Vladislav I Vlaicu-Voda

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ultimul document in care Vlaicu este aratat in viata poarta data: 6 iulie 1374. Pe de alta parte, in 1377 se pare ca domnea fratele sau, Radu I. Prin urmare intre aceste doua date ar cadea sfarsitul domniei. Unii istorici il aseaza in 1374, altii in 1375, altii chiar in 1377, fara insa ca sa poata aduce vreo dovada peremptorie in sprijinul parerilor lor; si mai putin intemeiata este data "circa 13[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vladislav I Vlaicu-Voda

Ultimul document in care Vlaicu este aratat in viata poarta data: 6 iulie 1374. Pe de alta parte, in 1377 se pare ca domnea fratele sau, Radu I. Prin urmare intre aceste doua date ar cadea sfarsitul domniei. Unii istorici il aseaza in 1374, altii in 1375, altii chiar in 1377, fara insa ca sa poata aduce vreo dovada peremptorie in sprijinul parerilor lor; si mai putin intemeiata este data "circa 1380" care se gaseste in alte lucrari.

Evolutia raporturilor cu Transilvania si Ungaria. Nicolae Alexandru isi ispravise domnia in raporturi incordate cu coroana ungara. Vladislav continua politica tatalui sau, ceea ce determina pe Ludovic, regele Ungariei sa-i declare razboi. In proclamatia pe care o da acesta, la 5 ianuarie 1365, se spune ca Vladislav, "imitand obiceiurile rele ale parintelui sau", a luat titlul de domn, fara sa ne recunoasca de "stapan natural" adica de suzeran. In consecinta toti nobilii care datoresc serviciu militar sa se adune la Timisoara, cu caii si armele lor, spre a porni impotriva voievodului rebel. Vlaicu era aliat cu cumnatul sau, Sracimir, care stapanea Bulgaria apuseana, avand capitala la Vidin.

Razboiul declarat impotriva voievodului muntean trebuia deci sa cuprinda si pe ruda acestuia de pe malul drept al Dunarii. Atacul principal al armatei ungare s-a si dat impotriva lui Sracimir care, dupa cateva lupte, a fost invins si luat prizonier impreuna cu sotia sa. Ludovic anexeaza Bulgaria apuseana si o preface, unind-o cu partea timisana a Banatului de Severin, intr-un "Banat al Bulgariei", pe care-l da lui Dionisie, voievodul Transilvaniei. Se pare ca regele Ungariei s-a multumit cu acest succes -- e adevarat important si n-a continuat ostilitatile cu Vladislav.

In 1366, relatiile se restabilisera. Domnul muntean primise de la Ludovic Amlasul, un tinut spre sud-vest de Sibiu, Severinul si Fagarasul, recunoscandu-l, in schimb, pentru aceste posesiuni, ca suzeran. La 10 octombrie 1366 are loc in regiunea Amlasului o delimitare a satelor Acilau, Tilisca, Sacel si Orlat de "teritoriul de sub voievodatul domnului Vladislav "voievodul nostru transalpin". Iar in privilegiul de comert acordat brasovenilor, la 20 ianuarie 1368, Vladislav are, in pecetea documentului, titlul "Ladizlau [s Dei gracia vaivode tr] ansalpinus, ba [nus de Zeurinio, d] ux de Fogrus". Relatiile cu ungurii continua a fi bune in urmatorii doi ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.