Vremea si sanatatea

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Liceu

Specialistii deosebesc in prezent patru tipuri de meteosensibilitate. Meteoadaptabilii nu au nici un fel de dificultate cu schimbarile bruste. Ei se acomodeaza usor cu orice fluctuatii. La meteodependenti, influentele atmosferice se repercuteaza direct asupra echilibrului psihic si a starii de sanatate. Ei reactioneaza cu irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive. Anticipat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vremea si sanatatea

Specialistii deosebesc in prezent patru tipuri de meteosensibilitate. Meteoadaptabilii nu au nici un fel de dificultate cu schimbarile bruste. Ei se acomodeaza usor cu orice fluctuatii. La meteodependenti, influentele atmosferice se repercuteaza direct asupra echilibrului psihic si a starii de sanatate. Ei reactioneaza cu irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive. Anticipativii presimt modificarea vremii chiar si cu 48 de ore in avans, de pilda sub forma durerilor aparute intr-o cicatrice. Meteosensibililor le sunt activate boli deja existente, ca reumatismul sau dereglarile sistemului neurovegetativ.

S-au produs mutatii atat de profunde in clima sau am devenit noi prea vulnerabili? Vremea este astazi mai agresiva. Deteriorarea stratului de ozon, gazele de esapament si ploile acide fac ca meteosensibilitatea noastra sa fie in continua crestere. Totusi, principala cauza ramane lipsa de antrenament, prea putinele contacte cu mediul natural. Cel mai adesea, preferam sa stam la adapost in locuinta noastra confortabil incalzita, in loc sa infruntam intemperiile. Remediul optim impotriva stresului meteo il reprezinta calirea.

Atunci cand corpul nostru are mai des de-a face cu variatiile de temperatura, acesti stimuli determina mecanismele lui de autoaparare sa functioneze mai bine. De aceea, medicii ne sfatuiesc sa pornim la ofensiva. Un sfat pentru citadinii comozi: cat mai multa miscare in aer liber, de preferinta pe vreme rea. Ce pot face persoanele meteodependente? O reteta cu valabilitate generala nu exista. Fiecare om reactioneaza altfel fata de modificarea factorilor climaterici.

Pe unul il afecteaza scaderea presiunii atmosferice, pe altul - un val neasteptat de frig. Pentru a descoperi ce anume ne provoaca necazurile, medicii ne indeamna sa tinem minimum doua luni un jurnal in care sa notam toate simptomele ce se abat de la normal, in paralel cu starea vremii. Cand barometrul urca, organismul produce mai multa adrenalina, colicile si crampele se manifesta mai frecvent. Pentru a ne feri de solicitari suplimentare, se recomanda sa restrangem cat mai mult consumul de alcool si nicotina.

Masajele, yoga si procedurile Kneipp cu apa ne pot ajuta sa ne relaxam. Cand, dimpotriva, barometrul coboara, creste tensiunea arteriala, ceea ce favorizeaza durerile de cap, palpitatiile si senzatia de greutate din piept. Sedintele de sauna practicate regulat, dusurile alternative si masajele cu peria constituie in general un antrenament eficace pentru inima si sistemul vascular. Daca ne chinuie durerile reumatice si de articulatii - din pricina aerului umed si rece - putem face un masaj cu uleiuri eterice invioratoare, cum ar fi cel de cuisoare sau rozmarin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.