Zacaminte de sare din Romania

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Gimnaziu

Omul a inceput sa simta necesitatea folosirii sarii atunci cand a trecut de la viata de vanator la cea de agricultor, atunci cand a trecut la folosirea alimentelor fierte. Omul si animalele au nevoie zilnica de sare.
Ca urmare, in istorie se arata ca deplasarea unor populatii si aparitia unor centre populate sunt corelate cu consumul de sare. Cum nu peste tot se gaseste sare, populatiile s-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Zacaminte de sare din Romania

Omul a inceput sa simta necesitatea folosirii sarii atunci cand a trecut de la viata de vanator la cea de agricultor, atunci cand a trecut la folosirea alimentelor fierte. Omul si animalele au nevoie zilnica de sare.
Ca urmare, in istorie se arata ca deplasarea unor populatii si aparitia unor centre populate sunt corelate cu consumul de sare. Cum nu peste tot se gaseste sare, populatiile s-au deplasat in multe situatii acolo unde acest mineral exista si putea fi exploatat.

In spatiul geografic al tarii noastre, sarea a fost folosita inca din preistorie, existand dovezi arheologice in acest sens incepand cu epoca bronzului. Sarea a fost extrasa din apa unor izvoare sarate, din apa lacurilor sarate, din apa marii, din masivele de sare care apar uneori la suprafata sau din zacaminte de sare situate in adancurile Pamantului.

Pliniu cel Batran spunea ca oamenii nu pot trai fara sare, aceasta fiind un element necesar existentei lor, posesia surselor saline fiind de multe ori generatoare de conflicte armate.
Alaturi de apa, pamant si lumina, sarea avea un caracter divin pentru romani, fiind inclusa sub forma unei placinte sarate in cadrul ceremoniilor religioase.

In anul 64 i.e.n., medicul grec Discorides descrie procedeul obtinerii sarii prin evaporarea apei marii, amintind ca locuri potrivite pentru acest procedeu insulele Cipru, Sicilia si Frigia. Herodot semnaleaza exploatarea si folosirea sarii si, de asemenea, aminteste de o serie de lacuri de pe malul carora se poate culege sarea, lucruri semnalate ulterior si de Vitruvius .

Despre minele de sare din Attica vorbeste si Aristotel , iar Cato Cel Batran scrie despre minele existente in Spania, precum si despre modul de taiere a sarii in blocuri si extragerea acestora din saline la suprafata. Platon spunea ca sarea este agreabila zeilor pentru ca ea dezvolta armonios simtul gustului. Astfel, sarea devine simbolul prieteniei, al ospitalitatii si fidelitatii.

Intrucat in cuprinsul tarii noastre sarea apare la suprafata in numeroase regiuni, exploatarea ei a inceput in vechea Dacie cu mult inainte de cucerirea romana. In acest sens, trebuie aratat ca scitii faceau comert cu sare si cu peste sarat pe teritoriul Daciei, iar tracii transportau sarea din Dacia in Peninsula Balcanica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.