Wolfgang Amadeus Mozart - copilaria

1x punct

categorie: Muzica

nota: 10.00

nivel: Facultate

In acest mediu familial, in care muzica era preocuparea principala, nu se putea ca micul Wolfgang sa nu o indrageasca inca din primii ani ai vietii. La trei ani se catara singur pe scaunul clavecinului si inventa franturi de melodii care sunau vesel. La patru ani, a compus un concert pentru clavecin, o piesa naiva, desigur, dar incarcata de melodii usoare, pe care tatal sau le-a inregistrat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Wolfgang Amadeus Mozart - copilaria

In acest mediu familial, in care muzica era preocuparea principala, nu se putea ca micul Wolfgang sa nu o indrageasca inca din primii ani ai vietii. La trei ani se catara singur pe scaunul clavecinului si inventa franturi de melodii care sunau vesel. La patru ani, a compus un concert pentru clavecin, o piesa naiva, desigur, dar incarcata de melodii usoare, pe care tatal sau le-a inregistrat pe portative, micul Wolferl (cum il alintau parintii) necunoscand notele.

Pasiunea pentru muzica il face sa uite de jocurile copilariei, preferand sa stea in fata clavecinului sau sa cante la vioara ore intregi, ajungand ca la cinci ani sa execute cu virtuozitate, la clavecin si vioara, concerte intregi, scrise de compozitorul Wagenseil (precursor al clasicismului).

Dar viata avea sa ia o intorsatura neasteptata o data cu concertul din seara de Craciun a anului 1761 organizat in sala de festivitati din Salzburg cand copilul a uimit asistenta prin interpretarea pe care a facut-o la orga si la vioara.

Tatal Leopold a luat decizia de al prezenta impreuna cu sora lui Nannerl (cu cinci ani mai mare ca Wolferl) in marile centre muzicale ale Europei. Timp de zece ani au urmat, peregrinari prin marile orase europene, care si-au pus amprenta nefasta pe fizicul fragil si gingas al micului artist.

In ianuarie 1762 concerteaza la Munchen in fata electorului de Bavaria, in septembrie acelasi an concerteaza la Passau unde arhiepicopul ramane incantat de muzica lor, dar marea consacrare o au la Viena in aceasi luna cand i-si arata virtuozitatea in fata majestatilor imperiale Maria Tereza si Francisc. Aici s-a intalnit cu Haydn care a spus "este de ajuns, puiule, acum trebuie sa te odihnesti putin". La Viena se imbolnaveste de o forma grava de scarlatina care il tine departe de concerte cateva luni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.