Vlad tepes

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.20

nivel: Liceu

     Unul dintre fiii lui Mircea cel Batrân a fost Vlad, supranumit ,,Dracul". Din 1431 si pâna în 1436, Vlad Dracul a trait în Transilvania. El a locuit într-o casa din Sighisoara, în care îsi instalase si o monetarie, din ale carei venituri se întretinea. Prin 1428-1429 i se nascuse un fiu, caruia îi daduse numele de Mircea, în amintirea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vlad tepes

     Unul dintre fiii lui Mircea cel Batrân a fost Vlad, supranumit ,,Dracul". Din 1431 si pâna în 1436, Vlad Dracul a trait în Transilvania. El a locuit într-o casa din Sighisoara, în care îsi instalase si o monetarie, din ale carei venituri se întretinea. Prin 1428-1429 i se nascuse un fiu, caruia îi daduse numele de Mircea, în amintirea tatalui sau. Nu dupa multa vreme a venit pe lume înca un baiat, care a primit numele tatalui, Vlad.

      Toate acestea au luat sfârsit în anul 1436, când Vlad Dracul, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun, Ilias si Stefan, ajunsi domni ai Moldovei, a ocupat tronul parintesc al Tarii Românesti. O viata noua a început pentru el si pentru fiii lui, la care s-a adaugat un al treilea, Radu, viitorul domn Radu cel Frumos.

      Educatia pe care a primit-o Vlad nu s-a deosebit de aceea a cavalerilor occidentali din aceea vreme. De la vârsta de sase ani, copilul era luat din grija mamei sale si dat în seama unor dascali, de obicei boieri. Copilului i se dadeau în special precepte privind caracterul divin al domniei, i se explicau raporturile dintre domn si boier, dintre domn si supusi, principiile generale ale politicii externe si modul de conducere a razboaielor.

      În anul 1442, nenorocirile au reînceput sa se abata asupra Tarii Românesti. Evenimentele care au urmat au dus la pierderea domniei de catre tatal lui Vlad Tepesi. În vara anului 1444, dupa încheierea unei paci între Ungaria si Imperiul otoman, pace la care adera si Tara Româneasca, Vlad Dracul si-a trimis doi fii, pe Vlad Tepesi si pe Radu cel Frumos, ca ostateci la turci. Ei au fost dusi în Asia mica, într-o cetate izolata în muntii Anatoliei, numita Egrigöz, astazi un mic orasel în tinutul Kütahya, unde au stat pâna în 1448. În acel an, toamna, scapat din închisorile turcesti, Vlad Tepesi s-a refugiat în Moldova, unde domnea ruda sa Alexandrel, fiul lui Ilias. A ajuns pe tronul tarii printr-o fapta de sânge, anume uciderea lui Vladislov al II-lea.

      Anul 1459 a fost anul de cotitura al domniei lui Vlad Tepesi. Începând de atunci el n-a mai platit haraci turcilor, bizuindu-se pe ajutorul lui Stefan cel Mare si al lui Matei Corvin. În tara a reusit sa faca liniste si sa taie din radacina uneltilire vrajmasilor. În vara anului 1459, chiar în ziua de paste, a avut loc pedepsirea boierilor si a orasenilor târgovisteni pentru a razbuna uciderea fratelui sau, Mircea.

      Masurile radicale pe plan intern aveau drept scop pregatirea tarii pentru marea înfruntare cu otomanii, pe care domnul român o simtea ca se apropie. Mahomed al II-lea îi ceru în iarna anului 1461 tributul neplatit de trei ani, adaugând si 500 de copii pentru corpul de ieniceri. Tepesi trebuia sa se prezinte personal cu tributul la Sublima Poarta. El a respins toate pretentiile Portii.

      Fiindu-i dezvaluita o încercare a turcilor de a-l prinde într-o cursa, aprigul domnitor trase în teapa pe conducatorul turc al Nicopolei Hamza-pasa, împreuna cu secretarul grec Catavolinos si o trupa de soldati. La 11 februarie, Dunarea, de la Vidin pâna la varsare, era controlata de trupe românesti. Tepesi statea în Giurgiu si scria regelui Ungariei, cerându-i ajutor.

      La venirea primaverii, însusi sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, în fruntea unei numeroase armate, a aparut la Dunare si a pornit o expeditie de pedepsire a lui Tepesi. Fortând trecerea Dunarii pe la Vidin, oastea turceasca a început înaintarea prin Tara Româneasca, spre Târgoviste, capitala tarii. Caldura era înabusitoare în câmpia olteana. Turcii se îndreptau cu pierderi mari spre Târgoviste. În drumul ei nu întâlneau nici cetati, nici orase, pe care sa le asedieze, ci doar, nevazuti, pe ostasii lui Tepesi, care îi hartuiau în continuu. Detasamentele otomane plecate dupa prada erau atacate erau atacate sistematic, grânele arse, fântânile otravite.

      În noaptea de 16 spre 17 iunie a avut loc una dintre cele mai îndraznete actiuni - un atac de noapte având ca scop uciderea sultanului Mahomed al II-lea. Sultanul când a aflat i-a chemat pe ostasi, le-a înfatisat situatia si i-a convins sa invadeze tabara dusmana si fie sa cada vitejeste în lupta, fie sa se razbune împotriva dusmanului. Dupa ce Tepesi a provocat un mare macel, împaratul turcilor, pierzând încrederea în privinta situatiei, a parasit în ascuns tabara si a luat-o la fuga.

      Retragerea otomanilor a fost grabnica si rusinoasa. Armata bântuita de ciuma si înjumatatita, a ajuns la Andrianopole abia pe la sfârsitul lunii iulie. La Braila a fost lasat Radu cel Frumos, ape ai convinge pe boierii munteni sa-l tradeze pe Tepesi.

     Venit sa se întâlneasca cu regele ungur, Tepes, care nu banuia nimic, a fost arestat. Fara sa fie lasat sa se justifice, a fost trimis la Buda, apoi la castelul Visegrad, unde a stat 12 ani. Abia în 1475 a fost eliberat si regele I-a dat posibilitatea sa lupte din nou împotriva otomanilor.

      În vara aceluiasi an a participat, cu gradul de capitan, la o campanie în Serbia, împotriva aceluiasi imperiu. Un an mai târziu, în noiembrie 1476, va reusi cu ajutorul lui Stefan cel Mare sa reocupe tronul tarii.

      Revenit pe neasteptate cu ajutor turcesc, fostul domn Basarab Laiota, l-a surprins pe Tepes care avea în jurul sau o garda de numai 200 de moldoveni lasati de Stefan cel Mare si l-a ucis într-o zi rece de iarna a anului 1477.

      Marele voievod nu împlinise nici 50 de ani, dar devenise cunoscut în toata Europa. Luptele duse împotriva turcilor trezisera admiratia principilor italieni si germani, a Venetiei si a papei, ba chiar a lui Mahomed al II-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.