Zana Zorilor

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.69

nivel: Liceu

- Acum da-mi pace! Asculta de mine: priveste la flori; nu rupe insa din ele, ci ramai in pace. Asa zise calul, si mersera in pasi mai departe.
Petru o stia din patite cum ca e bine s-asculte de Murgul; isi rupse dar gandul de la flori. In zadar insa! Daca se pune odata necazul pe capul cuiva, nu scapa de s-ar si feri din toate puterile...

Florile tot i se imbiau si el tot int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zana Zorilor

- Acum da-mi pace! Asculta de mine: priveste la flori; nu rupe insa din ele, ci ramai in pace. Asa zise calul, si mersera in pasi mai departe.
Petru o stia din patite cum ca e bine s-asculte de Murgul; isi rupse dar gandul de la flori. In zadar insa! Daca se pune odata necazul pe capul cuiva, nu scapa de s-ar si feri din toate puterile...

Florile tot i se imbiau si el tot intr-una slabea din inima:
- Fie ce e dat sa fie! zise Petru de la o vreme. Barem voi vedea si Valva padurilor. Sa vad, ce e? Cu cine am de lucru? Daca-mi va fi ursita sa mor de ea, voi muri si asa; daca nu... apoi scap... sa fie o suta si-o mie de iele! Se puse la rupt de flori...

- N-ai facut bine! zise acum Murgul plin de grija. Daca ai facut-o, insa e facuta! te incinge acuma si fii gata de lupta, ca acus, vine Valva!
Abia rosti Murgul vorba, abia fu Petru gata cu cununa... pana ce si incepu un vant usor din toate partile .. Din vant se facu vifor... Viforul crescu... crescu pana ce nu se vazu alta decat intunerec si noapte... si iara numai noapte si intunerec... Lui Petru ii parea, cum ca a luat cineva lumea in spate si a incarcat-o la fuga cu ea, asa se cutremura pamantul sub el.

- Frica ti-e? intreba murgul scuturand din coama.
- Ba! raspunse Petru intarindu-se pe inima, desi spatele incepu a-i furnica. Daca e acuma asa, asa apoi fie cum e!
- Nici nu-ti fie frica! incepu a-l indemna Murgul. Ia fraul de la mine din cap si umbla ca sa infrani Valva cu el.
Alta nu mai zise, caci Petru nici nu avu timp sa desfrane cum se cade pana ce si ajunse Valva la ei...

Petru nu putea privi la ea.... asa era de grozava si de infricosata.
Cap n-are... dar nici fara cap nu e...
Prin aer nu zboara... dar nici pe pamant nu umbla... Are coama ca si calul, coarne ca cerbul, fata ca ursul, ochii ca dihorul si trupul e de toate... numai de fiinta nu... Asa era Valva cand se repezi catre Petru.
Petru se sprijini in fere, se ridica in picioare si incepu a lucra cand cu sabia, cand cu bratul, iar sudorile mergeau dupa el ca paraul.
Trecu o zi si o noapte; lupta nu mai ajunse la capat.

- Stai... Sa ne mai intarim oleaca! zise Valva rasufland cu greu.
Fat-Frumos lasa spada in jos.
- Nu sta! striga murgul cu grabita.
Petru iarasi incepu a lucra din toate puterile.
Valva rancheza acuma o data ca si calul... apoi urla ca lupul.... si se repezi din nou la Petru.
Lupta mai curse o zi si o noapte si mai infricosata ca pana acuma. Petru simtea abia ca se mai poate misca de obosit ce era.
- Stai acuma, ca vad ca am cu om de lucru! Stai, zise Valva si de-a doua oara. Stai! Sa ne impacam.

Petru se lupta mai departe desi abia mai putea rasufla.
- Nu sta! vorbi Murgul.
Dar nici Valva nu se mai repezi ca pana acuma, ci incepu a se purta mai cu cale si treaba, cum se poarta adica toate cand nu mai simt putere in sine.

Asa curse lupta pana-n zorile de-a treia zi. Cand incepura zorile a crepeti, Petru facu ce facu, destul ca arunca fraul in capul Valvei obosite... Deodata se facu din Valva un cal, cel mai frumos din lume.
- Dulce-ti fie viata, ca ma scapasi de la robie! zise acuma Valva prefacuta in cal si incepu a se dezmierda cu Murgul.
Mai in urma intelese Petru din vorba si cuvant cum ca Valva nu fusese alta decat un frate al Murgului, pe care l-a blestemat Sfanta Miercure inainte de asta, cu atatea si atatea sute de ani.
Petru lega Valva de calul sau, se sui pe ea si se puse din nou pe cale... Cum a mers? Nici nu e nevoie sa spun. Repede a mers... pana ce n-a iesit din padurea cea de arama.

- Stati pe loc! Dati in pasi sa vad ce n-am vazut! zise Petru mai odata cand iesira din padurea cea de arama. Inaintea lui se intindea acuma o padure inca mai minunata decat cea de arama, cu tufis mai stralucitor, cu flori mai frumoase si mai ademenitoare - el intra in padurea de argint.

Florile incepura a vorbi inca mai dulce, mai indemnator decat cele din padurea de arama.
- Sa nu mai rupi din flori zise Valva cea legata de Murgul, caci frate-meu e de sapte ori mai puternic decat mine.
Nu se opri insa Fat-Frumos cel fara de frica! Abia trecu una doua, pana ce Petru si incepu a rupe flori si a le impleti in cununa.
Se facu vifor mai turbat, noapte mai neagra, pamantul se cutremura mai tare decat in padurea de arama; Valva padurii de argint se repezi la Petru c-o grozavie de sapte ori mai mare decat cum a fost in padurea de arama. Nici el nu fu insa lenes! Lupta mai curse o data trei zile si trei nopti; si-n crepetul zorilor zilei a patra, Petru infrana si pe a doua Valva.

- Dulce-ti fie fericirea, ca m-ai scos de la robie! zise si asta-data Valva, apoi se intinsera la cale cum s-au mai intins si pana acum.
- Ho, stati pe loc!... Dati in pasi!.... Sa vad, ce n-am mai vazut inca, striga calaretul acuma de a treia oara, puse dupa aceea palma pe ochi, fiindca se temea ca-i va pieri lumina de razele ce veneau din padurea cea de aur. El mai vazuse lucruri minunate, dar despre asa ceva nici nu a visat pana acuma.

- Sa stam pe loc! Ca nu e bine, strigara caii deodata.
- Pentru ce sa nu fie bine? intreba Petru.
- Tu iarasi ai sa rupi din flori. Stiu ca nu te va rabda firea! Si fratele nostru cel mai tanar e de saptezeci si sapte de ori mai puternic si mai grozav decat noi toti trei laolalta. Sa inconjuram dar padurea! Asa vorbi Murgul.
- Ba nu! raspunse Petru, sa mergem! Sa le vedem pe toate daca am vazut ceva. N-aveti frica, nici eu n-am!

Nu e nevoie sa spun, cum ca Petru iarasi a facut facut-o... Doamne! dar cum sa nu o faca. Abia impletita cununa, pana ce si incepu sa fie ceva cum n-a mai fost... Acuma nu era mai mult vifor, nu mai mult intunecos; pamantul nu se cutremura mai mult. Se facea nu stiu ce si nu stiu cum... destul ca lui Petru ii parea c-a intrat cineva in miezul lumii si a inceput s-o intoarca pe dos. Grozav era ce era si infricosat... si... sa fereasca Dumnezeu!...

- Vezi asa! zise Murgul suparat, daca n-ai putut ramanea in pace.
Petru vazu ca nu mai vede nimic, incepu a simti ca nu mai simte nimic si dete a pricepe ca nu mai are ce sa priceapa; tacu dara si nu zise nimic, ci se incinse si se facu gata de lupta. Vie acuma Valva! striga dupa aceea. Sau mor sau ii pun fraul in cap!

Abia zise vorba pana ce si vazu apropiindu-se catre dansul... o negura deasa venea catre Petru. Asa era de deasa negura asta, incat Petru nici pe sine insusi nu se putea vedea in ea.
- Ce e asta?! striga el cam inspaimantat cand incepu a simti ca-l doare din toate partile. Se inspaimanta insa si mai tare, cand vazu ca nici el singur nu-si aude vorba in negura cea deasa.

Incepu dar a da cu sabia in dreapta si in stanga pe dinainte si pe dindarat a da din toate partile si din toate puterile care le mai avea... cum face adica omul, care vede ca acuma nu e bine. Asa lucra el o zi si o noapte fara sa vada alta decat negru inaintea ochilor sai, fara sa auda alta decat cursul sudorilor sale de pe trupurile cailor.. De la o vreme chiar si incepu a crede ca nici nu mai traieste, ci a murit acuma de mult.

Deodata incepu a se desface negura... In zorile zilei a doua, negura se resfira de tot, si pe cand se ridica soarele pe cer, inaintea ochilor lui Petru era lumina ca lumina.

Lui ii paru acuma ca se nascuse din nou. Valva? peri ca-n palma.
- Rasufla acuma o data, ca iara va sa inceapa lupta din nou! zise Murgul.
- Ce-a fost asta? intreba Petru.
- Valva, raspunse Murgul, Valva a fost prefacuta in negura... Rasufla numai ca iarasi vine!

Nici n-a zis-o bine Murgul asta, nici n-avu Petru vreme ca sa rasufle pana ce si vazu ca vede ceva venind deoparte, ceva despre ce nu stia ce e... o apa, insa nu e ca apa ca-ti pare ca nu curge pe pamant, ci zboara cumva sau ce face... destul ca urme nu are si pe sus nu zboara... Asa ceva ce nu e!...
- Vai! striga Petru.
- Tine-te si da, nu sta! zise Murgul..., si nu mai zise dupa aceea nimica, ca-i astupa apa gura.

Lupta se incepu din nou... Petru dadu o zi si o noapte necurmat fara ca sa fi stiut in ce si se lupta fara sa stie cu cine... Cand se apropiara zorile zilei a doua, incepu a simti cum ca slabeste din picioare.
- Acuma pier! striga cam suparat; insa pentru aceea incepu a-si intari inima si a da inca mai tapan... Soarele rasari pe cer, apa pieri fara sa se stie cum si cand.

- Rasufla! grai Murgul, rasufla ca n-ai multa vreme, Valva vine pe loc! Petru nu mai zise nimic, ca nici nu stia saracul de el ce sa mai faca de obosit ce era. Se aseza dara mai bine in sa, stranse mai bine de sabie si astepta asa gatit, ca sa ajunga ce vedea ca vine...

Asa cum, nu stiu cum, ca si cand se viseaza omul, ca vedea ceva ce n-are ce are si are ce n-are, asa ii parea lui Petru ca ar fi Valva acum. O! Doamne! O! Doamne! Cum poate fi Valva padurii de aur cand s-a dus de doua ori cu rusine?!... Zbura pe picioare si umbla pe aripi.... era cu capul dinapoi si cu coada dinainte, cu ochii in piept si cu pieptul in frunte... si cum mai era inca - numai Dumnezeu ar sti s-o spuna!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.