Vulnerabilitatea muzeelor si a proprietarilor de arta

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.86

nivel: Facultate

numai de incercarea de a fura un tablou pictat de Picasso si nu de a-l fi furat - si lasa lumea artei sa se afunde intru-un amestec de speculatii legate de acest gen de infractiuni si de intrebari naucitoare : Cine se afla in spatele celor mai mult de 20 de furturi din muzee care au loc in Franta in fiecare an? Cum reusesc hotii sa dispara cu atata usurinta cu opere usor identifiabile ale unor art[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vulnerabilitatea muzeelor si a proprietarilor de arta

numai de incercarea de a fura un tablou pictat de Picasso si nu de a-l fi furat - si lasa lumea artei sa se afunde intru-un amestec de speculatii legate de acest gen de infractiuni si de intrebari naucitoare : Cine se afla in spatele celor mai mult de 20 de furturi din muzee care au loc in Franta in fiecare an? Cum reusesc hotii sa dispara cu atata usurinta cu opere usor identifiabile ale unor artisti proeminenti? Si mult mai important, sunt renumitele institutii de arta pregatite sa faca fata manevelor unor infractori profesionisti?

Pe piata neagra a operelor de arta furate, multe muzee din Franta reprezinta adevarate terenuri de vanatoare. In vreme ce numarul furturilor din muzeele franceze a cunoscut un varf in 1998 - 47 tablouri furate, in ultimii 15 ani media furturilor este de 35 pe an. Furturile au dat nastere la o multime de teorii contradictorii despre infractori din ce in ce mai specializati si diversificati, care actioneaza in retele, schimba informatii despre potentialii cumparatori si operele de arta disponibile spre vanzare si studiaza cu atentie muzeele vizate inainte de a da lovitura.

"Unii directori de muzee mi-au spus ca ei se gandesc in fiecare zi la acest lucru", a declarat Christophe Girard, adjunctul primarului din Paris, responsabil cu cultura. "Toti stiu ca acest gen de infractiuni este sofisticat si ca valoarea operelor de arta este inimaginabila".
Franta si Italia, printre cele mai fragile Mari muzee din Boston si pana in Egipt, si-au creat propriile sisteme de securitate. Dar Franta si Italia, cu abundentele lor comori culturale, sunt mult mai expuse hotilor de arta, potrivit Interpolului,

organizatia internationala a politiei cu sediul la Lyon, care repertoriaza mai mult de 35.000 de articole in baza sa de date cu opere de arta furate, creata anul trecut. Karl Heniz Kind, care conduce la Interpol departamentul de opere de arta furate, glumeste pe seama viziunii romantice, cinematografice, alimentate de "Afacerea Thomes Crown" in care e vorba de un Monet furat, potrivit careia in spatele furturilor de arta se afla colectionari bogati. "Aceasta e pura fictiune", a spus acesta. Totusi, asa cum reiese atat din cercetarile facute la Muzeul de Arta Moderna din Paris cat si la apartamentul urmasei lui Picasso, actionarea in grup organizat pare a fi trasatura comuna a celor care fura opere de arta, considera Robert Wittman, fost agent FBI.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.