Vocabularul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Cuvantul - unitatea de baza a vocabularului: loc, copil, precautie, oras, inginer, parc, soare, amnezie, cearta, calatorie.
Cuvantul compus - unitate formata din doua sau mai multe cuvinte prin: contopire (untdelemn, cumsecade, douazeci, binevoi, intotdeauna, dinspre, incat, fiecare), alaturare (gura-leului, Piatra Neamt, vita-de-vie, o suta douazeci si doi, dupa-amiaza, rosu-aprins, n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vocabularul

Cuvantul - unitatea de baza a vocabularului: loc, copil, precautie, oras, inginer, parc, soare, amnezie, cearta, calatorie.
Cuvantul compus - unitate formata din doua sau mai multe cuvinte prin: contopire (untdelemn, cumsecade, douazeci, binevoi, intotdeauna, dinspre, incat, fiecare), alaturare (gura-leului, Piatra Neamt, vita-de-vie, o suta douazeci si doi, dupa-amiaza, rosu-aprins, nou-nascut, de la, pe langa, ca sa), abreviere (CEC, ONU, UNESCO, TAROM, USA, URSS).

Expresii - grupuri de cuvinte cu o anumita stabilitate in limba: cat ai clipi din ochi, cat colea, sub cerul liber, natura moarta, a fi in stare, a fugi mancand pamantul, a muri ca mustele, o palma de loc, ti-ai gasit!, in doi timpi si trei miscari ...
Locutiuni - grupuri de cuvinte cu inteles unitar care impreuna au valoarea unei parti de vorbire: a aduce vorba (a pomeni), a da sfoara in tara (a vesti), tinere de minte (memorie), nebagare de seama (neatentie), in floarea varstei (tanar), de florile marului (degeaba).

Criterii de recunoastere a locutiunilor:
1).posibilitatea sinonimizarii (valabil pentru majoritatea expresiilor): a baga de seama= a observa, a o lua la sanatoasa = a fugi.
2).limitarea posibilitatii de inlocuire a unuia din termeni: parere de rau (opinie de rau - formulare gresita)
3).ordinea fixa a elementelor alcatuitoare: a da din colt in colt - nu putem spune: din colt a da in.

4).imposibilitatea adaugarii unui determinant pentru termenii care fac parte di locutiune: a tine minte(multa?!), a-si bate joc(putin?!). 5).cuvintele componente ale locutiunii, cu exceptia celor care fixeaza tipul locutiunii (verbala,substantivala,etc.), nu au functie sintactica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.