Vocabularul logicii

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Propozitiile sunt un lucru, felul in care le exprimam este adesea altceva. Pentru a determina care este pucntul de vedere al cuiva sau ce anume este pregatit sa aduca ca argument in favoarea punctului sau de vedere, unul dintre pasii esentiali este sa determinam propozitiile din spatele expresiilor folosite. E un fel de proces de traducere, din limbajul de zi cu zi, intr-un limbaj logic. Din pacat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vocabularul logicii

Propozitiile sunt un lucru, felul in care le exprimam este adesea altceva. Pentru a determina care este pucntul de vedere al cuiva sau ce anume este pregatit sa aduca ca argument in favoarea punctului sau de vedere, unul dintre pasii esentiali este sa determinam propozitiile din spatele expresiilor folosite. E un fel de proces de traducere, din limbajul de zi cu zi, intr-un limbaj logic. Din pacate, pentru acest proces de traducere nu exista reguli pe care sa le puteti invata pe dinafara.

Trebuie sa porniti de la ceea ce stiti despre limbaj si despre modul de a vorbi al interlocutorilor.Vom reveni pe larg asupra propozitiilor compuse si a rolului pe care il joaca ele. Vom investiga cu atentie si modul in care adevarul compusului depinde de adevarul partilor. Deocamdata, sa vedem la ce ne serveste ceea ce am invatat pana acum. Ce rol joaca propozitiile? Unde si cum le putem folosi?Multe din propozitiile noastre sunt vagi: exista insa grade de vaguitate. In cele mai multe dintre cazuri, reusim sa ne intelegem atunci cand discutam - mai ales atunci cand in discutie intervin exemple concrete.

Intr-un dialog, atunci cand formulam o propozitie vaga, ceilalti ne pot corecta, intrebandu-ne "ce-ai vrut sa spui?" si ca urmare suntem siliti sa precizam. Exemplu: "Majoritatea studentilor n-au reusit sa-si gaseasca cartile indicate in bibliografie" Ce inseamna aici majoritatea? Jumatate plus unu? Cei mai multi? Sau pur si simplu, multi dintre cei cu care am vorbit eu inainte de curs? Adesea in loc sa ne expunem parerea recurgem la forta numarului si ii invocam si pe altii in sprijinul nostru. Asa apar formularile de genul "Se stie ca..." (cine stie?), "Oamenii spun ca..." si asa mai departe.

Nu e nimic rau in parerile noastre cata vreme le recunoastem drept ceea ce sunt. E perfect legitim sa spun: "Mie imi place inghetata" sau "Imi place Wagner" - desi aceste preferinte nu va spun probabil prea multe - insa e cu totul gresit sa incerc sa va impun si voua aceste opinii spunand pur si simplu: "toata lumea stie ca inghetata e buna pentru tonusul nostru psihic" sau "Muzica lui Wagner e adevarata muzica, oamenii destepti (sau culti, sau educati) asculta Wagner". Acest gen de deghizare a propozitiilor subiective in propozitii obiective este una dintre tehnicile cele mai des intalnite de manipulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.