Zeii egipteni

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.53

nivel: Gimnaziu

Ptah, zeul creator
Ptah e zeul care a creat lumea, de acea a fost numit Ptah Ta-Tenen, adică zeul care are legătura cu pământul. Zeul Ptah era reprezentat ca un om cu aspect de mumie. Ptah era venerat si intr-un templu din partea de vest a Tabei, în apropierea localității Deir el-Medina. Si Ptah a fost asociat altor divinități. Zeul a primit aspect de soim si a început sa fie asemănat cu ze[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii egipteni

Ptah, zeul creator
Ptah e zeul care a creat lumea, de acea a fost numit Ptah Ta-Tenen, adică zeul care are legătura cu pământul. Zeul Ptah era reprezentat ca un om cu aspect de mumie. Ptah era venerat si intr-un templu din partea de vest a Tabei, în apropierea localității Deir el-Medina. Si Ptah a fost asociat altor divinități. Zeul a primit aspect de soim si a început sa fie asemănat cu zeul morților, Sokar. Așa a fost creat zeul Ptah-Sokar. Începând cu perioada Noului Regat a fost asemănat cu Osiris si așa a devenit zeul Ptah-Sokar-Osiris. Osiris,judecătorul morților

Osiris, judecătorul morților
Osiris a fost declarat zeu al imperiului morților. Cultul sau a fost răspândit in Noul Regat,perioada in care a devenit divinitatea principala a panteonului. Deoarece se crede ca Osiris a avut un trecut regal,el este înfățișat cu un sceptru legat și cu bici. Sanctuarul sau principal se găsea in Abydos, in Egiptul de Sus. Osiris fiind judecătorul morților,conducea judecata sufletului,petrecuta in Sala celor Doua Adevăruri

Isis, mama tuturor zeilor
Isis era sora și soția lui Osiris. Ea era adorata ca divinitate principala. Intr-o localitate din Delta, Behbeit el-Hagar se găsea primul templu dedicat ei. Isis era fica lui Geb si Nut. Începând cu Noul Regat, Isis apărea reprezentata cu coarne de vaca si disc solar. Lui
Isis i se mai spune si ,,marea vrăjitoare ,deoarece acesta putere i-a fost data de Ra, când i-a spus numele ei secret. Numele egiptean al lui Isis era Aset, care înseamnă "tron".

Horus, protectorul faraonului
Horus era copilul lui Isis si al lui Osiris. Recunoscut ca zeu suprem, acesta a fost considerat „Marele Zeu”. Pentru egipteni faraonul era Horus, șoimul ceresc ai cărui ochi reprezentau soarele și luna. Horus era reprezentat cu cap de șoim. Egiptenii venerau șoimii pentru maiestuozitatea, forța și capacitatea de a zbura la mari înălțimi. Fii lui Horus erau : Amset, Duamutef, Hapi și Gebehsenuf. Aceștia protejau vasele canopice. Vasele canopice erau recipientele care conțineau organele interne ale mumiilor. Ficatul era depus într-un vas cu capacul în forma de cap de om, acesta fiind Amset. Un vas în formă de șacal adăpostea stomacul, acesta era Duamutef. Capul de babuin era capul în care se păstrau plămânii, acesta era Hapi. Un cas cu cap de șoim păstra intestinele, acesta era Gebehsenuf.

Ra si Aton, puterea soarelui
La începutul dinastiei a II-a, Ra a fost adorat ca zeul soare. Aton înseamnă „discul solar”. Akhenaton a vrut ca acesta să fie unicul zeu căruia să i se oficieze un cult. În fiecare noapte Ra făcea o călătorie nocturnă a Soarelui, traversând 12 porți. Cele doisprezece porți erau asimilate cu cele 12 ore din noapte. Când Ra trecea de a doisprezecea poartă, soarele răsărea din nou pe cer. Apofis era șarpele gigantic trimis de Seth, zeul distrugerii, ca să-l împiedece pe Ra să treacă de a doisprezecea poartă.

Maat, ordinea cosmica
Considerată fiica lui Ra, zeul Soare, Maat apărea în spatele tatălui său în barca ce îi purta în fiecare noapte în lumea de dincolo. Fiind personificarea justiției și responsabila ordinii din Univers, Maat a fost considerată protectoarea judecătorilor. Pentru a fi în stare să-și exercite datoria in mod demn judecătorii purtau la gât o amuletă a acestei divinități.

Thot, scribul zeilor
Thot era zeul scrieri, al limbii și stăpânul cuvintelor divine. În general el era simbolul înțelepciunii. Thot era reprezentat sub forma unui babuin sau ibis. Lui Thot i-a fost atribuită ca soră zeița Sesat, "stăpâna cărților". Se considera că Thot, zeul măsurii,era legat de pasărea ibis datorită lungilor salturi care măsurau patru palme.

Hathor, zeița feminității
Hathor era o zeița celesta: numele sau Hwt-Hr înseamnă ,,Casa lui Horus,,. Conform unui mit, ea s-a născut în același moment în care Ra a devenit zeul Soare. Hathor era reprezentată șezând lângă Ra în barca solară. Ea era și protectoarea dragostei, a muzicii și a dansului, fiind venerată de artiști. Templele dedicate lui Hathor prezintă o particularitate: capitelurile cu capul zeiței cu urechi de vacă, animalul său sacru. Sunt deci considerate ,,capiteluri hathorice’’, pe care le găsim în temple ca Deir el-Bahri și Abu Simbel.

Anubis, păzitorul necropolelor
Lumea morților, atât de importantă pentru egipteni,se găsea sub protecția lui Anubis. Acesta era reprezentat sub forma unui om cu cap de șacal, acesta fiind animalul lui sacru. Ca protector al necropolelor, zeul apărea și pe sigiliile care închideau porțile mormântului. Tot legat de tărâmul morților e și rolul lui Anubis din timpul cântăririi sufletului. Zeul conducea ritualul în Sala celor Doua Adevăruri. Aici trebuia să cântărească sufletul și să vadă daca e la fel de ușor ca statuia-imagine a zeiței Maat. Lângă Anubis apărea și Thot care îl asista, notând rezultatul cântăririi.

Sobek, zeul crocodil
Crocodilii sunt importanți pentru egipteni. Încă din timpurile străvechi le-a fost asociat acestor animale zeul Sobek. El este înfățișat cu corp de om, cap de crocodil și coroană cu coarne răsucite, pene și uraeus. Conform unor legende, era creatorul lumii, ieșit din apele haosului sau Nun. Fiind crocodil el era un zeu pozitiv dar si negativ. În textele sarcofagelor crocodilul apare ca demon a lumii de apoi, care trebuia distrus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.