Winston churchill

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.76

nivel: Liceu

     Sir Leonard Spencer Churchill s-a nascut la 30 noiembrie 1874 în palatul parintilor sai , fiind primul fiu al lordului Randolf Churchill .

      În familia Churchill pasiunea pentru arme s-a transmis de-a lungul a 7 generatii astfel ca si Winston si-a manifestat înca din copilarie atractia pentru cariera militara ( el se juca cu soldatei de plumb cu fratele sau ,Jack ) . A urm[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Winston churchill

     Sir Leonard Spencer Churchill s-a nascut la 30 noiembrie 1874 în palatul parintilor sai , fiind primul fiu al lordului Randolf Churchill .

      În familia Churchill pasiunea pentru arme s-a transmis de-a lungul a 7 generatii astfel ca si Winston si-a manifestat înca din copilarie atractia pentru cariera militara ( el se juca cu soldatei de plumb cu fratele sau ,Jack ) . A urmat colegiul Harrow ,apoi Academia Regala Militara de cavalerie de la Sandhurst pe care a terminat-o al 8-lea din 150 .

      În 1897-1898 a participat la înabusirea revolutiei triburilor indiene , apoi a participat la cucerirea Sudanului ( publica o carte : The River War ) . Între 1899-1902 a fost corespondentul ziarului Morning Post .În 1901 îsi începe cariera politica , fiind ales deputat din partea partidului conservator .În 1904 intra în partidul liberal unde este ales deputat pentru districtul Dunder .

     În 1911 este numit prim lord al amiralitatii .În acesta postura ,Chhurchill va lua o serie de masuri pentru aducerea la zi a tehnicii flotei , aceasta fiind în aceasta perioada cea mai puternica arma de aparare a Agliei .În 1915 ,dupa esecul operatiunii Dardanelele ,Winston demisioneaza si se înroleaza în fortele de infanterie engleze din Franta cu gradul de locotenent-colonel .În 1917 este numit ministru al armamentului , postura în care se ocupa de demobilizarea armatelor englezesti ,apoi este ministru al aviatiei între 1918-1921 .

      Dupa puternice miscari de strada ,în anul 1920 .guvernul de coalitie cade ,iar Churchill ,ramas fara functie scrie Istoria Primului Razboi Mondial ( The World Crisis , 4 vol., 1929-1939 ) . În anul 1924 se reîntoarce în politica , ca membru al partidului conservator, si devine ministru de finante pâna în 1929 .Încercarile lui de a reforma economia englezeasca au generat greve generale în toata tara . Între 1929-1939 se retrage din politica pentru ca odata cu atacarea poloniei de catre germania fascista sa fie numit din nou Prim Lord al Amiralitatii.

      La 10 mai 1940 ,dupa esecul fortelor anglo-franceze de a apara Norvegia si începutul invadarii Frantei de catre nazisti , ministrul englez Chamberlain demisioneaza ,locul lui fiind luat de Winston Churchill ,care formeaza un nou guvern ,unul dintre cele mai stralucite din istoria Angliei. Churchill va încerca o alianta cu franta ,care esueaza din cauza ca francezii erau pe punctul de a capitula.

      În luna iunie ( 22 ), dupa înfrângerea Frantei, Churchill respinge propunerea Germaniei de a încheia pace si ordona dezarmarea tuturor navelor franceze aflate în porturile engleze, temându-se de un atac neasteptat .Noul ministru s-a preocupat de mobilizarea marelui imperiu britanic, fiind singura modalitate de a întrece la productie germania si aliatii ei. Astfel a fost introdus serviciul militar obligatoriu si a fost dezvoltata industria de armament .Churchill a respins orice propunere a germaniei ,iar Anglia s-a aparat eroic în lupta aeriana ,pieryând 730 de avioane în timp ce germanii au pierdut peste 2300.

      La 12 iunie 1941 s-a încheiat acordul sovieto-britanic de lupta împotriva fascismului (desi Churchill era un mare adversar al comunismului ). Prin aces acord cele 2 tari se angajau sa nu încheie pace separata cu germania si se obligau sa-si acorde ajutor reciproc ( nu se precizau însa proportiile ) . Acesta a fost primul acord oficial al coalitiei antifasciste . Dupa încheierea acordului de principiu rusii au cerut sa li se recunoasca granitele din 1941 ,cerere refuzata de englezi.

      La 1 octombrie, la Moscova se semneaza un acord de prietenie si se stabileste ritmicitatea ajutoarelor engleze si americane pentru Rusia , primele ajutoare sosind la 12 octombrie , la Arhanghelsk . Ajutorul britanic a fost acordat destul de repede în timp ce americanii au fost ceva mai rezerveti (oricum ambele popoare au întâmpunat dificultati la realizarea acestui acord din cauza razboiului nedrept dus de Rusia în tarile baltice si anexarea unei parti din Polonia etc. si pe de alta parte a organizatiilor anticomuniste si sindicatelor care s-au împotrivit vehement ) . Ajutorul american a putut veni abia dupa extinderea legii Lend and Leese , lege ceruta printr-o scrisoare de Churchill lui Roosewelt, în urma faptului ca trezoreria Angliei fusese golita de necesitatile razboiului.

      Prin acesta lege presedintele Statelor Unite putea sa împrumute sau sa închirieze armament oricarei tari care avea o însemnatate importanta pentru apararea Statelor Unite. La 2 noiembrie 1941 congresul american a extins aceasta lege si pentru Rusia . În toamna anului 1941 si iarna 42-43 convoaiele nu au întâmpinate aproape nici o dificultate din partea Germaniei si a aliatilor ei ,dar odata cu primavara anului 1942 convoaiele au fost puternic atacate ,o parte din ajutoare pierzându-se .Ca o contramasura ,convoaiele au fost mai putenic aparate si s-au folosit rute ocolitoare .Aceste ajutoare au fost esentiale pentru Rusia în anii 41-42 ,pâna s-a putut mobiliza industria de armament ruseasca .În anii 41-42 ajutoarele au reprezentat 15-20 % din productia de razboi ruseasca iar pe întreaga perioada a razboiului ajutoare au reprezentat doar 4 % .La sfârsitul razboiului livrarile americane pentru rusia depaseau suma de 9,5 miliarde dolari.

      La 14 august 1941 Marea Britanie si SUA au publicat Carta Atlanticului ,pact la care a aderat si Rusia la 1 ianuarie 1942 ,în schimbul promisiunii deschiderii unui al doilea front în vest .Principiile Cartei Atlanticului au fost urmatoarele :

     1. Nici un fel de marire teritoriala .

     2. Nici un fel de modificari teritoriale fara consimtamântul popoarelor interesate .

     3. Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele .

     4. Accesul liber al tuturor popoarelor la pietele internationale si la materii prime .

     5. Dezvoltarea economiei si a asistentei sociale .

     6. Pace stabila si garantata .

     7. Libertatea navigatiei pe mare .

     8. Dezarmarea puterilor agresoare .

      Acest tratat se referea doar la popoarele din Europa ,el fiind brutat încalcat în alte continente .Churchill a declarat ulterior ca el nu a fost numit prim-ministru ca sa îngroape Imperiul Britanic.

      La 28 noiembrie -3 decembrie 1943 s-a desfasurat la Teheran o conferinta la care au participat cele 3 mari puteri .Aici s-a hotarât sprijinirea popoarelor cotropite da fascisti pentru redobândirea independentei .Astfel partizanii din Zugoslavia aveau sa fie sprijiniti cu echipament militar cât mai mult posibil si cu operatiuni de comando .În ceea ce priveste România Churchill era de parere ca trebuie sprijinit nationalist - taranistului Iuliu Maniu , încurajându-se astfel rezistenta poporului român în fata cererilor guvernului hortyst.

      Dupa terminarea razboiului ,Churchill pierde alegerile din iunie-iulie 1945 .În anii urmatori de opozitie Churchill scrie lucrarile The Secound World War si A History of English Speaking People .În 1953 primeste Premiul Oscar pentru literatura.

      În 1951 devine pentru a doua oara prim-ministru .În anii 53-54 Churchill a încercat sa reînnoiasca relatiile diplomatice dintre Anglia si Rusia (deteriorate dupa sfârsitul razboiului ) prin contacte si conferinte diplomatice .La 5 aprilie 1955 si-a prezentat demisia ,la vârsta de peste 80 de ani ,recunoscând diminuarea capacitatilor sale. A continuat sa reprezinte Woodfort în Camera Comunelor.

      S-a stins din viata la 24 ianuarie 1965 ,cu el disparând o mare personalitate a secolului XX.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.