Vulnerabilitatea ecosistemelor terestre si acvatice

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceste sisteme si functionarea lor s-au dovedit
sensibile la ritmul si extinderea schimbarilor climatice.
Daca speciile indiv iduale raspund acestor schimbari, compozitia si distributia geografica a multor sisteme se va schimba, fiind posibile modificari ale diversitatii biologice si a "bunurilor si serviciilor" pe care acestea le ofera societatii. Dezechilibrele unor sisteme ecologi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vulnerabilitatea ecosistemelor terestre si acvatice

Aceste sisteme si functionarea lor s-au dovedit
sensibile la ritmul si extinderea schimbarilor climatice.
Daca speciile indiv iduale raspund acestor schimbari, compozitia si distributia geografica a multor sisteme se va schimba, fiind posibile modificari ale diversitatii biologice si a "bunurilor si serviciilor" pe care acestea le ofera societatii. Dezechilibrele unor sisteme ecologice ar putea fi ireversibile chiar daca climatul va atinge din nou echilibrul in viitor.

In Europa, sunt vulnerabile in mod special regiunile muntoase, zonele de coasta, regiunile umede si zona mediteraneana. Desi s-ar putea inregistra unele efecte pozitive, multe dintre consecinte sunt cel mai probabil negative. Masurile de adaptare existente se concentreaza in domeniul prevenirii inundatiilor, prin urmare, planificarea si implementarea masurilor de adaptare trebuie abordate in mod considerabil si in alte domenii, precum sanatatea publica, resursele hidrologice si gestionarea ecosistemelor.

Sud-estul Europei, regiunile mediteraneene si cele din Europa Centrala sunt cele mai vulnerabile la schimbarile climatice. Aici, se prognozeaza ca efecte negative considerabile se vor reflecta asupra sistemelor naturale si umane care se afla deja sub presiunea factorilor socio-economici, ca de exemplu, modificarile survenite in utilizarea teritoriului. Pe de alta parte, este posibil ca regiunile nordice si anumite regiuni din vestul Europei sa poata beneficia, pentru un timp, de efecte favorabile, mai ales in ce priveste agricultura.

Scenariile actuale (Sathaye 2000) prevad o crestere cu 1C a temperaturii medii globale, crestere constanta si suficienta sa afecteze capacitatea de crestere si regenerare a padurilor din multe regiuni precum si compozitia acestora. Ca o consecinta a modificarii regimului termic si pluvial, detenninate de cresterea cantitatii de CO 2 atmosferic, o fractiune importanta din suprafetele impadurite existente azi in lume, vor suferi schimbari majore in tipurile vegetale predominante; cele mai largi schimbari sunt preconizate la latitudini inalte si cele mai putin la tropice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.