Woody Allen

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Liceu

Corect, dar incomplet: cineastul e mult mai mult; e un creator complex, si in spirit si in expresie, un artist framintat, nelinistit, preocupat esentialmente de problemele existentei si constiintei contemporane, apasat autobiografic si suprapunindu-si autobiografia pe biografia generica a intelectualului american de azi." (Stelele Oscarului, vol II.)

"In anii '70, Woody Allen, prim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Woody Allen

Corect, dar incomplet: cineastul e mult mai mult; e un creator complex, si in spirit si in expresie, un artist framintat, nelinistit, preocupat esentialmente de problemele existentei si constiintei contemporane, apasat autobiografic si suprapunindu-si autobiografia pe biografia generica a intelectualului american de azi." (Stelele Oscarului, vol II.)

"In anii '70, Woody Allen, primul comic cinematografic post-freudian, si-a canalizat propriile nelinisti si obsesii spre clovnerie. El a fost primul care si-a bazat umorul pe constiinta insecuritatii sexuale, iar atunci cind a transformat psihodrama in comedie pare a vorbi - si a face bancuri - in numele nostru, al tuturor." (Pauline Kael) (Cinema... un secol si ceva, 2002)

"Comediile sale, al caror interpret principal ramine, exceleaza printr-un umor de factura aproape absurda, prin autoparodiere, prin jocurile de cuvinte si prin rapelurile pline de umor la cineari, scriitori si filozofi celebri. Personajul sau este un intelectual complexat, vesnic preocupat de statutul sau social si de sex." (Cinema... un secol si ceva, 2002)

"Filmele sale sint in esenta studii asupra unor caractere aflate intr-o dilema morala provocata de o criza sentimentala. Temele recurente - dragostea, sexul, viata conjugala, absurditatea existentei moderne - sint tratate in cheie comica. Evolueaza de la comedia de tip slapstick (W.A. poate fi considerat un urmas al lui Harold Lloyd) la parodia cinica si apoi la comedia dramatica. In majoritatea cazurilor vedeta a propriilor sale filme, el este antieroul, intruchiparea propriilor noastre nevroze. Foloseste din abundenta citatul cinematografic, mai ales din filmele marilor regizori pe care ii admira: Bergman, Fellinni, Kurosawa, Bunuel." (Dictionar de cinema, 1997)

"Woody Allen este un erou. Nu numai pentru ca multi il considera 'ultimul mare comic american', dar si pentru eroica lui putere de a rezista in cadrul cinematografului dominant. In peisajul din ce in ce mai dezolant al comediei cinematografice, el reprezinta alternativa datatoare de sperante: inca se mai poate ride inteligent in salile de cinema, unde glumele 'fiziologice' fac ravagii printre adolescentii hraniti cu hamburgeri si educati cu jocuri video. Cum sa nu-l simpatizezi pe ochelaristul comic american cind el este, in plus, cel mai european (in spirit) dintre cineastii de peste ocean? Desi unii socot ca Woody Allen ar satisface un gust mai sofisticat, adresindu-se celor care apreciaza umorul lui de 'bufon literat postmodern', hazul sau cucereste mai degraba, prin sinceritatea din care se naste: el este permanent alimentat de obsesiile personale ale regizorului-scenarist." (Dana Duma, Woody Allen: bufon si filosof)

O retea organizata de obsesii
Psihanaliza
"E destul de dificil de stabilit daca psihanaliza constituie o obsesie ori un motiv reluat obsesiv in filmele lui Woody Allen. Ar fi, probabil, mai potrivit sa spunem ca psihanaliza este o obsesie pentru omul si artistul Allen, in timp ce tratamentul la psihanalist este un motiv recurent al filmelor sale. Un lucru este insa de domeniul evidentei: sint mai putine peliculele cineastului care nu fac referire la psihanaliza decit cele care o fac." (Dana Duma, Woody Allen: bufon si filosof)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.