Yoshitomo Nara

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.21

nivel: Liceu

Nara nu simte ca aceste arme sunt instrumente ale agresiunii. “Uitati-va la ele, sunt atat de mici, ca niste jucarii. Credeti ca s-ar putea lupta cu ele? Eu nu.

Mai curand, vad pe acesti copii, inconjurati de oameni mai mari care au intentii necurate si cutite mai mari…” Intr-adevar, majoritatea personajelor din picturi privesc dintr-o pozitie joasa, defavorabi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Yoshitomo Nara

Nara nu simte ca aceste arme sunt instrumente ale agresiunii. “Uitati-va la ele, sunt atat de mici, ca niste jucarii. Credeti ca s-ar putea lupta cu ele? Eu nu.

Mai curand, vad pe acesti copii, inconjurati de oameni mai mari care au intentii necurate si cutite mai mari…” Intr-adevar, majoritatea personajelor din picturi privesc dintr-o pozitie joasa, defavorabila lumea care este atat amenintatoare cat si atragatoare. La o a doua privire, nu reprezinta cumva opozitia dintre bine si rau, si in acest caz, nu suntem oare noi argresorii?

Sa iei imagini ale copilariei, pe care orice copil le-ar putea desena, si sa le adaugi o simbolistica adulta atat de puternica, este un lucru dificil, dar Nara reuseste. Disproportia evidenta intre subiect si semnificate produce o senzatie deranjanta, dar combinatia lor este in mod ciudat satisfacatoare.

Traim intr-o lume in care am facut un hobby din a ne perverti simbolurile copilariei. “Tradarea” din operele lui Nara rezoneaza, rezoneaza deoarece arata o pierdere universala a inocentei.

Influente

Curentele manga si anime din anii ’60 au influentat evident lucrarie lui Nara, lucru care poate fi vazut in chipurile stilizate, cu ochi foarte mari. Dar artistul distruge complet aceste imagini dragute, adaugandu-le elemente horror. Aceasta juxtapunere a rautatii umane cu inocenta copilariei ar putea sa fie o reactie la regulile rigide ale societatii japoneze.

Muzica punk rock din tinerete a fost si ea o influenta. Folosind o imagine a adolescentei violente, a rebeliunii, arta lui Nara surprinde spiritul punk. In plus autorul a recunoscut ca s-a inspirat din picturile renascentiste, din literatura si graffiti.

Probabil cel mai important element este mediul in care a fost crescut. Intr-o Japonie profund marcata de al doilea razboi mondial, o tara care experimenta o invazie a civilizatiei vestice: cultura pop, benzile desenate, desenele lui Walt Disney, muzica rock etc.

In plus, Nara a fost crescut intr-o zona izolata si deoarece parintii sai munceau aproape toata ziua, tanarul copil ramanea de multe ori singur cu imaginatia sa. Subiectii atat de independenti din operele lui Nara ar putea sa fie un raspuns tocmai la propria sa copilarie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.