World

1x punct

categorie: Engleza

nota: 10.00

nivel: Liceu

Sau Carma Corabiei Sobornicestii si Apostolestii Biserici a Ortodocsilor, adica toate Sfintele Canoane, ale Sfintilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice, locale si ale Sfintilor Parinti de pe alocuri. Traduse din greceste in romaneste de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Venianin Costachi.

Iar acum intaiasi data, in zilele Prea Inaltului Domn Mihail Grigoriu Sturza Vo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: World

Sau Carma Corabiei Sobornicestii si Apostolestii Biserici a Ortodocsilor, adica toate Sfintele Canoane, ale Sfintilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice, locale si ale Sfintilor Parinti de pe alocuri. Traduse din greceste in romaneste de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Venianin Costachi.

Iar acum intaiasi data, in zilele Prea Inaltului Domn Mihail Grigoriu Sturza Voievod, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Meletie al Moldovei.Tiparita prin sarguinta si cheltuiala prea cuviosului arhimandrit Neonil staret al sfintelor manastiri Neamtu si Secu.Indreptate si indeplinite de protosinghelul Neofit Scriban in tipografia Sfintei Manastiri Neamtu, in anul 1844 de ieromonahul Teofan si de monahul Cleopa tipograful.

Incepand de la cele mai mari trupuri ale lumii vazute, si incheind cu cele mai mici fiinte si trupuri microscopice ale lumii nevazute, nu aflam ca ar putea ele oarecum a fiinta sau a se misca decat numai dupa oarecare legi.Invoirea cea minunata a elementelor, in miscarea cea universala a firii, scopul si armonia lor de la sine arata pe sfintele si preainteleptele legi ce li s-au pus de catre Atotputernicul Ziditor.
Deci precum in randuiala universului si a firii, nu poate fi armonie fara de oarecare legi, asa si in randuiala morala; nici o societate si nici un asezamant nu se poate carmui fara de oarecare legi; deci cu atat mai vartos clerul, poporul si bisericile crestinesti.

Si iarasi precum nici un domnitor intelept nu ocarmuieste popoare cu inlesnire si fericire fara ca mai intai sa le faca cunoscuta voia sa, prin legiuirile dupa care ele se vor ocarmui, cu atat mai vartos societatea nu poate dainui, fara biserica, care este sufletul carmuirii si al legilor, si fara de care nici clerul nu este sufletul unui popor. Deci daca clerul nu va sti calea pe care trebuie sa mearga spre a nu rataci si a nu cadea in pierzare, apoi cum va arata el turmei sale calea ce duce la fericire si mantuire? Pentru a le face cunoscute lor pe acestea nu este alta cale, decat a le publica in acei termeni cu care ele se pot intelege mai bine.

Biserica Moldovei, s-au mai bine zis bisericile natiei romane, dimpotriva au gresit, caci culegerea sa de legi sau canoanele bisericesti, nu i-au fost impartasite in intregime prin graiuri ce sunt intelese de fii turmei sale, sau desi i-a fost impartasit ceva, insa numai poate prin brosuri si manuscrise care din veac in veac se talmaceau de catre vreun prieten si fiu al ei adevarat.

In sfarsit, in anul mantuirii 1652 s-a dat la lumina in Targoviste, capitala Tarii Romanesti, Nomocanonul lui Alexie Aristin, talmacit de Daniil monahul panoneanul, indreptat de ieromonahul Ignatie Petrita, tiparit cu cheltuiala Mitropolitului Stefan, cu titlul Indreptarea Legii care mai bine se putea zice Dreptarolege sau Lege Dreptar. Acest Nomocanon precum este stiut, este o prescurtare a canoanelor amestecate cu legi politice, iar nu o completa si simpla culegere de canoane.

Aceasta carte de la aratatul an 1652 pana astazi neavand noroc de a se retipari, a ajuns un lucru atat de rar, incat o episcopie sau o mitropolie se poate socoti foarte norocoasa, daca inca i-a mai ramas vreun exemplar intreg!Pricinile neretiparirii pot fi de mai multe feluri, unele iertate iar altele neiertate, precum intre altele este si aceea de a nu fi cunoscute de tot clerul si crestinii, deosebitele legiuiri ale Sfintei Biserici. Aceasta din urma s-a intamplat si cu cartea de fata, tocmai pe cand era sa vada intaia oara lumina tiparului in greceste, precum marturiseste fericitul Patriarh Neofit, in scrisoarea sa din 1802, care s-a tiparit in dosul acesteia.

Si care carte poate ca si la noi are acest fel de neprieteni, pe care cu o singura trasatura socotesc indeajuns a-i incredinta despre adevar: adica este biserica invatatoare si propovaduitoarea luminii sau nu? Este ea un organism social sau nu? Unde se aplica prorocescul cuvant: ,,Lumina sunt Poruncile Tale pe pamant. Lumina cararilor mele este Legea Ta. Si aratarea cuvintelor Tale lumineaza si intelepteste pe prunci". Cum sa intelegem cuvantul Sfantului Pavel: ,,Ca elinilor si barbarilor, inteleptilor si neinteleptilor datori sunt".

Totusi le voi raspunde si cu acea mare zisa a Sfantului Grigorie Teologul: "Cum necuviincios lucru este ca legea romanilor nimanui nu-i este iertat a nu o sti, desi ar fi taran si cu totul neinvatat; nici nu este lege care sa ajute pe cei ce lucreaza din nestiinta; iara invatatorii mantuirii, se poate a nu sti principiile mantuirii, care desi altminterea sunt foarte simple si neadanci pentru intelegere?"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Engleza

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.