Vointa

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Un aspect pozitiv este independent a vointei care se exprima printr-o autonomie proprie in luarea unei decizii, de a-si asuma plina responsabilitate in acesta si de nuse lasa influentat fara discernamant de ideile si sugestiile altora ci a fi de asemeneareceptiv fata de ele in cazul in care au o valoare pentru situatia respectiva.Opusul acestei calitati este sugestibilitatea manifestata prin dimin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vointa

Un aspect pozitiv este independent a vointei care se exprima printr-o autonomie proprie in luarea unei decizii, de a-si asuma plina responsabilitate in acesta si de nuse lasa influentat fara discernamant de ideile si sugestiile altora ci a fi de asemeneareceptiv fata de ele in cazul in care au o valoare pentru situatia respectiva.Opusul acestei calitati este sugestibilitatea manifestata prin diminuarea propriei pozitii, printr-o adoptare oarba a influentelor externe si descarcarea propriei responsabilitati asupra altora.

In cazul atingerii unui inalt grad de antrenare a vointei se manifesta
promptitudinea deciziei care consta in viteza cu care persoana pusa intr-o situatie critica trebuie sa adopte decizia justa pentru rezolvarea cu succes a problemei.Opusul acestei calitati a vointei estet ergiversarea cand decizia este amanita mereu fara motive justificate sau nehotararea in aleagerea unei cai specifice atunci cand exista mai multe posibilitati.

Cand toate aceste calitati si insusiri ale vointei devin permanente ele reflecta nivelul de dezvoltare a vointei personalitatii, desi fiecare dintre noi poseda aceste insusiri volitive totusi ele au un nivel diferit de dezvoltare in functie de evolutia individuala si de bogatia experientelor de viata pana in acel moment. Aparent barbatii prin calitatile specific masculine ca: darzenia, barbatia, vitejia, au un avantaj in cultivarea insusirilor vointei totusi nu este o regula, multe femei de-a lungul istoriei au demonstrat o vointa de fier si in ciuda imenselor obstacole si greutati au reusit ceea ce nimeni nu reusise pana atunci.

Ceea ce ar putea influenta vointa intr-o mare masura este motivatia. Aceasta determina in mare parte succesul care la randul lui face sa creasca increderea in sine, in fortele proprii. De asemenea un lung sir de esecuri diminueaza increderea in sine si deci forta vointei va avea de suferit. Se creeaza astfel o iluzie a neputintei insotita de descurajare care va slabi tonusul actului volitiv uneori iremediabil. Cand increderea in propria valoare si in fortele proprii este absoluta putem regasi o forta asemanatoare cu credinta care trece dincolo de ratiune, acea credinta de care spunem: "chiar daca ar fi mica doar cat un bob de mustar ar fi capabila sa mute muntii din loc".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.