Vlad Tepes

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.33

nivel: Facultate

Pe fondul luptelor din Câmpia Mierlei, Kosovopolje (16-19 octombrie 1448), unde Iancu de Hunedoara e înfrânt, Vlad urcă pe tronul țării în absența lui Vladislav II. Mărturie stă o scrisoare datată 31 octombrie 1448 prin care acesta spune că nu poate satisface cererile viceguvernatorului Transilvaniei, Nicolae de Ocna Sibiului, scrisoare semnată “Vlad, voievodul muntean, fratele vostru în toa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vlad Tepes

Pe fondul luptelor din Câmpia Mierlei, Kosovopolje (16-19 octombrie 1448), unde Iancu de Hunedoara e înfrânt, Vlad urcă pe tronul țării în absența lui Vladislav II. Mărturie stă o scrisoare datată 31 octombrie 1448 prin care acesta spune că nu poate satisface cererile viceguvernatorului Transilvaniei, Nicolae de Ocna Sibiului, scrisoare semnată “Vlad, voievodul muntean, fratele vostru în toate”, și cronicile turcești care spun că Murad II, în campaniile militare din Țara Românească îl pune domn pe “Țepeș (Kazâklu), fiul lui Dracul”.

Dar Vlad Țepeș nu a reușit să păstreze tronul mult timp. Vladislav II, ajutat de moldoveni îl atacă prin surprindere și în noiembrie 1448 reocupă tronul. În lunile următoare face pace cu turcii și astfel rămâne domn în Țara Românească.

Ca urmare a orientării politicii externe către turci, Vladislav II își atrage dizgrația în tabăra lui Iancu de Hunedoara care, în cele din urmă hotărăște schimbarea acestuia.Vlad, refugiat la turci, înțelege că nu e momentul prielnic reîntoarcerii pe tron și e folosit de aceștia ca “rezervă” pentru cazul în care Vladislav ar muri sau ar cădea în dizgrație, așa că se reîntoarce la Brașov de unde îl hărțuiește în mod constant pe domnul Munteniei.

Aici intră în anturajul lui Iancu de Hunedoara și e prezentat regelui Ladislau V Postumul. Asemeni tatălui său primește sub pază granița meridională a Transilvaniei, având astfel la dispoziție și o oarecare forță militară.

Cu acordul regelui ungur, în paralel bătăliilor duse pentru apărarea Belgradului, Țepeș îl atacă pe Vladislav II pentru ca acesta să nu-l poată ajuta pe sultan. Vladislav e înfrânt și omorât, iar Țepeș își începe în august 1456 a doua domnie.

Lipsa de fermitate a fostului domn a dus la dese neînțelegeri cu statele vecine și astfel la scăderea puterii economice și implicit politice. Problema care s-a impus imediat în fața lui Țepeș a fost aceea a restabilirii situației normale. Astfel a căutat mai întâi, urmând politica tatălui său, să facă o pace durabilă.

La 10 septembrie 1456, Țepeș e obligat să trimită o nouă scrisoare acelorași brașoveni, comunicându-le că Poarta trimisese un sol care îi impunea supunere față de Poartă, și le cerea ajutorul. Sprijinul cerut nu e acordat și astfel au fost acceptate condițiile Porții, asigurând pentru o perioadă pacea.

Pacea astfel obținută i-a acordat timpul necesar reorganizării treburilor interne: a ajutat țărănimea să se întărească material prin întemeierea de noi sate și prin mărirea suprafeței agricole, a construit Bucureștiul pe care îl va transforma în reședință, a fortificat mănăstirile Snagov, Comana și cetatea Poienari, a luat măsuri pentru creșterea negoțului în Țara Românească limitând negustorilor de alte naționalități comerțul doar la trei târguri

(Târgușor, Câmpulung, Târgoviște), a dat legi noi prin care pedepsea cu moartea hoția, minciuna, nedreptatea, lenea (de notat povestirile despre domnul care umbla travestit prin țară și împărțea dreptatea, pedepsindu-i pe nelegiuiți), a reorganizat armata, formându-și o gardă personală din ostași plătiți, mercenari (pe cei ce se distingeau în luptă îi ridica în rang (viteji) și erau scutiți de dări), curtenii și slujitori – aceștia reprezentau oastea mică a țării; pe lângă ei, în caz de primejdie se aduna oastea mare care era formată din toată populația masculină capabilă să poarte armă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.