Vremea revolutiilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.35

nivel: Facultate

Pe acest fundal, asistam la agravarea continua si accelerata a simptomelor care anuntau sfirsitul comunismului de factura sovietica. In acelasi timp, Miracolul revolutiei a lui Stelian Tanase urmareste si transformarile prin care a trecut comunismul asiatic (a se citi cel chinez), in incercarea de a nu calca pe urmele marelui vecin.

Umanizarea doctrinei dure, care le-a scapat de su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vremea revolutiilor

Pe acest fundal, asistam la agravarea continua si accelerata a simptomelor care anuntau sfirsitul comunismului de factura sovietica. In acelasi timp, Miracolul revolutiei a lui Stelian Tanase urmareste si transformarile prin care a trecut comunismul asiatic (a se citi cel chinez), in incercarea de a nu calca pe urmele marelui vecin.

Umanizarea doctrinei dure, care le-a scapat de sub control sovieticilor si s-a transformat intr-un val revolutionar de catifea sau de singe in Europa, isi are corespondent in amestecul straniu de capitalism si economie centralizata care functioneaza inca in China.Primul capitol al cartii, intitulat Ruleta ruseasca, este un excurs in istoria contemporana a celor doua mari state comuniste, Rusia si China, cu un accent pus pe tensionarea relatiilor si pe ruptura care apare la un moment dat intre Moscova si Beijing.

In ce priveste Rusia, totul porneste de la invadarea Afganistanului in iarna lui 1979, apoi sint trecute in revista premisele doctrinei Brejnev si sint expediate in citeva rinduri scurtele "domnii" ale lui Andropov si Cernenko, pentru a se ajunge la venirea la putere a lui Gorbaciov, in martie '85. "Gorbaciov nu este, la inceputul regimului sau, constient de amploarea dezastrului si deci a reformelor care trebuiau facute pentru a salva Imperiul.

Gorbaciov crede in sistem, in rolul de avangarda revolutionara al partidului, in socialismul real, chiar daca viziunea sa imprumuta elemente din AŠsocialismul cu fata umana>>. Intentia sa este de a elimina obstacolele care impiedica sistemul sa functioneze. El doreste o modernizare a ceea ce au creat Lenin si bolsevicii", afirma Stelian Tanase, in acelasi spirit cu ceea ce spunea Eltin despre pendularea lui Gorbaciov intre teoria socialismului uman si practica reformelor de deschidere spre piata. Si mai departe: "Ce fel de reforme dorea Gorbaciov sa aplice?

Era el capabil sa joace rolul unui sever si incoruptibil conducator? Toata lumea stia ca Gorbaciov a fost intotdeauna un aparator al socialismului cu fata umana. Asta suna bine in teorie. Dar in practica, fostul secretar general era atit de inspaimintat sa faca dureroasa ruptura cu trecutul, era atit de ancorat in sistemul nostru sovietic, incit prima data a fost ingrozit de noile concepte de AŠpiata>> si de AŠproprietate privata>>".

Capitolul Criza poloneza introduce in scena o institutie cu un statut foarte diferit in fiecare dintre fostele tari comuniste - de la cel de anexa a statului si martor pasiv, incapabil de atitudini oficiale, ci doar de dizidente personale, pina la cel de nucleu de rezistenta morala si generator de proteste de strada: biserica. Rolul ei in cazul Poloniei este cu totul special, mai ales incepind din 1978, cind, pentru prima data dupa 400 de ani, este ales un papa neitalian, slav, cardinalul Cracoviei, Karol Wojtyla.

Printre implicatiile de ordin secund ale primei vizite a papei in Polonia este numita chiar nasterea Solidaritatii din grevele anului 1980.Stelian Tanase insista asupra a ceea ce numeste "factorul Gorbaciov", subliniind intr-un capitol aparte rolul decisiv pe care liderul de la Kremlin l-a avut in declansarea proceselor de reforma sau in crearea unor expectatii favorabile reformei in Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, RDG si chiar in Romania.

In Polonia, reactivarea Solidaritatii, desfiintata oficial sub dictatura militara, a fost posibila nu numai din cauza noului val de greve din 1988, dar si datorita relatiilor dintre Gorbaciov si Jaruzelski si a felului in care Gorbaciov a inteles sa il indemne pe generalul polonez sa avanseze pe calea reformelor. Ungaria traise deja miracolul revolutiei in '56, asa cum Cehoslovacia si-l traise pe al sau in '68.

Toleranta lui Gorbaciov si reformele pe care el le preconiza gaseau aici terenul cel mai fertil pentru a da roade. In Cehoslovacia mai ales, "sursa puterii regimului Husak era relatia speciala cu Kremlinul. O data ce Gorbaciov declara ca pe viitor Armata Rosie nu va mai servi ca instrument pentru a mentine la putere nici un guvern comunist, dintre toate, regimul lui Husak este cel mai amenintat. s...t Supravietuirea sa depinde de Moscova. Acest argument ii indeamna pe Gustav Husak, Vasil Bilak, Milos Jakes sa urmeze noua politica a Kremlinului. A urma aceasta politica inseamna a introduce reforme."

Spre deosebire de Cehoslovacia si Ungaria, in RDG si Romania, Honecker si Ceausescu nu-si puteau permite nici un fel de pas spre glasnost sau perestroika.Capitolul 1989, anul miracolului este axul cartii lui Stelian Tanase. Aici converg toate istoriile, aici se dezlantuie toate energiile si aici ar fi trebuit sa se confirme toate sperantele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.