Zeii Olimpului - Neptun

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.99

nivel: Gimnaziu

Neptun cunoscut în lumea greacă ca şi Poseidon, zeul ce domnea asupra mărilor, este unul din Olympieni, fiu al lui Cronos şi Rhea. După unele tradiţii, este considerat mai tânăr decât fratele său, Zeus. Cea mai veche legendă, cea în care Zeus, ajuns la vârsta bărbăţiei, şi-a forţat tatăl, Cronos, să restituie copii pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zeii Olimpului - Neptun

Neptun cunoscut în lumea greacă ca şi Poseidon, zeul ce domnea asupra mărilor, este unul din Olympieni, fiu al lui Cronos şi Rhea. După unele tradiţii, este considerat mai tânăr decât fratele său, Zeus. Cea mai veche legendă, cea în care Zeus, ajuns la vârsta bărbăţiei, şi-a forţat tatăl, Cronos, să restituie copii pe care i-a înghiţit, ar arăta că Zeus este cel mai tânăr din familie, aşa cum Cronos însuşi, care şi-a detronat tatăl Uranus, era mezinul lui. Dar încetul cu încetul, odată cu dezvoltarea dreptului primului născut, Zeus, considerat stăpân suveran, a luat locul celui mai mare. De aceea în legendele epocii clasice, neptun este adesea considerat mai tânăr decât fratele lui.
Neptun ar fi fost crescut de Telechines şi fiica lui Ocean, Cephira. Ajuns tânăr, se îndrăgosteşte de Halia, sora lui Telechines, cu care va avea şase băieţi şi o fiică numită Rhodos. Aceasta se întâmpla pe insula ce şi-a luat numele de la fiica lui Neptun.
În timputile Iliadei, neptun avea în stăpânire mările la fel cum Hades donmnea asupra Infernului şi Zeus asupra cerului şi pământului. Din această împărţire, el putea nu numai să comande valurilor, dar şi să provoace furtuni, să sfărâme stânci dintr-o lovitură de trident şi să facă să ţâşnească izvoare. Puterea sa se pare că nu se întindea doar asupra mărilor, dar şi asupra apelor curgătoare şi lacurilor. Opus lui, Hades este zeul morţilor. Frate al lui Zeus, Neptun, Hera, Hestia şi Demeter este fiu al lui Cronos şi Rhea. Ca şi Zeus şi Hades, el este unul dintre cei trei care au împărţit Universul după victoria asupra Titanilor.
Neptun a participat, de-a lungul unui an cu Apollo şi pământenii la construirea zidurilor Troiei. Laomedon I-a refuzat salariul convenit. Pentru a se răzbuna, Neptun a trimis din abisuri un monstru care tiraniza poporul troian. Este originea ranchiunii pe care Neptun o avea împotriva troienilor şi pentru aceasta îl vom vedea intervenind în timpul războaielor în favoarea aheilor. La începutul Iliadei, decid la sfatul lui Nestor să-şi fortifice tabăra înconjurând vasele cu un zid. Neptun protestează în adunarea zeilor în potriva axcestei decizii, care crede el că I-ar diminua gloria ce I-a adus-o construirea zidurilor Troiei. E nevoie de cuvintele conciliante a lui Zeus pentru a-l calma şi promisiunea de a distruge zidul ridicat de ahei. Iniţial a vrut să rămână departe de bătălie, dar în curând le vine în ajutor aheilor, până când la ordinul lui Zeus părăseşte lupta. Totuşi când Ahile este pe punctul de a-l ucide pe Eneea, este Neptun acela care l-a salvat acoperind ochii lui Ahile cu o ceaţă şi transportându-l pe Eneea departe de linia de luptă. Motivul este acela că Eneea nu aparţinea descendenţei imediate a lui Laomedon.
Faptul că Odysseus i-a ucis un fiu, pe ciclopul Polyphemus, l-a determinat pe puternicul zeu să-l urmărească pe erou cu răzbunarea sa, nimicindu-i pe rând corăbiile şi aruncându-l de pe un ţărm pe altul.
Când pământenii şi-au construit cetăţi, zeii s-au hotărât să aleagă unul sau mai multe oraşe în care să fie onoraţi. S-a ajuns la aceea că două sau trei divinităţi au ales aceeaşi cetate, ceea ce a provocat conflicte între ei, trimiţându-I la arbitrajul semenilor sau chiar al oamenilor. În aceste dispute, Neptun a fost adesea perdant. Cel mai celebru caz a fost al Athenei, pe care a luat-o în posesie creând printr-o lovitură de trident o " mare" pe Acropole (un puţ cu apă sărată ce se găsea în incinta Erechteionului). El a fost contestat de Pallas-Athena, care l-a convocat pe cecrops ca martor al acţiunii sale: ea a plantat un măslin ce era încă arătat şi în sec. II în Pandrosion. Apoi ea a revendicat poseseiunea ţinutului. Cazul a fost adus în faţa lui Zeus, care a numit arbitrii. Tribunalul astfel format a decis în favoarea Athenei datorită mărturiei lui Cecrops că ea a fost prima ce a plantat măslinul pe stânca Acropole. Neptun iritat va inunda câmpia Eleusis.
În timp ce copii lui Zeus erau eroi binefăcători, cel mai adesea odraslele lui neptun ca şi ale lui Marte erau giganţi răufăcători şi violenţi. Neptun este la originea unui mare număr de genealogii mitice. Se semnalează în mod particular dragostea pentru Demeter, în urma căreia s-a născut o fiică, căreia îi era interzis de a i se pronunţa numele. Neptun avea o soţie legitimă, zeiţa Amphitrite, o nereidă dar aceasta fuge initial intr-o pestera de marmura.Convinsa de doi delfini , Amfitrita se casatoreste cu Poseidon si naste un baiat numit Triton (care a suflat in scoica si a chemat in matca raurile si marile cand s-a sfarsit potopul).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.