Vremea si consecintele ei

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Liceu

CUM SE UTILIZEAZA SATELITII PENTRU PROGNOZE METEO?

In sfera prognozelor meteo, satelitii se utilizeaza in 2 moduri. Satelitii de comunicatii se folosesc pentru transmiterea datelor meteorologice in toata lumea, iar satelitii meteorologcii specializati urmaresc deplasarea sistemelor meteorologice si tipurile de formatiuni noroase. Exista 2 feluri de sateliti meteorologici. Satelitii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vremea si consecintele ei

CUM SE UTILIZEAZA SATELITII PENTRU PROGNOZE METEO?

In sfera prognozelor meteo, satelitii se utilizeaza in 2 moduri. Satelitii de comunicatii se folosesc pentru transmiterea datelor meteorologice in toata lumea, iar satelitii meteorologcii specializati urmaresc deplasarea sistemelor meteorologice si tipurile de formatiuni noroase. Exista 2 feluri de sateliti meteorologici. Satelitii geostationari ocupa permanent aceeasi pozitie, monitorizand de pe orbita –de deasupra Ecuatorului- o anumita zona. Satelitii cu orbite polare inconjoara pamantul pe la poli. Planeta are o miscare de rotatie, deci la fiecare parcurgere a orbitei satelitul monitorizeaza o alta zona a globului.

CUM SE MONITORIZEAZA VREMEA PE MARE ?

Pe mare, fenomenele meteorologice sunt urmarite de pe vapoare, prin masuratori de presiune si de temperatura a apei si aerului. De pe vapoare se pot lansa baloane meteorologice. Date meteo sunt culese, de asemenea, de catre balize lasate libere. Acestea sunt purtate de curenti oceanici si transmit satelitilor detalii despre conditiile meteo de la nivelul marii. Balizele sunt mult mai ieftin de intretinut decat vapoarele meteorologice specializate.

PE SCURT...
-ce a imaginat Lewis Richardson Fry ?
In anii 1920, matematicianul britanic L.F. Richardson a imaginat o metoda de utilizare a matematicii in prognoza meteo. Calculele necesare erau atat de ample incat sistemul a putut fi pus in practica numai dupa inventarea calculatoarelor electronice, adica dupa vreo 20 de ani.
-ce este Organizatia de Meteorologie Mondiala?
O.M.M. analizeaza datele culese de sateliti, baloane, vapoare si statii terestre de meteorologie ce functioneaza in 150 de tari din intreaga lume. Informatiile sunt puse la dispozitia tuturor, pentru a fi folosite la intocmirea cu precizie a prognozelor de ultima ora.

CUM NE INCUNOSTINTEAZA NATURA DESPRE SCHIMBAREA VREMII ?

De mii de ani, oamenii prevad cum va fi vremea observand modificarile din natura inconjuratoare. Multe astfel de observatii se afla la limita folclorului si a superstitiilor, insa este adevarat ca unele plante si animale pot simti modificari ale aerului imperceptibile pentru oameni, furnizandu-ne indicii naturale despre schimbarea vremii.

DACA VITELE STAU CULCATE, URMEAZA SA PLOUA ?

Se spune adesea ca daca vitele stau culcate pe camp,ploaia este pe aproape. Aceasta credinta populara se bazeaza pe ideea ca vitele simt umezeala din aer si se culca pe camp pentru a-si pastra locul uscat. Cu toate ca zicala este foarte cunoscuta, rareori se adevereste. Vitele se culca si cand sunt obosite, nu doar cand simt ca vine ploaia, deci nu sunt cele mai bune prevestitoare de vreme.

CE INDICA UN CER ROSU IN ZORI SI LA ASFINTIT ?

Zicala ,,cer rosu noaptea- pentru cioban , bucurie ;cer rosu dimineata - ul sa ia seama’’ isi are, probabil, origine in Europa. Acolo, vanturile permanente aduc sistemele meteorologice dinspre vest, deci un cer senin si rosu la asfintit indica inceputul unei perioade de vreme buna. Aceeasi priveliste a cerului in zori, catre est, poate insemna ca perioada de vreme buna este pe sfarsite.

CE NE SPUN DESPRE VREME CONURILE DE PIN ?

Conurile de pin sunt unul dintre cei mai buni indicatori naturali ai vremii. Solzii conurilor de pin se rasfira cand vremea este uscata si se inchid atunci cand aerul este umed – semn ca se apropie ploaia. In starea naturala, solzii conurilor sunt inchisi, desfacandu-se numai cand aerul este uscat. Cand aerul este umed, conul isi recapata elasticitatea si revine la forma obisnuita.

CE ORIGINE ARE ZIUA MARMOTEI ?

In SUA, 2 februarie este o zi importanta pemtru prognoza meteo traditionala. Se spune ca atunci marmota isi intrerupe hiberneala pentru a vedea cum este vremea. Daca ziua este insorita, marmota isi vede umbra si se intoarce in vizuina, stiind ca vremea va ramane rece in urmatoarele 6 saptamani. O zi innorata (cand nu apar umbre) o va face sa ramana afara, in asteptarea timpului frumos. Traditia provine din Europa, unde ziua de 2 februarie, cand se sarbatoreste Intampinarea Domnului, marcheaza jumatatea intervalului dintre solstitiul de iarna si echinoctiul de primavara.

PE SCURT...
-de ce unele flori isi inchid petalele inainte de ploaie ?
Multe flori ale caror petale sunt larg deschise pe timp insorit se inchid inainte de ploaie. Se crede ca reactioneaza asa pentru ca ploaia sa nu le spele polenul.
-de ce pasarile nu mai zboara cand se apropie o furtuna ?
Daca pasarile nu zboara in timpul zilei, este semn ca se apropie o furtuna. Este posibil ca aceasta sa se intample deoarece le este mai greu sa zboare in aerul cu presiune scazuta ce preceda o furtuna. De asemenea, se poate sa nu mai existe atatia curenti calzi, folositi de numeroase pasari pentru a se inalta.

CE ESTE ,,INSAMANTAREA’’ NORILOR ?

,,Insamantarea’’ norilor este un precedeu stiintific prin care norii sunt siliti sa produca ploaie sau zapada. El consta in disperarea, in norii de ploaie, a unor particule fine de iodura de argint sau alte substante, ca zapada carbonica sau propan lichid, de obicei din avion. Substantele acestea stimuleaza producerea ploii furnizand suportul material pe care picaturile de apa pot sa inghete ; stiintific, particulele se numesc ,,nuclee de condensare’’. Cand se aduna destule picaturi, greutatea lor devine suficient de mare pentru a le face sa cada pe sol. Prin insamantare nu se pot produce nori, ci doar se forteaza norii existenti sa produca ploaie.

CUM INTENTIONEAZA SAVANTII SA IMBLANZEASCA TORNADELE ?

Savantii cred ca tornadele pot fi ,,ucise’’. Din sateliti se pot transmite fascicule energetice de microunde catre baza unei furtuni. Conform acestei teorii, curentii reci descendentice contribuie la formarea tornadei s-ar incalzi, iar tornada ar fi eliminata. Teoria pare stiintifico-fantastica, iar multi savanti sustin ca nu va putea f i aplicata niciodata.

PE SCURT...
-controlarea vremii are aplicatii militare ?
Controlul asupra vremii are un subiect foarte controversat. S-a sustinut ca in razboiul din Vietnam, Statele Unite ar fi insamantat norii pentru a provoca inundatii in zone ce ar fi devenit astfel de nestrabatut. Schimbarea vremii in scopuri militare este interzisa acum de Natiunile Unite.

.CUM A FOST INFLUENTATA VREMEA ?

De-a lungul istoriei, vremea a vut o influenta hotaratoare pentru finalitatea anumitor evenimente. Vremea potrivnica a fost decisiva pentru soarta unor batalii si companii militare, iar pe perioade lungi, se crede ca modificarile de clima au condus la disparitia unor civilizatii si la aparitia altora.

CE S-A INTAMPLAT LA BATALIA DE LA WATERLOO ?

La 3 ani dupa retragerea in Rusia, Napoleon a avut de infruntat la Waterloo fortele aliate ale Marii Britanii si Prusiei. Din cauza ploilor abundente din regiune, terenul s-a umplut de noroi, ceea ce a intarziat atacul lui Napoleon. Intarzierea aceasta le-a permis aliatilor, comandati de Ducele de Wellington, sa aduca mai multe trupe si provizii, fapt care, in cele din urma, i-a condus la victorie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.