Winston Churchill, discurs la Fulton

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Exista o simpatie certa si o bunavointa in Marea Britanie - si nu am indoieli ca si aici - fata de toti rusii, precum si o hotarare de a persevera in stabilirea unor prietenii trainice, cu toate divergentele si neintelegerile existente. Noi intelegem ca rusii au nevoie sa-si asigure frontierele lor apusene prin eliminarea tuturor posibilitatilor de agresiune din partea Germaniei. Noi uram bun veni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Winston Churchill, discurs la Fulton

Exista o simpatie certa si o bunavointa in Marea Britanie - si nu am indoieli ca si aici - fata de toti rusii, precum si o hotarare de a persevera in stabilirea unor prietenii trainice, cu toate divergentele si neintelegerile existente. Noi intelegem ca rusii au nevoie sa-si asigure frontierele lor apusene prin eliminarea tuturor posibilitatilor de agresiune din partea Germaniei. Noi uram bun venit Rusiei la locul ei cuvenit printre natiunile conducatoare ale lumii. Salutam steagul ei fluturand pe marile lumii.

Mai presus de toate, noi uram bun venit contactelor constante, frecvente si in crestere dintre poporul rus si propriul nostru popor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Totusi, este de datoria mea sa va prezint anumite consideratii despre situatia actuala din Europa.
De la Stettin, in Baltica, la Trieste, in Adriatica, o cortina de fier s-a lasat peste Continent. In spatele acestei linii se afla toate capitalele vechilor state din Europa centrala si rasariteana. Varsovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucuresti si Sofia, toate aceste orase faimoase si populatiile din jurul lor se afla in ceea ce eu trebuie sa numesc sfera sovietica;

si toate se afla, intr-o forma sau alta, nu numai sub influenta sovietica, ci si sub un control foarte strict de la Moscova si, in multe cazuri, in crestere. Atena singura - Grecia, cu splendorile sale nemuritoare - este libera sa-si decida viitorul in cadrul unor alegeri aflate sub observatie britanica, americana si franceza. Guvernul polonez, dominat de rusi, a fost incurajat sa comita abuzuri enorme si gresite asupra Germaniei, iar acum are loc expulzarea in masa a milioane de germani, la o scara dureroasa si de neimaginat.

Partidele comuniste, care erau extrem de modeste in toate aceste state rasaritene ale Europei, au fost aduse la putere in ciuda numarului redus al membrilor lor si incearca, prin orice mijloace, sa obtina un control totalitar. Guvernele politienesti prevaleaza in aproape toate cazurile si, pana in prezent, cu exceptia Cehoslovaciei, nu exista democratie reala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.