Zadarnicirea scopului economic al contractului

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.21

nivel: Facultate

1. Circumstante in care scopul economic al contractului se considera zadarnicit:a) Evenimente ce se produc ca urmare a incalcarii prevederilor contractuale
Daca evenimentul sau efectul lui asupra contractului de navlosire este generat de o incalcare a prevederilor contractuale nu se poate vorbi de zadarnicirea scopului economic al contractului. Daca o nava se scufunda pe parcursul voiajului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zadarnicirea scopului economic al contractului

1. Circumstante in care scopul economic al contractului se considera zadarnicit:a) Evenimente ce se produc ca urmare a incalcarii prevederilor contractuale
Daca evenimentul sau efectul lui asupra contractului de navlosire este generat de o incalcare a prevederilor contractuale nu se poate vorbi de zadarnicirea scopului economic al contractului. Daca o nava se scufunda pe parcursul voiajului ca urmare faptului ca nava nu se afla in buna stare de navigabilitate sau daca navlositorul prin incalcarea prevedrilor contractuale ordona navei sa procedeze catre un port nesigur nu se poate vorbi de zadarnicirea scopului economic al contractului. In astfel de cazuri partea responsabila trebuie sa platesca despagubiri pentru incalcarea prevederilor contracului de navlosire.

b) Evenimente ce se produc fara incalcarea prevederilor contractului
Daca un eveniment s-a produs datorita actiunii deliberate a uneia dintre parti acesta nu se poate baza pe acest eveniment pentru a considera scopul economic al contractului zadarnicit chiar daca rezultatul evenimentului conduce la schimbarea circumstantelor in care se va desfasura contractul. In cazul Maritime Fish V Ocean Trawlers, armatorilor nu le-a fost permis sa se bazeze pe neputinta lor de a obtine o licenta de pescuit pentru nava angajata intr-un contract de navlosire si astfel scopul economic al contractului sa se considere zadarnicit din moment ce ei obtinusera deja alte 3 licente dar au preferat sa le dea altor nave.

O problema mai dificila apare atunci cand evenimentul ce conduce la zadarnicirea scopului economic nu este generat de actiunea deliberata a uneia dintre parti 18418t1922s ci de neglijenta. Daca neglijenta implica o incalcare a prevederilor contractului de navlosire partea neglijenta nu nu se poate prevala de zadarnicirea scopului economic al contractului insa ea se poate prevala de aceasta daca prin contract neglijenta este un pericol exceptat.

In lipsa unor clauze suplimentare exceptiile din contractul de navlosire se aplica doar din momentul in care nava se indreapta catre portul de incarcare si ca urmare armatorului nu ii va fi permis sa se prevaleze de zadarnicirea scopului economic al contractului si va fi responsabil pentru despagubiri daca nava se pierde ca urmare a greselilor de navigatie din voiajul anterior.

2. Cazuri in care scopul economic al contractului se considera zadarnicit
Pierderea navei. In situatia in care contractul de navlosire este intocmit pentru o nava nominata si nava devine pierdere totala scopul economic al contractului se considera zadarnicit insa in situatia in care nava trebuie sa fie nominata din mai multe nave scopul economic al contractului nu se va considera zadarnicit daca nu se pierd toate navele ce pot fi nominate de catre armator chiar daca navele mentionate in contract au alte contracte de dus la indeplinire.

Avarierea navei. Atunci cand nava are probleme tehnice si necesita reparatii scopul economic al contractului se va considera zadarnicit doar in situatia in care cheltuielile de reparatii necesare pentru performarea contractului sunt mai mari decat valoarea navei reparata adunata cu nivelul navlului ce urmeaza a fi incasat. Scopul economic al contractului se considera de asemenea zadarnicit daca pe langa cheltuieli durata reparatiilor este suficient de indelungata incat sa conduca la acest lucru.

Intarzierea navei. Scopul economic al unui contract de navlosire se considera zadarnicit daca nava intarzie din motive ce nu se afla sub controlul direct al armatorilor si aceasta intarziere este suficient de mare pentru a conduce la performarea contractului in conditii diferite de cele la care in care ar fi fost performat. Un factor relevant in a stabili daca intarzierea este suficient de mare pentru a conduce la zadarnicirea scopului economic al contractului este raportul dintre durata intarzierii si durata contractului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.