Zei si eroi ai Greciei antice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Facultate

In ajutorul acestuia au sosit insa fratii sai, titanii. Lupta a durat zece ani si a luat sfarsit cu victoria olimpienilor. Zeus a devenit stapanul intregului univers. El a daruit lumea subpamanteana fratelui sau Hades, iar marea lui Poseidon, pastrandu-si pentru sine pamantul. Pana sa dobandeasca pacea, a avut de infruntat insa noi vrajmasi, de data aceasta pe gigantii asmutiti impotriva sa de cat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zei si eroi ai Greciei antice

In ajutorul acestuia au sosit insa fratii sai, titanii. Lupta a durat zece ani si a luat sfarsit cu victoria olimpienilor. Zeus a devenit stapanul intregului univers. El a daruit lumea subpamanteana fratelui sau Hades, iar marea lui Poseidon, pastrandu-si pentru sine pamantul. Pana sa dobandeasca pacea, a avut de infruntat insa noi vrajmasi, de data aceasta pe gigantii asmutiti impotriva sa de catre Geea. Lupta cu Typhon a fost cea mai grea dar, in cele din urma, Zeus a iesit din nou si definitiv biruitor.

Ca stapan suprem si ca detinator al puterii supreme absolute, Zeus era cel care impartea dreptatea printre oameni si zei, el era expresia echilibrului si a ordinii din natura si din societate. Era socotit zeul luminii, al fenomenelor naturale, detinatorul fulgerelor si, mai ales, al trasnetelor - manifestare cu precadere a fortei si a maniei sale divine. El domnea in palatul sau aflat pe crestele inalte ale Olimpului si de acolo, inconjurat de ceilalti zei, carmuia destinele lumii, impartind binele si raul printre muritori si veghind asupra implinirii destinelor lor.

Poseidon era zeul marii, fiul lui Cronos si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, cand s-a nascut, Poseidon a fost inghitit de catre tatal sau si apoi dat afara.Mai tarziu a luptat alaturi de olimpieni impotriva titanilor. Cand, in urma victoriei, s-a facut impartirea Universului, lui Zeus i-a revenit cerul, lui Hades lumea subpamanteana, iar lui Poseidon imparatia apelor. El salasluia in fundul marii impreuna cu sotia sa, Amphitrite, alaturi de care, uneori, urmat de un intreg cortegiu marin si purtat de un car tras de cai inaripati, spinteca valurile.

Poseidon starnea furtunile sau facea ca apele marii sa devina linistite, el scotea insule la iveala sau le cufunda pe altele lovindu-le cu tridentul sau, facea sa izvorasca rauri sau sa se inchege lacuri. O data el a incercat impreuna cu Hera si cu Athena sa-l puna in lanturi pe Zeus, dar incercarea a dat gres. De atunci Poseidon a fost mereu alaturi de preaputernicul sau frate care carmuia destinele lumii.
Hades, zeul imparatiei subpamantene, fiul lui Cronos si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, cand s-a nascut, Hades a fost inghitit de tatal sau, apoi dat afara.

Mai tarziu a participat la lupta dusa de olimpieni impotriva titanilor. Cand s-a facut impartirea Universului, lui Zeus i-a revenit cerul, lui Poseidon - marea, iar lui Hades - lumea subpamanteana. Hades salasluia in imparatia umbrelor, pe care o carmuia alaturi de sotia sa, Persefona. El nu ingaduia nimanui, o data ajuns acolo, sa mai vada lumina zilei. Cand Heracles a trecut hotarele Infernului, s-a lovit de impotrivirea lui Hades, pe care l-a ranit cu o sageata, silindu-l sa se refugieze in Olimp.

Numele de Hades era evitat de cei vechi, care se fereau sa-l pronunte, socotindu-l aducator de nenorociri. Cel mai adesea el era invocat sub numele de Pluto (Zeul cel bogat), aluzie la bogatiile nemasurate care se ascundeau in maruntaiele pamantului.Hera fiica lui Cronos si a Rheei, a fost si ea inghitita, imediat dupa nastere, impreuna cu ceilalti frati ai ei, de catre Cronos.

In timpul luptei dintre Zeus si Cronos, Hera a fost incredintata zeitei Tethys si lui Oceanus, care au crescut-o. Mai tarziu, ea s-a casatorit cu fratele ei Zeus, devenind "sotia legitima" a stapanului lumii. In aceasta calitate ea era considerata drept protectoarea caminului, a casatoriei si, in general, a femeilor maritate. Cu Zeus, Hera a avut patru copii: pe Ares, Hebe, Hefaistos si Ilithyia. Impartind tronul, dar nu si puterea marelui ei stapan, Hera e adesea infatisata ca o sotie geloasa si nesabuit de violenta, care usor se simte jignita si nu pregeta sa se razbune crunt pentru toate infidelitatile savarsite de sotul ei. Adeseori mania ei se vadeste capricioasa si nejustificata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.