Vlad Tepes

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vlad Tepes

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 ani, sustinut de un corp de cavalerie turceasca si de un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, Vlad Draculea a luat pentru prima data domnia Valahiei. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a recapatat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a trebuit sa astepte pana in 20 august 1456, cand a reusit sa-si ucida dusmanul de moarte.

Primul act important de razbunare a fost indreptat impotriva boierilor din Targoviste, vinovati de moartea tatalui si a fratelui sau. In duminica de Pasti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participasera la petrecerea princiara. Cei mai batrani au fost trasi in teapa, iar ceilalti au fost fortati sa strabata pe jos drumul de o suta de kilometri din capitala pana la Poenari, unde au fost pusi sa construiasca o fortareata pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la raul Arges.

Situatia vecinilor Tarii Romanesti la mijlocul secolului XV-lea
In momentul urcarii pe tron a lui Vlad Tepes, Tara Romaneasca avea doi puternici vecini: Ungaria si Turcia. Ioan Corvin de Huniade prin stralucitele sale victorii a ridicat mult prestigiul Ungariei si, la Belgrad, reusise sa puna stavila puhoiului otoman.

Dar in acel moment, tronul turcesc era ocupat de un sultan tanar, viteaz si cult. Mohamed II, ce cucerise Constantinopolul si acum se interesa direct de Principatele noastre, de bde cauta sa alunge influenta maghiara.In acel moment, Petru Aron al Moldovei i se inchina si-i plateste tribut.

Starea economica, comertul si orasele
In timpul lui Vlad Tepes, viata economica a Trarii Romanesti cunoaste o schimbare in sensul intaririi vietii comerciale. Din documentele pastrate in arhivele Brasovului, rezulta ca negustorii din acest oras se bucurau de mari privilegii comerciale in Muntenia. Nesiguranta drumurilor comerciale era destul de mare, din pricina talharilor.

Pentru stapanirea acestora, Vlad Tepes a luat masuri drastice, pedepsindu-i prin tragerea in teapa. Aceasta siguranta aduce o inviorare in starea economica a targurilor in care constatam numerosi negustori romani. Domn energic si restaurator al ordinii, el a pus la adapost de orice jf avutul negustorilor de comer

Legaturile cu vecini
Relatiile lui Vlad cu orasele sasesti din Transilvania nu au fost bune. Sasii tineau la ei mai multi pretendenti la domnie, cu scopul vadit de a obtine privileii comerciale cat mai avantajoase in Tara Romaneasca.
Vlad Tepes se gasea intre doi puternici vecini: Ungaria, care-i daduse sprijinul de a ocupa tronul, si turcii care-i cereau tribut. Lacomia turceasca il determina sa se alature Ungurilor.

Luptele cu turcii
Ajuns la tron cu sprijin unguresc, el a incetat sa plateasca tributul, ceea ce a dovedit turcilor ca nu le este credincios. Mahomed II incearca sa-l prinda pe Tepes printr-un viclesug, in loc de a se incurca intr-un razboi cu Muntenii si Ungurii.

Grecul Catavoiinos si Hamza Pasa, comandantul cetatii Nicopol, aveau sa aduca la indeplinire acest plan. Vlad Tepes este invintat de acestia la Giurgiu pentru un litigiu de botar. Dar prevazatorul domn a fost intovarasit de un corp tainic de oaste. Cand s-a vazut cursa grecului si a turcului, au intervenit ostasii lui Tepes, care i-au capturat pe cei doi, urmand sa fie trasi in teapa la marginea Targovistei, impreuna cu garzile turcesti.

A urmat razbunarea lui Vlad, care ocupa raiaua Giurgiului, prada cetatile turcesti din Bulgaria si omoara un numar mare de turci. Moamed II porneste, in 1462, cu armata impotriva Tarii Romanesti. Oastea lui Vlad nu depasea 10.000 oameni, de aceea, el va adopta lupta de hartuiala cu turcii.

Intr-o noapte, el a patruns in tabara turcilor, cu scopul de a il ucide pe sultan, multi turci incepand sa se macelareasca intre ei pe intuneric. Neputand rezista puhoiului otoman, se retrage in Transilvania pentru a capata ajutorul regelui Matei Corvin, timp in care sultanul se grabeste sa il inscauneze pe Radu cel Frumos, fratele lui Tepes.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.