Zarathustra si religia iraniana

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Se pot utiliza aceste cateva detalii biografice pentru o prima schita a vietii si activitatii religioase a lui Zarathustra. Cercetarile si completarile ce par sa se impuna in urma cercetarilor recente vor fi facute ulterior.S-a propus sa se situeze activitatea lui Zarathustra intre - 1000-600 I.Hr. Daca se accepta traditia mazdeeana in care se vorbeste de "cu 258 de ani inainte de Alexandru", se p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zarathustra si religia iraniana

Se pot utiliza aceste cateva detalii biografice pentru o prima schita a vietii si activitatii religioase a lui Zarathustra. Cercetarile si completarile ce par sa se impuna in urma cercetarilor recente vor fi facute ulterior.S-a propus sa se situeze activitatea lui Zarathustra intre - 1000-600 I.Hr. Daca se accepta traditia mazdeeana in care se vorbeste de "cu 258 de ani inainte de Alexandru", se poate fixa viata lui Zarathustra intre ~ 628 si 551 i.Hr.1. Datele cele mai vechi au fost propuse tinand cont de caracterul arhaic al limbii imnurilor gatha, indeosebi de analogiile cu Vedele, Analiza lingvistica permite sa se traga concluzia ca profetul traise in rasaritul Iranului, probabil in Korasmia sau in Bactriana2.

Dupa traditie, el era zaotar (Yast 33: 16), adica preot sacrificator si cantaret (cf. sanscritul hotar), si gathas ale sale se inscriu intr-o veche traditie, indo-europeana, a poeziei sacre. El apartinea clanului Spitama ("cei straluciti in atac"), crescatori de cai; tatal sau se numea Pourusaspa ("cel cu calul pag"). Zarathustra era casatorit si se cunosc numele a doi copii ai sai, intre care fiica, numita Pourucista, era cea mai mica (Yasna, 53: 3). El era destul de sarac, intr-o celebra gatha el implora ajutorul si protectia lui Ahura Mazda, exclamand: "Stiu, o inteleptule, de ce sunt lipsit de putere: pentru ca am turme sarace si oameni putini" (Yasna, 46: 2).

Comunitatea careia el i-a adresat mesajul sau era constituita din pastori sedentari avand sefi numiti kavi, preoti karapan, "cel ce murmura" si usig, "sacrificator". Pe acesti preoti, pazitori ai religiei traditionale ariene, n-a ezitat Zarathustra sa-i atace in numele lui Ahura Mazda. Reactia nu a intarziat si profetul a fost obligat sa fuga. "in ce tara sa pleci? Unde sa fugi, unde sa mergi? Ei ma despart de familia mea, de tribul meu: nici satul, nici capeteniile rele ale tarii nu ma mai lasa..." (Y., 46: 1). El s-a refugiat pe langa Vistaspa, seful tribului Fryana, pe care a reusit sa-l converteasca si care a devenit prietenul si ocrotitorul sau (Y., 46: 14; 15: 16).

Totusi rezistenta nu s-a domolit si Zarathustra ii denunta public in gatha pe unii din dusmanii sai personali: Bandva, "mereu obstacolul cel mai mare" (Y., 49: l-2), si "micul print Vaepya" care "1-a jignit pe Zarathustra Spitama, refuzandu-i la Podul de iarna, lui si animalelor inhamate, care dardaiau de frig cand au ajuns la el, oprirea si popasul" (Y., 51: 12).

Se pot descifra in aceste imnuri gatha unele indicatii privind activitatea misionarei a lui Zarathustra. Profetul este inconjurat de un grup de prieteni si discipoli, supranumiti "saraci" (drigii), "prieteni" (frya), "stiutori" (vidva), "confederati" (urvatha)3. El isi indeamna insotitorii sa-i "respinga cu armele" pe dusmani, pe "cel rau" (Y., 31: 18). Acestei cete zarathustriene i se opun "societatile de barbati" avand deviza aesrna, "furie". S-a putut demonstra echivalenta
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.