Vladimir Ilici Lenin

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Lenin s-a nascut in Simbirsk, Rusia. Tatal sau, Ilia Nicolaevici Ulianov (1831 - 1886), a fost functionar civil superior in domeniul educatiei, care a militat pentru democratie si educatie libera universala in Rusia; mama sa , Maria Alexandrovna Ulianovna (1835 - 1916), avusese numele premarital "Blank".

Provenienta etnica si religioasa a lui Lenin era foarte variata: avea ascenden[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vladimir Ilici Lenin

Lenin s-a nascut in Simbirsk, Rusia. Tatal sau, Ilia Nicolaevici Ulianov (1831 - 1886), a fost functionar civil superior in domeniul educatiei, care a militat pentru democratie si educatie libera universala in Rusia; mama sa , Maria Alexandrovna Ulianovna (1835 - 1916), avusese numele premarital "Blank".

Provenienta etnica si religioasa a lui Lenin era foarte variata: avea ascendenta calmica prin bunicii paterni, germana, prin bunica materna, care era luterana, precum si evreiasca prin bunicul matern (care s-a convertit la crestinism). Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) a fost botezat dupa ritul bisericii ortodoxe ruse.

In copilarie, Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) s-a remarcat la studiile de latina si greaca. In mai 1887, fratele sau mai mare, Alexandr Ulianov, a fost condamnat la moarte prin spanzurare pentru participarea la un complot cu scopul asasinarii tarului Alexandru al III-lea. Acest eveniment l-a radicalizat pe Vladimir Ilici si, la sfarsitul aceluiasi an, a fost arestat si exmatriculat de la Universitatea din Kazan pentru participarea la un protest studentesc. El a continuat sa studieze in particular, iar in 1891 a primit licenta pentru practicarea avocaturii.

In loc sa se dedice carierei juridice, Lenin s-a implicat tot mai mult in activitatea de propaganda revolutionara si in studiul marxismului. La 7 decembrie 1895 a fost arestat, pentru un an, de autoritati si, ulterior a fost exilat in satul Susenskoe, din Siberia.

In iulie 1898 s-a casatorit cu Nadejda Krupskaia, activista socialista. In aprilie 1899 a publicat cartea Dezvoltarea capitalismului in Rusia. In 1900 exilul sau ia sfarsit. Calatoreste prin Rusia si prin Europa si publica ziarul Iskra (Scanteia) si diferite articole si carti legate de miscarea revolutionara.

La 6 aprilie 1917 s-a reintors la Petrograd, cu ajutorul lui Parvus, urmarind rasturnarea tarului Nicolae al II-lea. In aceea perioada, Lenin a preluat un rol conducator in miscarea bolsevica, publicand Tezele din aprilie. Dupa o revolta a muncitorilor esuata in iulie 1917, Lenin a fugit in Finlanda. S-a reintors in octombrie 1917, conducand o revolutie armata, cu sloganul "Toata puterea - sovietelor!" impotriva Guvernului Provizoriu. Ideile sale de guvernare au fost exprimate in eseul "Statul si Revolutia", care invoca o noua forma de conducere, bazata pe consiliile muncitorilor numite soviete (sfaturi).

Nici in Rusia, nici in strainatate, Lenin nu a cunoscut lipsurile materiale. Pe toata perioada exilului el nu a muncit nici macar o singura zi; a calatorit mult (Berna, Paris, Bruxelles, Zurich, Londra, Stockholm, Berlin, insula Capri, etc), a locuit la hoteluri sau in case inchiriate in statiuni de odihna. De unde proveneau banii care-i asigurau un trai fara griji?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.