Wolfgang Amadeus Mozart - 27 ianuarie 1756

1x punct

categorie: Muzica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Copilarie
Inca de mic copil, Wolfgang da dovada geniului sau muzical. La varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie, compune cateva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. In ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei saptamani, pentru "a arata lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani ! Prima aparitie are loc la Munchen, u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Wolfgang Amadeus Mozart - 27 ianuarie 1756

Copilarie
Inca de mic copil, Wolfgang da dovada geniului sau muzical. La varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie, compune cateva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. In ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei saptamani, pentru "a arata lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani ! Prima aparitie are loc la Munchen, unde Wolfgang executa muzica la clavecin in fata printului elector de Bavaria, dupa care familia Mozart pleaca la Viena, tanarul Wolfgang concertand in fata familiei imperiale.

Urmeaza un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris si Versailles. Ramane un an la Londra, apoi se intoarce in Austria, trecand prin Franta, Elvetia si Bavaria. Intre decembrie 1769 si martie 1771 intreprinde un lung turneu in Italia: Verona, Milano, Florenta, Roma si Neapole au fost principalele statiuni de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, intre timp devenit adolescent.

In serviciul curtilor princiare
Familia Mozart revine la Salzburg la 15 decembrie 1771. Wolfgang implineste 16 ani si este angajat ca maestru de concert (Konzertmeister) de catre noul arhiepiscop din Salzburg, contele Colloredo, cu un salariu de 150 de guldeni pe an, ceeace constituia o suma apreciabila. In aceasta functie ramine timp de sase ani, desi relatiile cu noul arhiepiscop nu sunt din cele mai bune, acesta tratandu-l de servitor si interzicandu-i sa paraseasca orasul Salzburg. Nemaiputand suporta umilintele, Wolfgang isi da demisia in 1777 si pleaca, insotit de mama sa, la Munchen, unde solicita un angajament la curtea printului elector Maximilian III.

Acesta insa il refuza. Dupa o alta tentativa nereusita la Mannheim, se hotaraste sa-si incerce soarta la Paris, unde - in timpul turneului din 1763 - avusese mult succes. Publicul parisian nu-si mai amintea insa de copilul minune de atunci si Mozart se loveste de multe greutati. La toate acestea se adauga moartea mamei, care il insotise peste tot. Starea lui morala se amelioreaza cu greu, compozitiile sale incep sa fie apreciate. Lipsurile materiale il constrang totusi sa paraseasca Parisul si iata-l la 15 ianuarie 1779 din nou la Salzburg, unde ramane doi ani. Intre timp compune opera Idomenea, cu care inregistreaza un mare succes. Se decide totusi in 1781 sa plece la Viena, capitala imperiului.

Mozart la Viena
Viena era in acea epoca capitala mondiala a muzicii. Mozart se simte in sfarsit independent si isi creeaza un cerc de relatii, constient de faptul de a fi un virtuos fara egal al pianului. Inregistreaza primul mare succes cu opera Rapirea din serai, fiind felicitat de insusi imparatul Iosif II cu cuvintele: o muzica prea frumoasa pentru urechile noastre. Mozart da numeroase concerte publice si private, executand din propriile compozitii, improvizeaza spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este in extaz. Redescopera operele lui Bach si Handel, pe care le face cunoscute publicului vienez.

La 4 august 1782 se casatoreste cu Constanze Weber. In 1785 este vizitat de tatal sau, Leopold, care - pana atunci foarte reticent - constata cu satisfactie reusita lui Wolfgang. Este incantat sa auda din gura lui Joseph Haydn: "Fiul Dumneavoastra este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut". La sfarsitul unui concert in Burgtheater, dupa interpretarea concertului nr. 20 pentru pian, imparatul Iosif - prezent in sala - se ridica in picioare agitandu-si palaria si strigand "Bravo Mozart !".

In aceasta perioada Mozart compune intr-un ritm neobisnuit, lucreaza cu obstinatie la splendidele cvartete dedicate lui Haydn si la opera Nunta lui Figaro, dupa o piesa a lui Beaumarchais, opera revolutionara, ca muzica si continut istoric, reusind sa depaseasca dificultatile din partea nobilimei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.