Zamolxis in izvoarele literare antice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Conform etimologiei cuvantului Zamolxis putem spune ca este un zeu al pamantului, al naturii, al mortilor, o divinitate chtoniano-agrara [1]. Exista semnificatii diferite date cuvantului intrucat apare sub mai multe forme. Astfel la Herodot, Platon, Diodor, Iordanes apare forma de Zalmoxis sau Salmoxis iar la autorii mai tarzii cum ar fi Lucian, Herodian, Suidas apare forma de Zamolxis.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zamolxis in izvoarele literare antice

Conform etimologiei cuvantului Zamolxis putem spune ca este un zeu al pamantului, al naturii, al mortilor, o divinitate chtoniano-agrara [1]. Exista semnificatii diferite date cuvantului intrucat apare sub mai multe forme. Astfel la Herodot, Platon, Diodor, Iordanes apare forma de Zalmoxis sau Salmoxis iar la autorii mai tarzii cum ar fi Lucian, Herodian, Suidas apare forma de Zamolxis.

Adoptand forma Zalmoxis, Porphirios porneste de la cuvantul zalmos (traca) care inseamna piele, blana pentru ca dupa ce s-a nascut a fost invelit cu o piele de urs. Adoptand cealalta forma, cea mai completa etimologie o realizeaza P. Kretschmer in 1935 pornind de la cuvintele zemelo (frigiana) si zemelen (traca) cu semnificatia de pamant [2].
Trebuie sa spunem insa ca Zamolxis a intrat in cultura romaneasca ca fiind zeitatea suprema daca nu unica, divinitatea proprie a geto-dacilor [3].

Primele dar si cele mai vaste informatii despre religia geto-dacilor si in special despre Zamolxis ne sunt oferite de Herodot, "parintele istoriei".Herodot (484-425 i.Chr.) folosind ca surse pe grecii de pe tarmurile Helespontului si Pontului Euxin afirma ca Zamolxis a fost un simplu muritor, un rob al lui Pitag ora din Samos, fiul lui Mnesachos [4].

Dupa ce a devenit liber si s-a intors in patria lui, datorita contactelor cu modul de viata ionian, cu grecii si Pitagora, a construit o casa pentru adunarea barbatilor invatandu-i pe fruntasii tarii ca nu vor muri ci vor merge intr-un loc unde vor trai pururi bucurandu-se de toate bunatatile [5]. Ca sa isi demonstreze spusele a poruncit sa i se construiasca o locuinta subpamanteana in care a locuit timp de trei ani. In al patrulea an, cand a iesit, toti au crezut ceea ce spunea [6] .

Herodot mai spune despre geti ca stiu sa devina nemuritori pentru ca ei cred ca nu mor iar cel care dispare din lumea noastra se duce la Zamolxis caruia i se mai spune Gebeleizis [7]. La al cincilea an ei trimit un sol zeului lor astfel: unii tin cate trei sulite cu varful in sus iar altii arunca trimisul in sulite [8]. Daca cel trimis moare ei considera ca zeul le este binevoitor iar daca nu moare il invinuiesc ca este ticalos si trimit un alt sol [9]. Aceeasi traci cand tuna si fulgera trag cu sageti si, spune Herodot ca astfel ameninta divinitatea.
Cei mai multi autori antici care au scris dupa Herodot au preluat de la el multe din informatiile oferite cu putine modificari.

Cel care ofera informatii diferite fata de cele oferite de Herodot este Strabon care scrie la o diferenta de patru secole dupa acesta. Preia de la Herodot faptul ca Zamolxis a fost sclavul lui Pitagora in schimb spune ca a deprins de la acesta si de la egipteni cunostinte de astronomie [10]. Mai adauga ca intors in tara si bucurandu-se de trecere in ochii oamenilor pentru ca facea prorociri intemeiate pe semnele ceresti la convins pe rege sa-l faca partas la domnie [11].

Mai intai insa s-a facut preot al celui mai venerat zeu, dupa care a devenit el insusi zeu, petrecandu-si viata intr-o pestera [12]. Se intalnea rar cu supusii si cu regele. Crezand ca regele da porunci sfatuit de zeu oamenii erau mult mai ascultatori, obicei care s-a transmis mai tarziu in timpul lui Burebista cand Deceneu era preot al marelui zeu si partas la domnie [13]. Muntele cu pestera a fost numit Cogaionom [14] ceea ce inseamna "loc sfant".
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.