Vulcanii

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Vulcanul este de fapt o gaura in scoarta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza mun tii vulcanici. Deseori ei sunt inalti, conici, cu crater pe varful conului vulcanic. Mul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vulcanii

Vulcanul este de fapt o gaura in scoarta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza mun tii vulcanici. Deseori ei sunt inalti, conici, cu crater pe varful conului vulcanic. Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului.

Cativa vulcani sunt foarte tineri. In februarie 1943, in Mexic se nastea un nou vulcan. Intr-o zii s-a descoperit o mica fisura in solul unui lan de pamant. In 24 de ore fisura s-a transformat intr-o prapastie de 25 de metrii latime, care apoi s-a deschis, lasand la suprafata cenusa si rocile incandescente.

In scurt timp aceasta prapastie s-a transformat intr-un deal de lava de 10 metrii inaltime. Vulcanul a fost denumit Paricutin, a atins inaltimea maxima de 405 metrii dupa 9 ani de activitate.

Si unele insule au fost create de vulcanii subacvatici. In 1963 a erupt un vulcan subacvatic in apropiere de coasta sudica a Islandei, aruncand in aer gaze si nori de fum. In urma eruptiei de lava s-s nascut o noua insula : Surtsey, denumit dupa Surtr, un zeu antic in lumea nordica. Eruptia sa terminat abia dupa trei ani, insula crescand la 1,9 km2 suprafata.

Muntii vulcanici.
Muntii vulcanici se formeaza acolo unde placile tectonice se departeaza una de cealalta. Cand marile mase de roci se deplaseaza in sensuri opuse, magma fierbinte se ridica pentru a umple rostul creat si astfel se formeaza o noua roca cristalina. Cateodata magma erupe pe fundul oceanului, si daca varful vulcanului se ridica deasupra nivelului apei, se naste o insula.

Daca doua placi oceanice se ciocnesc, una va aluneca sub cealalta. Placa ce se scufunda se va topii, si daca o parte din magma rezultata din topirea placii se ridica la suprafata – se vor forma grupuri de insule – cum sunt in Oceanul Pacific : Japonia, Insulele Filipine si Indonezia.

Magma nu ajunge intodeauna la suprafata prin vulcani. Cateodata ridica, ca o bolta, straturile de roci aflate deasupra ei, de eemplu Muntii Negrii din S.U.A. statul Dakota. Prin racirea magmei se formeaza granitul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.