Zeii intelepciunii si ai ratiunii - Atena si Hermes

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Exegeza homerica a izolat de la inceput pe zeii care simbolizau virtuti morale de alti zei care reprezentau eleAZmente fizice. Theagenes din Rhegium, stramosul alegoris-tilor, interpretind Teomahia, trasese deja aceasta linie de despartire.Ea a fost in general respectata ulterior: majoritatea exegetilor a mentionat distinctia. Atena, de exemplu, nu va fi transformata in pamint sau luna decit in mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii intelepciunii si ai ratiunii - Atena si Hermes

Exegeza homerica a izolat de la inceput pe zeii care simbolizau virtuti morale de alti zei care reprezentau eleAZmente fizice. Theagenes din Rhegium, stramosul alegoris-tilor, interpretind Teomahia, trasese deja aceasta linie de despartire.Ea a fost in general respectata ulterior: majoritatea exegetilor a mentionat distinctia. Atena, de exemplu, nu va fi transformata in pamint sau luna decit in mod excepAZtional.
Alte divinitati, ca Leto sau Iris, vor intra ocazional in acest grup, insa se poate spune ca exegeza morala s-a concenAZtrat practic asupra acestui careu Atena, Hermes, Ares, Afrodita.

I. Atena
Protagoras-u\ lui Platon, povestind mitul lui Epimeteu, pune pe acelasi plan pe Hefaistos si Atena: amindoi repreAZzinta "abilitatea artistica" 3; doar intrebuintarea focului le diferentiaza atributiile: Atena prezideaza la ansamblul artelor si meseriilor, cu exceptia celor care utilizeaza focul; acestea sint apanajul lui Hefaistos.Cum s-a ridicat Atena din planul tehnic in planul superior al spiritului ?

Anaxagoras analizase cu finete raporturile inteligentei pure cu inteligenta practica. Rasturnind cu indrazneala raporturile el scria: "Omul este cel mai inteligent dintre animale pentru ca are miini" 4. Vroia oare sa spuna ca lucrul miiniior, realizarile practice, dezvoltarea civilizatiei materiale l-au ridicat incetul cu incetul pe om in planul nous-ului? in scoala lui Anaxagoras, in care Zeus-ul religiei popuAZlare si poemelor homerice era figura inteligentei pure (nous), Atena era numele abilitatii manuale (tehne) : de unde si expresia, adauga Synkellos, "daca dispar miinile, dispare si inteleapta Atena" 5. Altfel spus, miinile sint unealta indispensabila a inteligentei: fara acestea, ea ar fi neputin-cioasa si sterila.

Atena este tocmai aceasta inteligenta a miinilor. Miinile vor fi incetul cu incetul uitate si se va pastra doar inteligenta. Exegeza lui Homer, in timpul lui Platon, se afla deja la acest stadiu. In Cratylos, Socrate aiungind la etimologia numelui Atenei, declara: "Se parc ca cei vechi o judecau pe Atena intocmai asa cum fac astazi cunoscaAZtorii lui Homer. intr-adevar, cei mai multi dintre ei, inter-pretlndu-l ps poet, spun ca acesta ar fi redat prin Atena insusi cugetul si gindirea".8
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.