Zeii egiptului antic

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.96

nivel: Gimnaziu

In Egipt se obisnuia adorarea diferitelor divinitati,unele sub forma umana,altele cu infatisare animala,altele hibride(om si animal).Chiar si corpurile ceresti putea fi considerate divinitati. O zeitate putea aparea in mai multe forme,manifestandu-se sub mai multe aspecte ale ba(elementul care oferea zeilor capacitatea de a avea mai multe infatisari).

...

Thot,scribul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii egiptului antic

In Egipt se obisnuia adorarea diferitelor divinitati,unele sub forma umana,altele cu infatisare animala,altele hibride(om si animal).Chiar si corpurile ceresti putea fi considerate divinitati. O zeitate putea aparea in mai multe forme,manifestandu-se sub mai multe aspecte ale ba(elementul care oferea zeilor capacitatea de a avea mai multe infatisari).

...

Thot,scribul zeilor

Thot era zeul scrieri,al limbi si stapanul cuvintelor divine. In general el era simbolul intelepciunii. Thot era reprezentat sub forma unui babuin sau ibis. Lui Thot i-a fost atribuita ca sora zeita Sesat, ,,stapana cartilor,,. Se considera ca Thot, zeul masurii,era legat de pasarea ibis datorita lungilor salturi care masurau patru palme.

Hathor, zeita feminitatii

Hathor era o zeita celesta :numele sau Hwt-Hr inseamna ,,Casa lui Horus,,. Conform unui mit, ea s-a nascut in acelasi moment in care Ra a devenit zeul Soare. Hathor era reprezentata sezand laga Ra in barca solara. Ea era si protectoarea dragostei, a muzicii si a dansului, fiind venerata de artisti. Templele dedicate lui Hathor prezinta o particularitate : capitelurile cu capul zeitei cu urechi de vaca,animalul sau sacru. Sunt deci considerate ,,capiteluri hathorice’’, pe care le gasim in temple ca Deir el-Bahri si Abu Simbel.

Anubis, pazitorul necropolelor

Lumea mortilor, atat de importanta pentru egipteni,se gasea sub protectia lui Anubis. Acesta era reprezentat sub forma unui om cu cap de sacal, acesta find animalul lui sacru. Ca protector al necropolelor, zeul aparea si pe sigiliile care inchideau portile mormantului. Tot legat de taramul mortilor e si rolul lui Anubis din timpul cantariri sufletului. Zeul conducea ritualul in Sala celor Doua Adevaruri. Aici trebuia sa cantareasca sufletul si da vada daca e la fel de usor ca statuia-imagine a zeitei Maat. Langa Anubis aparea si Thot care il asista, notand rezultatul cantaririi.

Sobek, zeul crocodil

Crocodilii sunt importanti pentru egipteni. Inca din timpurile stravechi le-a fost asociat acestor animale zeul Sobek. El este infatisat cu corp de om, cap de crocodil si coroana cu coarne rasucite, pene si uraeus. Conform unor legende, era creatorul lumii, iesit din apele haosului sau Nun. Fiind crocodil el era un zeu pozitiv dar si negativ. In textele sarcofagelor crocodilul apare ca demon a lumii de apoi, care trebuia distrus.

Bastet, zeita pisica

Bastet era protectoarea familiei. Ea era considerata si zeita a lunii. In templul lui Bastet erau crescute pisici, sacrificate si apoi mumificate.

Sakhmet, zeita leoaica

Sakhmet era reprezentata cu un disc solar si un uraeus, in forma unei leoaice sau uneifemei cu cap de leoaica. Era supranumiat si ,,cea puternica,, dar in realitate acest atribut ii revenea lui Hathor care, conform legendei cand oamenii conspirau impotriva lui Ra se transforma in Sakhmet,pentru ai distruge. Sakhmet simboliza flacarile solare. Functia ei era de a distruge dusmanii zeului Ra.

Seth, dezordinea

Seth era zeul negativ al egiptului. Dupa o legenda se spune ca Seth a fost aruncat in adancurile lumii de dincolo de catre Horus cand Seth a pierdut o batalie. Deacea in fiecare noapte il trimite pe Apofis sa-l impiedice pe Ra sa termine calatoria nocturna a Soarelui. Pentru ca daca soarele nu straluceste pe cer, Seth poate iesi la suprafata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.