Vlad Tepes - Erou sau vampir?

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Vlad al 3-lea "Tepes" s-a nascut in anul 1431 in cetatea Sighisoara din Transilvania ca fiu al lui Vlad Dracul si al unei nobile transilvanene. Porecla de "Dracul" venea de la ordinul cavaleresc din care facea parte,ordin denumit Draco, adica al dragonului (este atat de interesant cum urmasii tracilor au luptat sub acceasi stema,cea a dragonului). Vlad Tepes a fost casatorit de 3 ori : intai cu o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vlad Tepes - Erou sau vampir?

Vlad al 3-lea "Tepes" s-a nascut in anul 1431 in cetatea Sighisoara din Transilvania ca fiu al lui Vlad Dracul si al unei nobile transilvanene. Porecla de "Dracul" venea de la ordinul cavaleresc din care facea parte,ordin denumit Draco, adica al dragonului (este atat de interesant cum urmasii tracilor au luptat sub acceasi stema,cea a dragonului). Vlad Tepes a fost casatorit de 3 ori : intai cu o nobila transilvana, Cnaejna Bathory,apoi cu Iustina Silaghi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic, verisoara lui Matei Corvin. A avut 5 copii,patru baieti si o fata: Radu si Vlad din prima casatorie,Mihail si Mihnea cel Rau din a doua,si Zaleska din a treia.

Vlad "Tepes" a fost crescut de catre parintii sai pana la varsta de 11 ani, iar dupa aceea a fost luat de otomani si dus la curtea imparatului Murad. Acolo a stat timp de 6 ani in care s-a antrenat si s-a perfectionat in lupta cu sabia(iataganul), el devenind unul dintre cei mai redutabili spadasini ai sultanului, pe langa acest fapt, el si-a insusit limba turca pe care o stapanea la perfectie. Principala problema a sederii sale a fost reprezentata de procesul de islamizare la care erau supusi toti tinerii trimisi ca tribut.

Vlad a fost mai puternic decat ceilalti si implicit mai puternic decat fratele sau, Radu, datorita faptului ca a ramas crestin, acesta a fost si motivul pentru care a fost torturat de oamenii sultanului. Dar tocmai aceasta ambitie si nestirbita credinta in Dumnezeu chiar daca l-a inceput i-au adus ura conducatorului otoman, cu timpul ura s-a transformat in apreciere, rezultata din ajutorul militar si material care i-a fost oferit pentru a prelua tronul Tarii Romanesti in anul 1448, la doar 17 ani. Vlad reuseste sa ajunga voievod, insa este detronat repede de catre o revolta a boierilor, revolta probabil sustinuta de catre Iancu de Hunedoara. Partea rea a fost ca Vlad a pierdut tronul, insa cea buna a fost ca el n-a uitat de nesupunerea boierilor si apoi, cand a fost repus in functie a razbunat tradarea lor utilizand metoda de la care si-a tras si porecla de Tepes.
In continuare Vlad aplica aceeasi tactica si reuseste sa preia tronul in anul 1455. Odata cu preluarea puterii, el a pus in aplicare o serie de reforme menite sa modernizeze sistemul de conducere al Tarii Romanesti. Una dintre acestea a fost aceea a slabirii puterii boieresti si formarii clasei de mijloc formate din mijlocul taranilor,in paralel cu deposedarile boierilor urmeaza si deposedarile bisericesti, iar pamanturile respective au fost impartite poporului (Voievodul nu a vrut sa distruga institutia bisericeasca ci doar sa creeze un echilibru deoarece mai mult de 80% din pamanturile tarii erau detinute de boieri si clerici,iar poporul avea prea putin) .

Tocmai din aceasta cauza poporul l-a iubit ca pe un erou in timp ce boierii si anumiti clerici avizi de putere l-au considerat o faptura a diavolului. Aceasta atitudine a fost alimentata si de o intamplare extrem de cruda din punctul unora de vedere, in timp ce pentru altii a reprezentat infaptuirea dreptatii. In acea intamplare este vorba de ospatul organizat de Voievod "in cinstea boierilor". Evident ca ospatul era doar parghia prin care dreptatea putea fi infaptuita. Boierii muscand momeala , manati de lacomia caracteristica au venit la ospat. Voievodul a fost un oaspete nemaipomenit oferindu-le cele mai alese bucate si vinuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.