinastia Uranos-Cronos-Zeus cu cele trei ipostaze divine ale sale si deschide o cale exegezei platoniciene.

Dupa acesta Porphirius pare a se reintoarce, cel putin Porphirius cel din tratatul Despre Statui: teologia sa privind zeii populari, zeii homerici, nu este decit o ultima editie, revaAZzuta si adaugita, a teologiei Porticului.Trebuie sa-i asteptam pe Sirianus si pe Produs pentru ca zeii lui Homer sa fie integrati profund in gindirea religioasa a neoplatonismului.

Sufletele intrupate nu sint singurii locuitori- ai aerului sublunar: fiinte mai puternice, demonii populeaza si ei atmosfera, tot asa ca vuitorii si pajurile care se incruciseaza pa cerul de la Delfi cu zborul rindunelelor.Puterea acestor demoni semidivini este considerabila, insa nu este totdeauna binefacatoare: caci sint spirite imbraAZcate intr-un suflet pasional si se pot inclina spre rau.Divinitatea utilizeaza aceste fiinte intermediare pentru a guverna lumea. Ea le incredinteaza cresterea plantelor sau inspiratia oracolelor; ea le lasa sa prezideze cutremurele de pamint sau epidemiile 2.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.