Zborul si caderea lui Ceausescu

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Primul discurs, in fata unui "popor" poate pentru prima si ultima oara "strans unit in jurul sau", dupa cum ii placea sa i se spuna, "front comun" s.a.m.d. si cel de-al doilea, de fapt ultimul, tinut in fata unui "popor" cu care nu mai avea nici o legatura.

Tragedia lui ca sef al statului si, din nefericire, si a noastra este ca discursul din decembrie '89 l-a gandit ca pe discursu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zborul si caderea lui Ceausescu

Primul discurs, in fata unui "popor" poate pentru prima si ultima oara "strans unit in jurul sau", dupa cum ii placea sa i se spuna, "front comun" s.a.m.d. si cel de-al doilea, de fapt ultimul, tinut in fata unui "popor" cu care nu mai avea nici o legatura.

Tragedia lui ca sef al statului si, din nefericire, si a noastra este ca discursul din decembrie '89 l-a gandit ca pe discursul din august '68, adica un discurs tinut cu aproape 20 de ani in urma. Nu numai ca trecusera atatia ani, dar totul se schimbase in jur: situatia politica, oamenii, conducatorii, regimurile. Doar Ceausescu era neschimbat, ramas incremenit in trecutul care-i marcase zborul si care, iata, acum ii pecetluia prabusirea.

Dragi tovarasi Cetateni ai Tarii Romanesti.
In aceste momente grele pentru poporul frate cehoslovac, pentru situatia din Europa, doresc ca, in numele Comitetului Central, al Consiliului de Stat si al guvernului, sa ma adresez dumneavoastra, exprimand increderea noastra deplina in hotararea poporului roman de a asigura constructia pasnica a socialismului in patria noastra (Aplauze prelungite).

Patrunderea trupelor celor cinci tari socialiste in Cehoslovacia constituie o mare greseala si o primejdie grava pentru pacea in Europa, pentru soarta socialismului in lume. Este de neconceput in lumea de astazi, cand popoarele se ridica la lupta pentru a-si apara independenta nationala, pentru egalitatea in drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste sa incalce libertatea si independenta altui stat. Nu exista nici o justificare, nu poate fi acceptat nici un motiv de a admite, pentru o 21221h74v clipa numai, ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist fratesc (Aplauze, urale puternice, prelungite).

Delegatia noastra de partid si de stat care a vizitat saptamana trecuta Cehoslovacia s-a convins ca poporul cehoslovac, Partidul Comunist din Cehoslovacia, clasa muncitoare cehoslovaca, batrani, femei, tineri, in unanimitate, sprijina conducerea de partid si de stat in efortul pentru a indrepta starile de lucru negative mostenite din trecut, pentru a asigura triumful socialismului in aceasta tara (Aplauze, urale prelungite).

Problema alegerii cailor de constructie socialista este o problema a fiecarui partid, a fiecarui stat, a fiecarui popor. Nimeni nu se poate erija in sfatuitor, in indrumator cu privire la felul in care trebuie construit socialismul in alta tara. Noi consideram ca pentru a aseza relatiile dintre tarile socialiste, dintre partidele comuniste pe baze cu adevarat marxist-leniniste trebuie, o data pentru totdeauna, sa se puna capat amestecului in treburile altor state, altor partide (Aplauze puternice, urale prelungite).

In cadrul masurilor pe care Comitetul Central, Consiliul de Stat si Consiliul de Ministri au hotarat sa le ia, se are in vedere sa se supuna Marii Adunari Nationale o Declaratie care sa precizeze modul cum intelegem sa cladim relatiile noastre cu tarile socialiste, cu toate tarile lumii pe baza respectului independentei si suveranitatii nationale, egalitatii depline in drepturi, neamestecului in treburile interne, dorinta noastra de a aseza aceste relatii pe o colaborare cu adevarat marxist-leninista, care sa contribuie la triumful ideilor lui Marx, Engels si Lenin, la triumful comunismului, de a milita pentru restabilirea autoritatii si increderii in ideile marxism-leninismului (Aplauze, urale puternice).

Am hotarat ca, incepand de astazi, sa trecem la constituirea garzilor patriotice inarmate, alcatuite din muncitori, tarani si intelectuali, aparatoare ale independentei patriei noastre socialiste (Aplauze insufletite, urale). Dorim ca poporul nostru sa-si aiba unitatile sale inarmate pentru a-si apara cuceririle revolutionare, pentru a-si asigura munca pasnica, independenta si securitatea patriei socialiste (Aplauze, urale puternice, prelungite).

Noi pornim in activitatea noastra de la raspunderea pe care o avem fata de popor, fata de toti oamenii muncii, fara deosebire de nationalitate. Noi, cu totii, romani, maghiari, germani, oameni de alte nationalitati, avem acelasi destin, aceleasi nazuinte - faurirea comunismului in patria noastra - si suntem hotarati, intr-o unitate deplina, sa asiguram infa ptuirea acestui ideal (Aplauze, urale prelungite).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.