Zeii ceilalti de Howard Philips Lovecraft

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Traiesc acum in necunoscuta tara Kadath, intr-un pustiu inghetat pe care nici un om nu-l strabate, si s-au salbaticit. Sunt aspri si, daca odinioara acceptau ca oamenii sa-i faca sa se mute, astazi le interzic sa vina acolo, iar daca vin, le interzic sa plece inapoi. E preferabil ca oamenii sa nu stie de Kadath, tara din pustiul inghetat, altfel vor fi tentati sa se duca acolo.

Cate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii ceilalti de Howard Philips Lovecraft

Traiesc acum in necunoscuta tara Kadath, intr-un pustiu inghetat pe care nici un om nu-l strabate, si s-au salbaticit. Sunt aspri si, daca odinioara acceptau ca oamenii sa-i faca sa se mute, astazi le interzic sa vina acolo, iar daca vin, le interzic sa plece inapoi. E preferabil ca oamenii sa nu stie de Kadath, tara din pustiul inghetat, altfel vor fi tentati sa se duca acolo.

Cateodata, cand zeii au nostalgia lacasului lor dinainte, viziteaza in tacerea noptii muntii pe care au trait mai demult si plang incetisor, incercand sa se joace ca odinioara pe pantele bine stiute.Oamenii au simtit lacrimile zeilor pe Thurai cel cu varful inzapezit, dar si-au zis ca era ploaia; au auzit si suspinele lor, in zori, in vanturile tanguitoare din Lerion.Zeii calatoresc ta corabiile norilor, iar satenii intelepti cunosc legendele care-i impiedica sa umble prin unii munti noaptea, cand cerul e innorat, fiindca zeii nu mai sunt atat de induratori ca in alte randuri.

La Ulthar, pe celalalt mal al raului Skai, locuia candva un batran dornic sa-i vada pe zeii pamantului. Un om tare intelept, care cunostea cele sapte carti secrete ale lumii, ca si manuscrisele din indepartata si pietrificata cetate Lomar Numele lui era Barzai Inteleptul. Satenii povestesc cum a urcat el muntele, in noaptea unei eclipse bizare.
Stia atatea lucruri despre zei si despre venirile si pleAZcarile lor, le ghicea aut de bine tainele, ca lumea il credea si pe el un semizeu.
El fusese acela care ii sfatuise pe targovetii din Ulthar sa opreasca prin lege uciderea pisicilor, el aratase tanarului preot Atal unde se duc pisicile negre in miezul noptii de Sfantul Ioan.

Barzai era priceput in stiinta zeilor pamantului si dorea nespus sa-i vada la chip. Isi inchipuia ca adanca sa cunoastere a zeilor il va apara de mania lor. Asa ca se hotari sa urce pe varful stancos al muntelui Hatheg-Kla, intr-o noapte cand era sigur ca zeii aveau sa fie acolo.Hatheg-Kla se afla in pustiul pietros de dincolo de Hatheg, al carui nume il poarta, si se inalta ca o statuie de piatra la capatul unui templu tacut. Varful lui e meAZreu infasurat in ceturi, intrucat ceturile sunt amintirile zeilor, iar pe atunci zoilor le placea mult tinutul Hatheg.

Adesea, zeii pamantului veneau in Hatheg cu corabiile lor de nori, imprastiind pe pante aburi albiciosi cand dansau in varful muntelui printre amintirile lor, pe clar de luna. Satenii din Hatheg pretind ca-i imprudent sa urci muntele si pe vreme buna, iar ca sa urci acolo noaptea, cand aburii albiciosi ascund piscul, e primejdie de moarte.
Insa Barzai nu tinu seama de vorbele lor cand sosi din Ulthar, insotit de tanarul preot Atal, discipolul sau. Atal nu era decat fiul unui hangiu si se temea intrucatva, dar tatal lui Barzai fusese senior, intr-un castel stravechi; de aceea Barzai nu avea asemenea superstitii de rand.

El nu-i lua in seama pe satenii infricosati. Cei doi ieAZsira din targ si se adancira in pustiul de piatra, in ciuda vaicarelilor cu care ii insotisera taranii. Noaptea, langa focul lor de tabara, vorbeau despre zei. Calatorira astAZfel vreme de mai multe zile si vazura de departe maretul Hatheg-Kla, aureolat de ceata. In a treisprezecea zi, ajunsera la poalele muntelui, iar Atal nu-si mai ascunse teama. Dar Barzai era batran si intelept. Lui nu-i era frica. Isi incepu cu curaj drumul in sus, pe panta necalcata de vreun om inca din epoca lui Sansu (la care face cu groaza aluzie in manuscrisele pnakotice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.