Word

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 7.39

nivel: Liceu

U
nul din cele mai bune programe de redactare a textului este Word sub Windows. Cu acest program se pot edita diferite texte, de la scrisori până la lucrări de cercetare. Programul înlocuieşte vechea maşină de scris zgomotoasă şi are avantajul că se pot tipări sute de copii fără a fi nevoie sa fie scrise fiecare în parte. În acest capitol vom învăţa despre caracteri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Word

U
nul din cele mai bune programe de redactare a textului este Word sub Windows. Cu acest program se pot edita diferite texte, de la scrisori până la lucrări de cercetare. Programul înlocuieşte vechea maşină de scris zgomotoasă şi are avantajul că se pot tipări sute de copii fără a fi nevoie sa fie scrise fiecare în parte. În acest capitol vom învăţa despre caracteristicile principale ale programului Word şi despre cum să manipulăm cuvintele pe ecran.

Pentru a lansa programul Word, se execută clic pe pictograma Word, iar programul afişează o pagină de document goală.În zona de lucru goală există o liniuţă verticală care pâlpâie care se numeşte reper de inserare. Această linie începe din acelaşi loc până când începem să tastăm cuvintele.

Pentru a introduce text folosim tastatura calculatorului. Atunci când începem să tastăm, reperul de inserare se mută spre dreapta. În momentul în care ajungem la marginea din dreapta a ecranului, în mod automat programul Word mută reperul de inserare la începutul liniei următoare. Aceasta se numeşte "word wrapping" (aşezarea automată a cuvintelor). Nu apăsăm pe tasta Enter pentru a începe o nouă linie decât dacă vrem să începem un nou paragraf. Atunci când introducem mai multe linii decât ar putea încape într-un ecran, liniile de text încep să se deruleze automat în sus astfel încât reperul de inserare să rămână întotdeauna la vedere.

Pe măsură ce deplasăm indicatorul mousului pe ecran vom observa că acesta îşi modifică forma. Uneori are forma unei săgeţi, dar alteori are o forma ciudată care seamănă cu litera I. Atunci când indicatorul mousului se află în interiorul zonei text de pe ecranul nostru, acesta are forma unui I. Acesta este cunoscut sub denumirea de cursor. Putem executa clic cu acest cursor într-un anumit loc pentru a efectua modificări între caractere, înainte şi după cuvinte, şi aşa mai departe. De câte ori mutăm indicatorul mousului în afara zonei de text, el se transformă în vechiul indicator în formă de săgeată.

Motivul numărul unu pentru care există programele de redactare este simplificarea prelucrării. Redactarea este procesul de modificare a unei lucrări înainte de a aşeza documentul pe hârtie. Pe vremea maşinilor de scris, textul era pus pe hârtie imediat ce se apăsa tasta maşinii de scris. Dacă se făcea vreo greşeală trebuia luat de la capăt cu o hârtie curată. sau se încerca repararea greşelii cu tot felul de soluţii de ştergere care nu făceau altceva decât să murdărească totul. Cu un program de calculator, se poate tasta textul, se pot face modificări în text, se poate rescrie tot textul şi rearanja fără a pierde timp, hârtie sau cerneală. Se fac toate aceste modificări pe ecran utilizând o diversitate de tehnici, pe care le vom vedea în continuare.

În timpul prelucrării documentelor, vom vedea că, până la urmă, avem nevoie să mutăm, să ştergem sau să copiem un text. Pentru a lucra în acest mod, va trebui să învăţăm cum să selectăm un text. Textul selectat va apărea evidenţiat pe ecran ca un negativ fotografic; scris cu alb pe fond negru în loc să fie scris cu negru pe fond alb, cum apare textul normal. Selectând textul, indiferent dacă e un caracter, un cuvânt sau mai multe paragrafe, avem posibilitatea să-l prelucrăm rapid.

Pentru a selecta un text cu mousul, mutăm indicatorul mousului în faţa primului caracter pe care vrem să-l selectăm. Ţinem apăsat butonul din stânga al mousului şi tragem mousul până la ultimul caracter al cuvântului sau fragmentului pe care vrem să-l selectăm. Eliberăm butonul mousului şi textul va fi selectat. Putem utiliza după aceea, o mulţime de comenzi care au efect asupra textului selectat, cum ar fi copiere, mutare sau ştergere.

Există un mod de a selecta un text şi prin intermediul tastaturii. Pentru aceasta mutaţi reperul de inserare la începutul textului pe care vreţi să-l selectaţi. Ţineţi apăsată tasta Shift şi folosiţi săgeţile pentru a vă muta la sfârşitul textului. Eliberaţi tasta Shift şi textul va apărea evidenţiat. Pentru a selecta întregul document o dată, apăsaţi tastele Ctrl+A.

Mai există o metodă de selectare a unui text pe care merită să o precizăm. În marginea din stânga a zonei de text există o coloană nemarcată numită bara de selecţie (vezi figura anterioară). Putem folosi această bară pentru a selecta părţi din text. Atunci când indicatorul mousului se deplasează din document pe bara de selecţie, el îşi modifică forma din I transformându-se într-o săgeată cu direcţia nord-est. Când vom vedea această săgeată, vom şti că indicatorul este în zona barei de selecţie.

Pentru a selecta un rând de text, mutăm indicatorul mousului la stânga liniei în zona barei de selecţie. Executăm clic cu butonul din stânga al mousului şi întregul rând este dintr-o dată evidenţiat. Dacă dorim să selectăm tot paragraful, executăm dublu clic pe bara de selecţie. Pentru a selecta întregul document, ţinem apăsată tasta Ctrl şi executăm clic oriunde pe bara de selecţie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.