Yves Klein

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Referat despre Yves Klein
Totul se incheie tragic, atunci cand artistul, in varsta de numai 34 de ani, moare pe 6 iunie 1962, in urma celei de-a treia crize cardiace (cea dintai a avut loc imediat dupa vizionarea, in cadrul Festivalului de film de la Cannes, a documentarului Mondo Cane, cu aproape o luna mai devreme).

Demersul curatorial al expozitiei se vrea unul fidel scri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Yves Klein

Referat despre Yves Klein
Totul se incheie tragic, atunci cand artistul, in varsta de numai 34 de ani, moare pe 6 iunie 1962, in urma celei de-a treia crize cardiace (cea dintai a avut loc imediat dupa vizionarea, in cadrul Festivalului de film de la Cannes, a documentarului Mondo Cane, cu aproape o luna mai devreme).

Demersul curatorial al expozitiei se vrea unul fidel scrierilor personale ale lui Klein, prin care acesta din urma isi dezvaluie experientele artistice si de viata. Viziunea sa despre demersul artistic este unica si asta il deosebeste de contemporanii sai, chiar si de cei din grupul Noilor Realisti.

Practica judo ca pe o "prima experienta a spatiului spiritual", devine instructor, deschide o sala proprie si scrie chiar o carte despre aceasta arta martiala. In paralel, Yves Klein se preocupa de doctrina ezoterica a rozicrucienilor, pentru a deveni mistic si devot catolic, in cele din urma.

Retrospectiva cuprinde un 320 de picturi, sculpturi, desene, instalatii, documente ale artistului, fotografii originale si filme de, cu si despre el si epoca in care si-a desfasurat activitatea. Expunerea este decupata in parti ce se contureaza in jurul celor trei teme care i-au preocupat permanent existenta artistica: Impregnarea materiei, Iluminarea materiei si Incarnarea.

Solutia definirii termenilor ne e data de artist cu ajutorul unor texte-lozinci, prin care, in toate cele treisprezece sali ale expozitiei, se traseaza un parcurs coerent al sensului si succesiunii ideilor.
Obsedat de cucerirea spatiului prin "impregnarea sensibilitatii omului in acest spatiu" pe care il considera "atat de ravnit", acopera uniform panze sau obiecte cu pigmenti puri, realizand monocromii denumite International Klein Blue (I.K.B.) pentru albastru, International Klein Pink - rozul, sau International Klein Gold pentru aur.

International Klein Blue si impregnarea materiei
Albastrul este singura culoare pe care artistul o considera "fara dimensiuni si care reaminteste doar cerul si marea, adica tot ceea ce e mai abstract in natura tangibila si vizibila". Yves Klein creeaza tot cu ajutorul IKB-lui constelatii sinilii pe panze de medii si mari dimensiuni, iar buretii, organisme marine vii odinioara, folositi drept instrument de lucru se metaformozeaza in sculpturi-semnificant, prin imbibarea cu pigmentul albastru.

In aceeasi logica, o reproducere dupa un Sclav al lui Michelangelo devine o sculptura faimoasa de tip ready-made. Albastrul lui Klein e atat de profund, incat nu stii daca e un vid iluminat sau o suprafata bidimensionala. Tonul halucinant si ireal reflecta preocuparea obsesionala a artistului pentru spatiu. Prin impregnare, adica acoperirea unor obiecte cu culoarea International Klein Blue, procedeu ce are menirea de a spiritualiza materia, Yves Klein infaptuieste asa-numita "revolutie albastra".

Monogold si iluminarea materiei
Dupa cum am mai spus, o parte importanta a preocuparilor spirituale ale artistului se indreapta catre doctrina ezoterica a rozicrucienilor. Se comporta ca un adevarat alchimist atunci cand, prin acoperirea cu foita de aur, transforma un obiect comun in arta.

Aurul simbolizeaza spiritualitatea, interioritatea imateriala a obiectelor, sufletul lor, iar scopul artistului a fost sa prezinte spectatorului "o posibilitate de iluminare a materiei picturale colorate care sa faca orice stare fizica, piatra, stanca, sticle, nori, sa devina obiect de calatorie prin impregnare, pentru sensibilitatea umana in sensibilitatea cosmica si fara nici o limita."

Cosmogonii
Aceste panze, pictate liber, ude inca, sunt expuse de Klein intemperiilor si amprentei naturale a plantelor, devenind astfel parte integranta din corpul lucrarii, martorul-cheie, aleatoriu asumat. "Starile-momente ale naturii" devin instrumente impersonale de interventie in carnea picturii inlocuind astfel pensula, pe care artistul o considera un instrument "prea psihologic".

Incepand cu 1959, Yves Klein concepe proiecte utopice de arhitectura de aer si de climatizare la scara planetara menite sa devina "o eventuala etapa in calea imaterializarii arhitecturii", prin desene si machete. Aceste proiecte sunt expuse intr-un spatiu intermediar, un fel de loc de trecere ce leaga salile expozitiei. Tot aici sunt si materiale documentare despre actiunile sale de tip performance. Dintre care cele mai celebre sunt aruncarea in gol de pe un zid inalt, si propria sa nunta la biserica, cu tot ritualul catolic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.