Wolfgang Ernest Pauli

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.10

nivel: Liceu

Wolfgang Ernest Pauli (25 aprilie 1990 - 15 decembrie 1958) a fost un fizician austriac cunoscut pentru lucrarile sale despre teoria „spinului”(spin=rotatie).
Biografie
Pauli s-a nascut la Viena ca fiu al lui wolfing Joseph Pauli si Berta Camila Schutz. Numele sau mic a fost dat in onoarea nasului sau Ernst Mach. Tatal lui Pauli a trecut de la iudaism la catolicism la scu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Wolfgang Ernest Pauli

Wolfgang Ernest Pauli (25 aprilie 1990 - 15 decembrie 1958) a fost un fizician austriac cunoscut pentru lucrarile sale despre teoria „spinului”(spin=rotatie).
Biografie
Pauli s-a nascut la Viena ca fiu al lui wolfing Joseph Pauli si Berta Camila Schutz. Numele sau mic a fost dat in onoarea nasului sau Ernst Mach. Tatal lui Pauli a trecut de la iudaism la catolicism la scurt timp inaintea casatoriei sale.Mama sa fusese crescuta catolica, dar tatal ei fusese scriitorul evreu Friedrich Schutz. Desi Pauli fusese crescut ca un catolic, el si familia sa au renuntat la religie.

Pauli a absolvit cu merit in 1918 Gimnaziul Dablinger din Viena si la numai doua luni dupa absolvire a elaborat prima sa lucrare asupra teorie relativitatii generale a lui Einstein.Si-a continuat apoi studiile la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, unde a lucrat sub Sommerfeld, primindu-si doctoratul in iulie 1921 pentru o teza asupra teoriei cuantice a ionizarii hidrogenului molecular. Sommerfeld l-a rugat pe Pauli sa revizuiasca teoria relativitatii pentru „Enciclopedia de stiinte matematice”, o enciclopedie germana. La doua luni dupa ce si-a primit doctoratul Pauli a terminat articolul, care a ajuns la 237 de pagini.

A petrecut un an la Universitatea din Gottingen ca asistent al lui Max Born si anul urmator la ceea ce a devenit Institutul Niels Bhor pentru fizica teoretica din Copenhaga. A petrecut apoi anii dintre 1923-1928 ca lector la Universitatea din Hamburg. In aceasta perioada, Pauli s-a ocupat de dezvoltarea teoriei moderne a mecanicii cuantice.In particular el a formulat principiul excluderii si teoria spinului nonrelativist.
In mai 1929 Pauli a parasit Biserica Catolica; in decembrie in acel an s-a casatorit cu Kathe Margarethe Deppner, urmand sa divorteze la numai un an in 1930.

La inceputul anului 1931 Pauli a avut o cadere severa. A consultat psihiatrul si psihoterapeutul Carl Jung, care, ca si Pauli, locuia in Zurich. Jung a inceput curand sa ii interpreteze visele si Pauli a devenit unul dintre cei mai buni elevi ai terapeutului. Curand, el a inceput sa critice epistemologia teoriei lui Jung , acest lucru contribuind la clarificarea gandurilor sale, in special asupra conceptului sincronizarii. Analiza elaborata a lui Jung a peste 400 de vise ale lui Pauli este publicata in „Psihologie si Alchimie”.
In anul 1931 Pauli a primit Medalia Lorentz. In 1934 s-a casatorit cu Francesca Bertram, casatorie ce avea sa dureze tot restul vietii sale, ne avand insa copii.

Anexarea Austrie de catre Germania in 1938 l-a facut un cetatean german, fapt devenit dificil dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial in 1939. S-a mutat in America in 1940, cand a devenit profesor de fizica teoretica la Princeton. La sfarsitul razboiului a devenit un cetatean american naturalizat in 1946, inainte sa se reintoarca la Zurich, unde si-a petrecut majoritatea timpului ramas din viata sa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.